X-Men: First Class

X-Men: First Class (2011)

| Blu-ray
  • 2

Ryhmä X:n esiosa alkaa liukkaasti, mutta tyyliä puhkivenytetään lopputeksteihin asti.

julkaistu 2011-10-19 / päivitetty 24.11. klo 13:01

KUVA 4

Michael Fassbender
Michael Fassbender 

KUVA 3

Kevin Bacon ja January Jones
Kevin Bacon ja January Jones 

KUVA 2

James McAvoy ja Michael Fassbender
James McAvoy ja Michael Fassbender 

KUVA 1

Ryhmä X
Ryhmä X 

X-Men: First Class

Ohjaus Matthew Vaughn
Näyttelijät James McAvoy, January Jones, Michael Fassbender, Rose Byrne, Kevin Bacon
Maa Yhdysvallat
Pituus 134 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

X-men first class poster

Ryhmä X:n esiosa alkaa liukkaasti, mutta tyyliä puhkivenytetään lopputeksteihin asti. Juonenkuljetuksen tärkein väline onkin lentokoneotos, jolla peitellään laiskaa kirjoittamista. McAvoy-Fassbender-akseli rullaa vain apupyörän roolissa.

Marvelin Ryhmä X -sarjakuvafilmatisointien viides vie sarjan alkujuurille, professori Charles Xavierin (James McAvoy) ja Erik “Magneto” Lehnsherrin (Michael Fassbender) viileään nuoruuteen. Professori on mutaatioekspertti, naistenanaurattaja ja telepaatti, Lensherr juutalaisvainoista selvinnyt synkkä natsintappaja ja psykomagneetikko.

Xavier kerää mutantti-ilmiöstä vihille päässeen yhdysvaltalaishallituksen avulla iskuryhmää vastaamaan kolmatta maalmansotaa kulissien takana juonivien militanttimutanttien vaaraan. Asetelma on tuttuine vähemmistöoikeuksien teemoineen ja nyt lisättyine maailmanpoliittisine aihelmineen hedelmällinen.

Käsikirjoittajat tyytyvät kuitenkin pintaraapaisuihin ja keskittyvät lähinnä pitämään vauhdin korkeana. Sekaan sopiin toimivia kohtauksia, kuten Magneton natsijahti Argentiinassa tai mutanttien Wolwerine-cameonkin sisältävä rekrytointikarnevaali.

Lehnsherrin ja Ravenin eli Mystiquen (Jennifer Lawrence) romanssissa on lisäksi kiinnostava asetelma, joka mittailee identiteetin ja lojaliteetin suhdetta oikein tekemiseen.

Tarpeettomia ja irrallisia jaksoja on kuitenkin enemmän. Niin myös tahattoman koomisia sivuosamutantteja, joista osaa roikutetaan matkassa vain jotakin tiettyä toimintajippoa varten.

Kiinnostavilta pääosilta viedään aikaa yhdentekevillä nuorisojaksoilla, vähäpukeisilla naisilla ja muilla harhautuksilla. Jatkuva temppuilu aiheuttaa – kuten niin usein nykyaikaisissa Hollywood-spektaakkeleissa – turhautumisen tunnetta ja audiovisuaalista väsymystä.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Blu-ray: FS Filmin julkaisu sisältää elokuvan blu-rayna, dvd:nä ja digitaalisena kopiona. Kuva 1080p HD 2.35:1 ja ääni 5.1 DTS-HD Master Audio tai Dolby Digital 5.1 (blu-ray). Bonusmateriaalien ääniraita Dolby Digital 2.0. Lisämateriaalina yhteensä yli tunti Children of the Atom –alaotsikon alta löytyviä making of –dokumentteja, 13 poistettua tai pidennettyä kohtausta, katsaus elokuvan musiikkiin Composer’s Isolated Score –toiminnolla sekä interaktiivinen Cerebro: Mutant Tracker –toiminto. Levyllä on myös lyhyt ohjeistus digital copy –ominaisuuden käyttöönottoon. Ekstrat ovat teräväpiirtona ja suomeksi tekstitettyjä.

Blu-ray teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202