Western Stars

Western Stars (2019)

  • 4

Kuka sanoi, ettei vanha Pomo opi uusia temppuja?

julkaistu 2019-12-19 / päivitetty 19.12. klo 09:09

KUVA 3

Bruce Springsteen ja Patti Scialfa
Bruce Springsteen ja Patti Scialfa 

KUVA 2

Bruce Springsteen
Bruce Springsteen 

KUVA 1

Bruce Springsteen
Bruce Springsteen 

Western Stars

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Ei liene valtionsalaisuus, että rockmuusikotkin vanhenevat. Seitsemänkymppisenä nahkansa luoneelle Bruce Springsteenille ei tomuisen maantien päässä silti kajasta suojatyöpaikka Las Vegasin valoissa ja savuisissa salongeissa, vaan maadoittuneen duunarimiljonäärin peilikuva pohdiskeltavaksi. Kuluttava ikikamppailu jäämisen ja lähtemisen välillä jättää kuitenkin jälkensä: uurteiseen naamaan, karheisiin kouriin, rouheaan raspiin sekä vienoon nilkutukseen.

Julkisen persoonan konstailemattoman tunnustuksellinen profiilipäivitys käynnistyi Born to Run-omaelämäkerralla vuonna 2016, jatkui intiiminä yhden miehen show'na Springsteen on Broadway ja täydentyy trilogiaksi 19. studioalbumin ympärille rakentuvalla konserttielokuvalla goottikatedraalina kohoavassa, satavuotiaassa ladossa, Pomon ja Patti Scialfan kotitilan pastoraaliparatiisissa New Jerseyssä. Western Starsin laulut liftareista ja matkalaisista avautumassa ja tarinoimassa kierrosta vastaan tienvarsibaareissa saattavat tasapainoon amerikkalaista mytologiaa sekä siinä sivussa omaa legendaansa vuodesta 1975 synnyttäneen Springsteenin kaksi suloisesti sekoittunutta puolta: keskiluokan arkipäiväisyyksiä tarunhohtoon käärivän lyyrikon sekä faneja villitsevän lavatoonarin.

Kolmentoista kappaleen pituisen levyn tulkitseminen ystävien ja sukulaisten valikoiduille yksityisyleisöille saattaa äkkiseltään tuntua turvalliselta vedolta, sillä Springsteenin viimeaikaisia projekteja yhdistää juuri mukavuusalueelta poistuminen, mutta turha muuttaa muottia, kun kyseessä on paitsi kiistaton tarinankertoja, kenties myös maailman mahtavin live-esiintyjä. Tuskin kukaan olettikaan, että elokuvallinen paiaani 70-luvun eteläkalifornialaisella kantripopille Glen Campbellin, Harry Nilssonin ja Jimmy Webbin hengessä haastaisi visuaalisena konseptina vaikkapa Beyoncén Lemonaden poikkeuksellisen rohkean ja itsevarman kokeellisuuden.

Kaihon ja kaipauksen epäpoliittinen perusvire modernin maailmanmenon ihmettelylle rikkinäisten kulkurien kautta löytyy tähteyden ja juurevuuden ristiriitaisia tunteita käsittelevästä lisäyksestä elokuvaan, kun Campbellin "Rhinestone Cowboy" saa siirappiselta radiosoitolta tilaisuuden säväyttää. Western Starsin versio villin lännen klassisesta kuvastosta kävisi villihevosillaan ja viskisoundillaan vallan loistavasti luottokortti- tai tupakkamainoksesta. Albumiraitoja rytmittävissä monologeissa Springsteen ajelee ja astelee autiomaassa, Joshua Treen kansallispuiston kirkkaassa auringonpaisteessa.

Jotkut välijaksot lähentävät katsojaa nälkäisen sydämen kokemiin vastoinkäymisiin pitkällä parannuksen polulla, mutta monet metaforisista minielokuvista tuntuvat tarpeettoman selittäviltä, vaikka eivät merkityksiä ratakiskosta vääntäisikään. Ärsyttävään tärkeilyyn Springsteen ei didaktisissa kuunteluohjeissaan silti milloinkaan sorru. Suorat, rehdit sanoitukset eivät vain koskaan kaivanneet sen kummempaa koodinpurkua, koska vahvat, luonnostaan elokuvalliset tarinabiisit maalailevat voimakkaita mielikuvia ilman abstrakteja symboleja. Toisaalta esimerkiksi "Moonlight Moteliin" liitetty kotivideo kuherruskuukaudesta saa silmäkulmat kostumaan.

Mitä kylvää, sitä niittää. Satuttavista ihmissuhteista myötätuntoon ja nöyryyteen oppinut Pomo puhuu nyt kolmilapsisen perhe-elämän iloista sekä muistelee, miten salaiset pussikaljapiknikit puistonpenkillä New Yorkissa johtivat kohta 30-vuotiseen avioliittoon kitaristivaimo-taustalaulaja Pattin kanssa. Postinumero voi vaihtua, samoin kulma kansalliseen psyykeen, mutta usko, työ ja unelmat pysyvät pakissa. Nuhruisissa farkuissaan Springsteen kirjoittaa edelleen autoista.

Mielettömän onnistunut levytys-elokuvapari lunastaa lujan paikkansa Springsteen-kaanonissa, kasuaalille kannattajalle kylläkin kaukana E Street Bandin tuotoksista. Konserttielokuvat kurkottavat perinteisesti eeppisiin korkeuksiin, mutta vaihtoehdoista vaikeamman taiten toteuttava Western Stars skaalautuu vakituisen yhteistyökumppani Thom Zimnyn linssissä lämmöllä lähelle miestä ja musiikkia. Tuloksena on ideoiden kääntymistä taiteeksi komeasti dokumentoiva keikkataltiointi, jonka juovuttavassa tunnelmassa tahtoisi viipyä vielä pidempään. Mieluiten tuikuin valaistussa sivupöydässä olutta siemaillen sekä spontaanisti aplodeeraten.

Teksti: 2019 Samu Oksanen   

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202