Viimeinen mohikaani

The Last of the Mohicans (1992)

  • 5

Lukemattomia kertoja filmatun James Fenimore Cooperin seikkailuromaanin huikein näkemys on Michael Mannin käsialaa.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 19.10. klo 10:10

KUVA 3

Madeleine Stowe
Madeleine Stowe 

KUVA 2

Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis 

KUVA 1

Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis 

Viimeinen mohikaani

Ohjaus Michael Mann
Näyttelijät Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Wes Studi, Russell Means
Maa Yhdysvallat
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1992 Morgan Creek Productions.

Eletään vuotta 1757. Englantilaiset ja ranskalaiset käyvät veristä taisteluaan uuden mantereen hallinnasta jo kolmatta vuotta. Sota on imaissut syövereihinsä kaikki lähiseutujen asukkaat ja sattumalta myös kolme viimeistä lähialueiden mohikaaniheimon edustajaa tempaistaan tapahtumiin mukaan.

James Fenimore Cooperin maailmankuulua romaania on päivitetty valkokankaalle useaan otteeseen aina mykän elokuvan aikakaudelta lähtien. Aiheen viimeisin versio on Michael Mannin (Heat – ajojahti) ohjaama vuodelta 1992. Itselleni Mann ei edusta minkäänlaista taetta laadusta, mutta täytyy myöntää, että tässä elokuvassa hän on onnistunut erinomaisesti. Viimeinen mohikaani on toteutettu taidolla ja tyylillä, ja se lukeutuukin seikkailuelokuvien suurten klassikoiden joukkoon.

Elokuva on täynnä energiaa ja tarina etenee vauhdikkaasti. Toimintaa on mukana yllin kyllin eikä suvantovaiheita ole. Romantiikkaa, draamaa sekä verisiä ja väkivaltaisia taistelukohtauksia on niputettu yhteen siinä määrin, että elokuvasta voisi helposti tulla rönsyilevä ja epätasainen. Näin ei kuitenkaan käy, vaan tiiviin toteutuksen ansiosta elokuva pitää riman korkealla loppuun saakka. Visuaalisesti elokuva on erittäin tyylitelty ja vaikuttava luonnon saadessa oman osansa tarinasta.

Roolihahmoissa ei ole moittimista. Tällaisissa elokuvissa naiset jäävät usein statisteiksi, mutta tässä tapauksessa he ovat aivan yhtä keskeisissä osissa kuin muutkin. Madeleine Stowe (Kaksitoista apinaa) Haukansilmän rakastettuna sekä Jodhi May Uncasin sydämen valittuna suoriutuvat rooleistaan hienosti.

Martin Scorsesen Gangs of New Yorkissa loistanut Daniel Day-Lewis on näyttelijä, jonka työskentelyä on aina ilo seurata. Hän valmistautui rooliin huolella eläen roolihahmonsa kaltaista elämää muutaman kuukauden ajan ja Day-Lewisin tulkinta Haukansilmästä onkin aiheen ikimuistoisin. Wes Studi (Geronimo) tekee vihan riivaamana Maguana uransa parhaan roolisuorituksen.

Viimeinen mohikaani on mahtava elokuva, joka ei kuitenkaan ole saanut osakseen ansaitsemaansa kunniaa. Se on ehyempi kuin Mel Gibsonin kehuttu Braveheart, energisempi ja vähemmän paatoksellinen kuin Kevin Costnerin Tanssii susien kanssa sekä kaikin puolin onnistuneempi kuin viihdyttävä, mutta melko mitäänsanomaton Robin Hood – Varkaiden ruhtinas. Todellinen elokuvaklassikko.

Teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202