X-Men: First Class

X-Men: First Class (2011)

| Blu-ray
  • 2

Ryhmä X:n esiosa alkaa liukkaasti, mutta tyyliä puhkivenytetään lopputeksteihin asti.

julkaistu 2011-10-19 / päivitetty 24.11. klo 13:01

KUVA 4

Michael Fassbender
Michael Fassbender 

KUVA 3

Kevin Bacon ja January Jones
Kevin Bacon ja January Jones 

KUVA 2

James McAvoy ja Michael Fassbender
James McAvoy ja Michael Fassbender 

KUVA 1

Ryhmä X
Ryhmä X 

X-Men: First Class

Ohjaus Matthew Vaughn
Näyttelijät James McAvoy, January Jones, Michael Fassbender, Rose Byrne, Kevin Bacon
Maa Yhdysvallat
Pituus 134 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

X-men first class poster

Ryhmä X:n esiosa alkaa liukkaasti, mutta tyyliä puhkivenytetään lopputeksteihin asti. Juonenkuljetuksen tärkein väline onkin lentokoneotos, jolla peitellään laiskaa kirjoittamista. McAvoy-Fassbender-akseli rullaa vain apupyörän roolissa.

Marvelin Ryhmä X -sarjakuvafilmatisointien viides vie sarjan alkujuurille, professori Charles Xavierin (James McAvoy) ja Erik “Magneto” Lehnsherrin (Michael Fassbender) viileään nuoruuteen. Professori on mutaatioekspertti, naistenanaurattaja ja telepaatti, Lensherr juutalaisvainoista selvinnyt synkkä natsintappaja ja psykomagneetikko.

Xavier kerää mutantti-ilmiöstä vihille päässeen yhdysvaltalaishallituksen avulla iskuryhmää vastaamaan kolmatta maalmansotaa kulissien takana juonivien militanttimutanttien vaaraan. Asetelma on tuttuine vähemmistöoikeuksien teemoineen ja nyt lisättyine maailmanpoliittisine aihelmineen hedelmällinen.

Käsikirjoittajat tyytyvät kuitenkin pintaraapaisuihin ja keskittyvät lähinnä pitämään vauhdin korkeana. Sekaan sopiin toimivia kohtauksia, kuten Magneton natsijahti Argentiinassa tai mutanttien Wolwerine-cameonkin sisältävä rekrytointikarnevaali.

Lehnsherrin ja Ravenin eli Mystiquen (Jennifer Lawrence) romanssissa on lisäksi kiinnostava asetelma, joka mittailee identiteetin ja lojaliteetin suhdetta oikein tekemiseen.

Tarpeettomia ja irrallisia jaksoja on kuitenkin enemmän. Niin myös tahattoman koomisia sivuosamutantteja, joista osaa roikutetaan matkassa vain jotakin tiettyä toimintajippoa varten.

Kiinnostavilta pääosilta viedään aikaa yhdentekevillä nuorisojaksoilla, vähäpukeisilla naisilla ja muilla harhautuksilla. Jatkuva temppuilu aiheuttaa – kuten niin usein nykyaikaisissa Hollywood-spektaakkeleissa – turhautumisen tunnetta ja audiovisuaalista väsymystä.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Blu-ray: FS Filmin julkaisu sisältää elokuvan blu-rayna, dvd:nä ja digitaalisena kopiona. Kuva 1080p HD 2.35:1 ja ääni 5.1 DTS-HD Master Audio tai Dolby Digital 5.1 (blu-ray). Bonusmateriaalien ääniraita Dolby Digital 2.0. Lisämateriaalina yhteensä yli tunti Children of the Atom –alaotsikon alta löytyviä making of –dokumentteja, 13 poistettua tai pidennettyä kohtausta, katsaus elokuvan musiikkiin Composer’s Isolated Score –toiminnolla sekä interaktiivinen Cerebro: Mutant Tracker –toiminto. Levyllä on myös lyhyt ohjeistus digital copy –ominaisuuden käyttöönottoon. Ekstrat ovat teräväpiirtona ja suomeksi tekstitettyjä.

Blu-ray teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202