Van Veeteren elokuvasarja

Van Veeteren 1-6 (2005)

  • 3

Van Veeteren on kirjailija Håkan Nesserin luomus, työn koulima poliisi kuvitteellisesta Maardamin kaupungista. Nyt tämä harmaahapsi on tullut sitten eläkeikään ja siirtyy pyörittämään paikallista anti…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-18 / päivitetty 10.06. klo 18:06

KUVA 3

Thomas Hanzon ja Eva Rexed
Thomas Hanzon ja Eva Rexed 

KUVA 2

Sven Wollter
Sven Wollter 

KUVA 1

Sven Wollter
Sven Wollter 

Van Veeteren elokuvasarja

Ohjaus Erik Leijonborg, Daniel Lind Lagerlöf, Rickard Petrelius
Näyttelijät Sven Wollter, Eva Rexed, Thomas Hanzon, Philip Zandén
Maa Ruotsi
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005-2006 AB Svensk Filmindustri.

Ruotsalaiset televisiolle filmatut dekkarisarjat ovat aina olleet hyvää viihdettä ja niillä on pitkät perinteet naapurissamme. Kun suositut Beckit koluttiin läpi, vuoroon tuli Van Veeteren-sarja (Van Veeteren: Carambole, 2005 Ruotsi, Van Veeteren: Kaalbringenin kurkunleikkaaja, Van Veeteren: Borkmanns punkt, 2005 Ruotsi, Van Veeteren: Münsterin juttu). Nyt levitykseen lähes yhtä aikaa tulleet kuusi uutta osaa ovat täysimittaisia rikoselokuvia, jotka täydentävät vuosituhannen alun saagaa. Täytyy jälleen kerran myöntää, että ruotsalaiset osaavat tehdä pahuksen hyviä rikoselokuvia ja satsaavat niihin aivan erilailla kuin meillä Suomessa.

Van Veeteren on kirjailija Håkan Nesserin luomus, työn koulima poliisi kuvitteellisesta Maardamin kaupungista. Muutamassa aikaisemmassa osassa Van Veeterenille rakennettu tausta ei ole hääppöinen: Etsivän avioliitto on mennyttä, oma poika lusii vankilassa ja lähipiirissä tapahtuu muutenkin ikäviä. Nyt tämä harmaahapsi on tullut sitten eläkeikään ja siirtyy pyörittämään paikallista antikvariaattia. Kirjojen selailuun ei tahdo jäädä kovinkaan paljoa aikaa kun paikallinen poliisi ei pärjää rikostensa kanssa ilman tätä eläkeläistä.

Pääosaa esittää Ruotsissa supersuosittu tv-kasvo Sven Wollter. Meille suomalaisille hän on ainoastaan ”tutunnäköinen” herrasmies ja sehän helpottaa sarjan seuraamista. Wollter on saanut silminnähden uutta potkua ja nauttii roolistaan yli-innokkaana eläkeläisenä, joka aina tilaisuuden tullen napauttelee pari valittua sanaa nuoremmilleen. Van Veeterenin ex-kollegan ja ystävän, etsivä Münsterin, rooliin on kiinnitetty uusi kasvo, Thomas Hanzon. Pakolliseksi naispoliisi Ewa Morenoksi on löydetty silmää miellyttävä Eva Rexed. Hanzon ja Rexed ovat sarjan aikana hyvin esillä, välillä enemmän kuin Van Veeteren. Sivuosissa vilahtelee yksi jos toinenkin merkittävä tv-kasvo, jopa siinä määrin, että naapurimme sarjatuotantoa hivenenkin seurannut huomaa kierrätyksen olevan kova sana myös Ruotsin tv:ssä.

Van Veeteren sarja on kuvattu, näytelty ja lavastettu hyvin. Voin reilusti myöntää, että kateeksi käy kun vertaa kotimaisiin tekeleisiin. Uudet kuusi osaa liittyvät löyhästi yhteen ja jokaisessa niistä setvitään rikosten lisäksi henkilöiden omia kuvioita. Elokuvien katsominen pitääkin suorittaa oikeassa järjestyksessä ellei halua olla täysin pihalla. Jokaisessa osassa toki ratkotaan eri rikoksia, jotka itseasiassa ovat paikoitellen hyvinkin etovia. Osat toimisivat täysin irtonaisina elokuvinakin, sen verran hyvin rakennetut juonet ne pitävät sisällään. Silti tämän eläkeläispoliisin sovittaminen jokaiseen kylän rikokseen tuntuu jonkin verran väkinäiseltä ja puhkaisee lopputuloksesta pari tähteä. Ruotsalaisten poliisien aivotoiminta pistää paikoin naurattamaan sekin. Liekö tällä yhtään todellisuusperää?

Van Veeterenin erilainen rikosten lähestymistapa houkuttelee katsomaan koko sarjan läpi, mutta onhan se myönnettävä, että 90-lukujen Beck-tuotanto pysyy kirkkaana ykkösenä. Veeterenin kanssa samaan aikaan markkinoille putkahtanut Wallander sarja jääkin jo kauas jälkeen. Jos ei muuta, niin suosittelen Van Veetereniä inspiraatioksi kielen opettelussa. Kaikki puhuvat selkeää ruotsia ja tarinassa pysyy kiinni vaikkei koko ajan tekstitystä seuraisi.

Esitysjärjestys:

Van Veeteren: Kaalbringenin kurkunleikkaaja (Van Veeteren: Borkmanns punkt, 2005 Ruotsi)
Van Veeteren: Münsterin juttu (Van Veeteren: Münsters fall, 2005 Ruotsi)
Van Veeteren: Komisario ja hiljaisuus (Van Veeteren: Moreno och tystnaden, 2006 Ruotsi)
Van Veeteren: Pääsky, kissa, ruusu, kuolema (Van Veeteren: Svalan, katten, rosen, döden, 2006 Ruotsi)
Van Veeteren: Carambole (2005 Ruotsi)
Van Veeteren: Tapaus G (Van Veeteren: Fallen G, 2006 Ruotsi)

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202