Viimeinen sirkus

Balada triste de trompeta (2010)

| DVD
  • 3

Kulttiohjaaja Álex de la Iglesian mustaa huumoria viljelevä genrejen sekametelisoppa.

julkaistu 2011-07-15 / päivitetty 25.04. klo 17:05

KUVA 4

Carolina Bang
Carolina Bang 

KUVA 3

Antonio de la Torre
Antonio de la Torre 

KUVA 2

Carlos Areces
Carlos Areces 

KUVA 1

Viimeinen sirkus
Viimeinen sirkus 

Viimeinen sirkus

Ohjaus Álex de la Iglesia
Näyttelijät Carlos Areces, Antonio De La Torre, Carolina Bang, Manuel Tallafé, Alejandro Tejerías, Manuel Tejada, Enrique Villén
Maa Espanja, Ranska
Pituus 108 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Javier (Carlos Areces) on isänsä kohtalon riivaama surullinen klovni, joka ihastuu pakkomielteisesti sirkuksen päätähden Sergion (Antonio de la Torre) tyttöystävään trapetsitaiteilija Nataliaan (Carolina Bang). Espanjan sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuvan tarinan keskiössä on tämän kolmiodraaman kehkeytyminen tuhoisaksi ja makaaberiksi näytelmäksi, jossa sadomasokistinen seksuaalisuus, julkinen nöyryytys ja henkisten patoumien purkautuminen toimivat polttoaineina.

Ohjaaja/käsikirjoittaja Álex de la Iglesian Viimeinen sirkus häilyy komedian, tragedian ja eksploitaatio-elokuvan rajamailla tekemättä lopullista päätöstä elokuvan geneerisestä sijoittumisesta. Musta huumori ja loppua kohden kiihtyvällä tahdilla esiin tuotava gornografinen aines kiedotaan nyrjähtäneellä tavalla romanttisiin haaveisiin.

Elokuvan kolkko visuaalinen ilme, ihmismielten synkkyys ja väkivallan läsnäolo sirkuksen näennäisessä viattomuudessa ja glamourissa värittävät tarinasta paikoin kiehtovan Grimmin sadun. Klovni teatraalisena, koomisena ja pelottavana hahmona on edelleen mielenkiintoinen ja ristiriitainen. Heijastumia saattaa tulla mieleen esim. Stephen Kingin kirjasta Se (It, 1986).

Toiminnantäyteinen traileri kertoo lopulta hyvin vähän elokuvan tahdista, joka on yllättävän verkkainen. Alkujakson jälkeen malttamaton katsoja turtuu helposti odottamaan pedon heräämistä elokuvan rakentaessa kuvaa nuhjuisesta sirkusseurueesta. Kunnon sekoilu alkaa kun herkkä Javier taantuu väkivaltaisen purkauksen jälkeen ensin alkukantaisen otuksen tasolle ja kokee irvokkaan uudelleensyntymisen.

Viimeinen sirkus on elokuva, jossa on vähän kaikkea sinällään oivallista, mutta jokin kokoelmassa kuitenkin vienosti mättää. Varsinen pointti ja punainen lanka pitää katsojan itse keksiä. Kenties se on Espanjan sisällisodan ja Francon falangistisen ajan synnyttämien patoutumien käsittely, kenties sadomasokistisen riippuvuuden tutkiminen tai ihmismielen ja ruumiin särkyvyyden tyylitelty esittely. Ehkäpä pointti on, että sitä ei ole.

Álex de la Iglesian ailahtelevat näkemykset tuovat jokatapauksessa mielenkiintoisen lisän uuden sukupolven espanjalaisten ohjaajien aikaansaannoksiin. Kenties fokusointi nimenomaan muiden kuin Iglesian itsensä käsikirjoittamien elokuvien ohjaamiseen voisi olla avain suuren kansainvälisen yleisön sydämiin, jos kulttiohjaaja sitä ylipäätään toivoo.

DVD: Future Filmin julkaisussa on anamofinen 2.35:1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 -ääniraita.

Teksti: © 2011 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202