Varpaisillaan

Tiptoes (2003)

  • 3

Vaikka elokuvaa markkinoidaan draamakomediana, ei siitä juurikaan komedian aineksia löydy.

julkaistu 2004-01-08 / päivitetty 03.10. klo 16:04

KUVA 2

Kate Beckinsale
Kate Beckinsale 

KUVA 1

Gary Oldman ja Kate Beckinsale
Gary Oldman ja Kate Beckinsale 

Varpaisillaan

Ohjaus Matthew Bright
Näyttelijät Kate Beckinsale, Matthew McConaughey, Peter Dinklage, Gary Oldman
Maa Yhdysvallat / Ranska
Pituus 91 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Langley Productions Inc., The Marshak/Zachary Co., Le Studio Canal+ ja Wild Bunch.

Lyhytkasvuisten ihmisten elämää on kuvattu ihan äskettäin elokuvassa The Station Agent, ja nyt Varpaisillaan kertoo oman tarinansa lyhytkasvuisten aikuisten elämästä, ongelmista ja rakkaudesta.

Lähtökohdiltaan kiinnostaviksi nämä elokuvat tekee Hollywoodin yritys kuvata sosiaalisen valtavirran enemmän tai vähemmän ulkopuolista joukkoa, mikä puolestaan pakottaa jonkinlaiseen kannanottoon, missä se ei ole koskaan ollut erityisen hyvä.

Hollywoodilla on tapana nostaa esille potentiaalisen maukkaita ja kiinnostavia aiheita, myydä elokuva niillä – ja sitten väistellä niitä. Kiperimmät ja rohkeutta vaativat ainekset yleensä pyritään jättämään etäisiksi ja vaikeita asioita kierrellään kuin kissa kuumaa puuroa. Ei haluta heittäytyä liian hyökkääviksi tai syvällisiksi, sillä ikävä kyllä suuret massat eivät halua haasteita tai kovia pähkinöitä purtavaksi vaan räjähtäviä efektejä ja lämmintä popkornia.

The Station Agent ja Tiptoes ovat varsin tietoisia tästä seikasta, ja niinpä molemmissa elokuvissa aihetta pyritään lähestymään mahdollisimman kevyesti, tosin jälkimmäinen tekee haastavuudessa pientä pesäeroa lempeämpään ja hattaramaisempaan ensiksi mainittuun.

Tiptoesin keskipisteenä ovat Carol (Kate Beckinsale) ja Steven (Matthew McConaughey), joiden parisuhde on hyvää vauhtia kallistumassa avioliiton puolelle ja kaiken lisäksi Carol on pian pukkaamassa uutta elämää tähän maailmaan.

Carolin yllätykseksi Steven ei olekaan tulevasta perheenlisäyksestä kovin riemastunut, vaan muuttuu kovin salaperäiseksi ja etäiseksi. Kun Stevenin velipoika Rolfe (hienosti lyhytkasvuiseksi trikattu Gary Oldman – silti on pakko kysyä miksei lyhytkasvuisen rooliin palkattu oikeasti lyhytkasvuista ihmistä) sattuu eräänä kauniina päivänä odottamatta kylään, paljastuu Carolille Stevenin salaisuus: hänen veljensä ja vanhempansa ovat lyhytkasvuisia, eli ns. pikkuihmisiä.

Vaikka Steven onkin normaalikokoinen, hänen geeniperimänsä heittävät jossain määrin huolestuttavan kysymysmerkin lapsen tulevaisuuden ympärille, sillä fysiologisten riskien ohella lyhytkasvuiset ihmiset joutuvat usein kestämään myös vierastavaa yhteiskuntaa. Nyt koittaa myös aika ennakkoluulojen ja asenteiden tarkistamiselle, itse kullakin.

Vaikka Tiptoes tarttuukin tarinan teemaan toisinaan yllättävänkin rohkeasti ja fiksusti, elokuva ei kuitenkaan loista monilla ansioilla. Ohjaaja Matthew Brightin ja käsikirjoittaja Bill Weinerin kokemattomuus kokopitkien elokuvien luotsaamisessa näkyy elokuvassa alusta loppuun: tarina pomppii jaksomaisesti ilman sen suurempia selittelyjä, ja välillä katsojalla ei ole hajuakaan siitä, kuinka monta kuukautta eteenpäin ajassa juuri hypättiin.

Dialogi on kuitenkin kohtuullista, ja itse aihetta, lyhytkasvuisuutta ja sen ongelmia Bright ja Weiner käsittelevät mielestäni rohkeasti ja ajatuksia herättävästi. Tämä onkin ensimmäinen asia, joka onnistuu nostamaan muuten hieman hataran elokuvan pykälää ylemmäksi.

Toinen elokuvan tasoa nostava tekijä ovat sen näyttelijät. Gary Oldman tekee yllättävän nöyrän ja koskettavan roolisuorituksen fiksuna, mutta hieman säälittävänä miehenä. Normaalisti hieman laimeat Kate Beckinsale ja varsinkin McConaughey onnistuvat rooleissaan yllättävän hyvin, vaikka heidän hahmojaan vaivaakin pienoinen persoonattomuus. Positiivisena yllätyksenä on myös The Station Agentista tuttu Peter Dinklage, joka esittää räväkkää ranskalais-marxistia. Hänen normaalikokoisena tyttöystävänään nähdään Patricia Arquette.

Vaikka Tiptoesilla onkin monia heikkoja kohtia, pitää myöntää, että päällimäisinä mieleen jäivät kuitenkin Gary Oldmanin hieno roolisuoritus ja mielenkiintoinen tarina, eikä suinkaan elokuvan ajoittain pahastikin harhaileva käsikirjoitus ja löysä ohjaus.

Ja loppujen lopuksi, lukemattomat elokuvantekijät ovat menneet pahemminkin metsään, ja vieläpä paljon turvallisempien aiheiden kera, joten kyllä pelkästä aihevalinnasta pitää nostaa jossain määrin hattua Matthew Brightin ja Bill Weinerin suuntaan.

Mielenkiintoisena sivuhuomautuksena kerrottakoon, että vaikka elokuvaa markkinoidaan draamakomediana, ei siitä juurikaan komedian aineksia löydy. Kaikkein uskomattominta on kuitenkin se, että DVD:n takakannessa lukee “toimintaelokuva”.

Teksti: © 2004 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202