Yö kuuluu meille

We Own the Night (2007)

| DVD
  • 4

Bobby Green (Joaquin Phoenix) manageroi yökerhoa Brooklynissä. Bisnes luistaa. Ei uskoisi, että Bobby on kotoisin perheestä, jossa sekä isä että veli ovat omistaneet elämänsä poliisityölle.

julkaistu 2008-04-18 / päivitetty 17.05. klo 12:12

KUVA 4

Mark Wahlberg ja Robert Duvall.
Mark Wahlberg ja Robert Duvall. 

KUVA 3

Eva Mendes.
Eva Mendes. 

KUVA 2

Joaquin Phoenix.
Joaquin Phoenix. 

KUVA 1

Mark Wahlberg, Antoni Corone ja Joaquin Phoenix.
Mark Wahlberg, Antoni Corone ja Joaquin Phoenix. 

Yö kuuluu meille

Ohjaus James Gray
Näyttelijät Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Robert Duvall, Oleg Taktarov
Maa Yhdysvallat
Pituus 117 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Industry Entertainment, 2929 Productions ja Sandrew Metronome
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Harvakseltaan uutta materiaalia työstävä käsikirjoittaja/ohjaaja James Gray oli aina halunnut tehdä poliisielokuvan. Hän ei kuitenkaan halunnut kopioida jo nähtyjä tarinoita, vaan kehittää jotakin täysin omaa. We Own the Night syntyi lopulta onnellisten yksityiskohtien summana. Gray törmäsi sanomalehtiä selatessaan tosielämän tapahtumiin, joista hän poimi osan käsikirjoitukseensa. Näin syntyi realistisen viileä kertomus 80-luvun lopun New Yorkista, jossa venäläismafia yritti hankkia jalansijaa huumebisneksessä.

Bobby Green (Joaquin Phoenix: 8mm, Gladiator) manageroi venäläisliikemiehen omistamaa El Caribe -yökerhoa Brooklynissä. Pullat ovat hyvin uunissa: Bisnes luistaa ja käsipuolessa on kissamaisen vetävä daami (Eva Mendes: Stuck on You). Ei hevillä uskoisi, että Bobby on kotoisin perheestä, jossa sekä isä Albert (Robert Duvall: Rankka päivä) että veli Joseph (Mark Wahlberg: Shooter, The Italian Job) ovat omistaneet elämänsä poliisityölle. Tällaisesta perhetaustasta ei liiemmin ole hyötyä yökerhon käytävillä, joten Bobby onkin katsonut viisaammaksi ottaa käyttöönsä äitinsä tyttönimen.

Arjen huolettoman menon katkaisee eräänä iltana alkanut tapahtumaketju: Bobbyn pomo, venäläinen liikemies Marat Buzhayev esittelee aikeensa uuden yökerhon avaamisesta. Samalla Buzhayevilla olisi tarjota Bobbylle entistä suurempi rooli. Suunnitelmat saavat kuitenkin käänteen kun Albert ja Joseph kertovat epäilevänsä Buzhayevin klaania järjestäytyneestä rikollisuudesta. Etsittyjen listalla on etenkin Buzhayevin veljenpoika Vadim. Tulehtuneiden perhesiteiden vuoksi Bobby ei juurikaan lämpene poliisivoimien auttamiselle. Niinpä Joseph päättää toimia omin avuin ja ratsaa El Cariben. Tungettelusta suivaantunut itämafia ei katso asiaa hyvällä vaan iskee välittömästi Josephin kimppuun. Myös Albert joutuu tappolistalle. Viimein Bobby havahtuu ja suostuu pitämään mikrofonia tavatessaan huumemyyntejä järjestelevän Vadimin.

We Own the Night etenee alkuun verkkaisesti kuin moottoritielle eksynyt traktori. Henkilöiden ja taustojen esittelyyn palaa kosolti aikaa. Tarina ei vaikuta erityisen mukaansatempaavalta. Vasta Bobbyn ja Vadimin tapaamisesta saadaan aikaan hurja kiihdytys: Grayn ja erittäin kekseliään kuvaajan, Joaquín Baca-Asayn kerronta herää kaikella voimallaan eloon. Ammuskelu- ja takaa-ajokohtauksissa käytetään nerokasta äänisuunnittelua, jossa katsoja aistii tapahtumat erittäin realistisesti. Musiikki heivataan taka-alalle ja kaiuttimista rohisee vain Bobbyn raskas hengitys kun luodit vinkuvat ympäriinsä. Täsmällisesti liikkuva kamera vain korostaa pakokauhua. Näistä oivalluksista kaikki mahdolliset irtopisteet Graylle ja Baca-Asaylle.

Gray, Phoenix ja Wahlberg eivät olleet ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä kolmikko purkitti seitsemän vuotta aiemmin elokuvan nimeltä The Yards. Näin Gray tiesi tarkalleen mitä saisi palkatessaan kaverukset myös We Own the Nightin pääosiin. Phoenix tekee jälleen erinomaista jälkeä näytellessään valintojensa kanssa puntaroivaa Bobbya. Oscar nimeämisten myötä Phoenix on saanut ansaitsemaansa jalansijaa elokuvamaailmassa. Wahlbergilla sen sijaan on menossa jonkinasteinen suvantovaihe. Häneltä olisi nytkin odottanut huomattavasti enemmän. Sivuosissa Duvall ja yllättäen myös timmillä kropalla varustettu Mendes tekevät hienot roolit. Mendesin viime aikojen roolivalinnat ovat muutenkin osuneet nappiin ja toivottavasti tahti pysyy samana jatkossakin, sillä Mendes on huomattavasti lahjakkaampi näyttelijä, mitä tähän mennessä on saatu todistaa.

We Own the Night nappasi ilmestyttyään festivaaliyleisön huomion Cannesissa, jossa Graylla oli kiinnitys himoittuun Kultaiseen Palmuun. Alun käynnistysvaikeuksien jälkeen otteessaan pitävä rikosdraamaa hemmottelee katsojansa tarkkaan mietityillä yksityiskohdilla (puvustus, lavastus, kuvaus, maskeeraus, äänitys) ja tämä antaa anteeksi pohjatarinan yksinkertaisuuden. Ilman piristäviä oivalluksia ja Phoenixin tulkintaa kyseessä olisi vain poliisikertomus muiden joukossa, vahvasta perheaspektista huolimatta. Ehdottomasti katsomisen arvoinen!

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202