Win win

Win win (2011)

| DVD
  • 4

Koskettava ja lämminhenkinen elokuva arjen ongelmista, ulkopuolisuudesta, ystävyydestä – ja painista.

julkaistu 2012-02-13 / päivitetty 20.02. klo 15:03

KUVA 3

 

KUVA 2

 

KUVA 1

 

Win win

Ohjaus Thomas McCarthy
Näyttelijät Paul Giamatti, Alex Shaffer, Amy Ryan, Bobby Cannavale, Burt Young, Jeffrey Tambor
Maa Yhdysvallat
Pituus 108 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Thomas McCarthy on erinomainen pienten draamakomedioiden tekijä. Kaikki hänen ohjaamistaan ja kirjoittamistaan kolmesta elokuvasta (The Station Agent, The Visitor, Win win) ovat vaikuttavia kuvauksia ulkopuolisuudesta, ystävyydestä ja kivuliaista ihmissuhteista. Myös Win winissä kuvataan arkisten ongelmien kanssa painivia ihmisiä, joiden kohtaamisesta löytyy pelastus.

Paul Giamatti esittää Mike Flahertya, tunnollista perheenisää, jonka lakipraktiikka ei ota sujuakseen. Vapaa-aika menee perheen kanssa, lenkkeillessä ja nuorten surkeaa painijoukkuetta valmentaessa. Muuten asiat ovat hyvin, mutta rahahuolet painavat.

Eräänä päivänä Mike huomaa, että hän voi saada ylimääräistä rahaa ryhtymällä dementoituneen asiakkaansa (Burt Young) huoltajaksi. Mike ottaa kuukausittain shekin vastaan, mutta siirtää vanhuksen vanhainkotiin, sillä hänellä ei oikeastaan ole aikaa päivittäiseen vanhuksen hoitoon.

Asiat monimutkaistuvat, kun vanhuksen lapsenlapsi, äitinsä hylkäämä Kyle (Alex Shaffer), saapuu paikkakunnalle ja yrittää tutustua sairaaseen isoisäänsä. Samalla Mike ja Kyle ystävystyvät. Kun käy ilmi, että Kyle on erinomainen painija, palaset alkavat loksahdella kohdalleen molempien raskaalta tuntuvassa elämässä.

Win win on temaattisesti melko arkinen, mutta erinomaisesti kirjoitettu ja emotionaalisesti tehokas draamakomedia. Sen voima kumpuaa hyvistä näyttelijöistä, teemojen tunnistettavuudesta ja maanläheisyydestä. Se tulee lähemmäksi ihmistä kuin useimmat amerikkalaiset elokuvat.

Erityisen ilahduttavaa Win winissä on se, että sen päähenkilö on uskallettu kirjoittaa aidosti ristiriitaiseksi. Mike on sympaattinen ja hyväntahtoinen mies, mutta rahavaikeuksien edessä hän on valmis uhraamaan osan moraalistaan perheensä hyvinvoinnin nimissä.

Ihmissuhteiden ja perheiden ongelmallisuus on elokuvan vahvin teema. Sivulauseista voi päätellä, myös lähes kaikkien elokuvan roolihahmojen taustalta löytyy samankaltaisia ongelmia: Miken paras kaveri on avioeron katkeroittama ja painijoukkueen valmennuskaverilla on vaikeuksia poikansa kanssa.

Win win on näyttelijöiden elokuva. Paul Giamatti on pääosassa loistava. Tämä yksi Amerikan parhaista näyttelijöistä omaksuu stressaantuneen ja jo melkein luovuttaneen Miken roolin täydellisesti. Nuori Alex Shaffer, jolla ei aiempaa näyttelijäkokemusta ole, on myös yllättävän hyvä vähäpuheisena, ja jo nuorena elämän lannistamana painijalahjakkuutena. Sivurooleissa nähdään muun muassa Amy Ryan Miken vaimona ja Bobby Cannavale Miken parhaana kaverina.

Ainoat moitteet Win win saa hieman televisiomaisesta visuaalisuudestaan ja turhan konservatiivisesta lopetuksestaan. Elämänmakuinen, muuten hyvin kirjoitettu elokuva ei olisi kaivannut näin nättiä lankojen yhteensolmimista.

DVD: FS Filmin DVD-levyllä on 1.85:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana Dolby Digital 5.1. Lisämateriaaleja ei ole.

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202