Viimeinen sirkus

Balada triste de trompeta (2010)

| DVD
  • 3

Kulttiohjaaja Álex de la Iglesian mustaa huumoria viljelevä genrejen sekametelisoppa.

julkaistu 2011-07-15 / päivitetty 25.04. klo 17:05

KUVA 4

Carolina Bang
Carolina Bang 

KUVA 3

Antonio de la Torre
Antonio de la Torre 

KUVA 2

Carlos Areces
Carlos Areces 

KUVA 1

Viimeinen sirkus
Viimeinen sirkus 

Viimeinen sirkus

Ohjaus Álex de la Iglesia
Näyttelijät Carlos Areces, Antonio De La Torre, Carolina Bang, Manuel Tallafé, Alejandro Tejerías, Manuel Tejada, Enrique Villén
Maa Espanja, Ranska
Pituus 108 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Javier (Carlos Areces) on isänsä kohtalon riivaama surullinen klovni, joka ihastuu pakkomielteisesti sirkuksen päätähden Sergion (Antonio de la Torre) tyttöystävään trapetsitaiteilija Nataliaan (Carolina Bang). Espanjan sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuvan tarinan keskiössä on tämän kolmiodraaman kehkeytyminen tuhoisaksi ja makaaberiksi näytelmäksi, jossa sadomasokistinen seksuaalisuus, julkinen nöyryytys ja henkisten patoumien purkautuminen toimivat polttoaineina.

Ohjaaja/käsikirjoittaja Álex de la Iglesian Viimeinen sirkus häilyy komedian, tragedian ja eksploitaatio-elokuvan rajamailla tekemättä lopullista päätöstä elokuvan geneerisestä sijoittumisesta. Musta huumori ja loppua kohden kiihtyvällä tahdilla esiin tuotava gornografinen aines kiedotaan nyrjähtäneellä tavalla romanttisiin haaveisiin.

Elokuvan kolkko visuaalinen ilme, ihmismielten synkkyys ja väkivallan läsnäolo sirkuksen näennäisessä viattomuudessa ja glamourissa värittävät tarinasta paikoin kiehtovan Grimmin sadun. Klovni teatraalisena, koomisena ja pelottavana hahmona on edelleen mielenkiintoinen ja ristiriitainen. Heijastumia saattaa tulla mieleen esim. Stephen Kingin kirjasta Se (It, 1986).

Toiminnantäyteinen traileri kertoo lopulta hyvin vähän elokuvan tahdista, joka on yllättävän verkkainen. Alkujakson jälkeen malttamaton katsoja turtuu helposti odottamaan pedon heräämistä elokuvan rakentaessa kuvaa nuhjuisesta sirkusseurueesta. Kunnon sekoilu alkaa kun herkkä Javier taantuu väkivaltaisen purkauksen jälkeen ensin alkukantaisen otuksen tasolle ja kokee irvokkaan uudelleensyntymisen.

Viimeinen sirkus on elokuva, jossa on vähän kaikkea sinällään oivallista, mutta jokin kokoelmassa kuitenkin vienosti mättää. Varsinen pointti ja punainen lanka pitää katsojan itse keksiä. Kenties se on Espanjan sisällisodan ja Francon falangistisen ajan synnyttämien patoutumien käsittely, kenties sadomasokistisen riippuvuuden tutkiminen tai ihmismielen ja ruumiin särkyvyyden tyylitelty esittely. Ehkäpä pointti on, että sitä ei ole.

Álex de la Iglesian ailahtelevat näkemykset tuovat jokatapauksessa mielenkiintoisen lisän uuden sukupolven espanjalaisten ohjaajien aikaansaannoksiin. Kenties fokusointi nimenomaan muiden kuin Iglesian itsensä käsikirjoittamien elokuvien ohjaamiseen voisi olla avain suuren kansainvälisen yleisön sydämiin, jos kulttiohjaaja sitä ylipäätään toivoo.

DVD: Future Filmin julkaisussa on anamofinen 2.35:1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 -ääniraita.

Teksti: © 2011 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202