Väsynyt kuolema

Der Müde Tod (1921)

  • 4

Väsynyt kuolema kertoo nuoresta naisesta, joka menettää miehensä viikatemiehelle. Naisen suru on kuitenkin niin suuri, että kuolema päättää antaa tälle mahdollisuuden pelastaa miehensä. Väsynyt kuolem…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 17.03. klo 14:02

KUVA 1

Väsynyt kuolema
Väsynyt kuolema 

Väsynyt kuolema

Ohjaus Fritz Lang
Näyttelijät Lil Dagover, Walter Janssen, Bernhard Goetzke, Rudolf Klein-Rogge
Maa Saksa
Pituus 99 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1921 Decla-Bioscop AG.

“Väsynyt kuolema vakuutti minut elokuvan suomista mahdollisuuksista.” Luis Buñuel

Fritz Langin vuonna 1921 ohjaama Väsynyt kuolema perustuu ohjaajan lapsuudenaikaiseen kuumehoureeseen ja hän tutkiskelee siinä ihmisen mahdollisuutta vaikuttaa kohtaloon. Tapahtumat sijoittuvat pieneen keskieurooppalaiseen kylään, jonne saapuvan nuorenparin seuraan lyöttäytyy synkkä ja tummanpuhuva hahmo. Pian kylään saapumisen jälkeen mies lähtee hahmon matkaan. Nainen saa kuulla tämän olevan itse Kuolema ja saadakseen miehensä takaisin, on hänen mentävä tapaamaan Kuolemaa tämän valtakuntaan.

Kuolema tuntee sääliä naista kohtaan ja antaa tälle mahdollisuuden. Hän vie naisen suureen kynttiläsaliin, jossa jokainen liekki symboloi ihmiselämää. Kun liekki sammuu, on aika kuolla. Kuolema osoittaa kolmea lyhyttä kynttilää ja lupaa, että mikäli nainen onnistuu yhdenkin näistä kuolevista pelastamaan, saa hän miehensä takaisin. Kolmen liekin tarinat vievät muinaiseen Persiaan, renessanssin Venetsiaan sekä ihmeelliseen Kiinaan.

Väsynyt kuolema on studiofantasiaa parhaimmillaan. Kuolleiden valtakunnan läpipääsemätön muuri, kynttiläsali sekä Kiina miniatyyriarmeijoineen ja lentävine mattoineen pureutuvat katsojan mieliin ainutlaatuisella tavalla. Pelkkää aikakautensa tehosteilotulitusta elokuva ei kuitenkaan ole, vaan vastavuoroisesti siinä on myös yksinkertaista, skandinaaveille tyypillistä kuvakerrontaa. Nämä limittyvät toisiinsa vahvasti muodostaen visuaalisesti erittäin näyttävän kokonaisuuden.

Episodielokuvien ongelmana ovat useasti jaksojen pituudet, jotka osoittautuvat riittämättömiksi tarinoiden henkilöiden ja tapahtumien kannalta. Niin käy tässäkin tapauksessa. Mielenkiintoisista lähtökohdista ja Langin ja hänen tulevan vaimonsa Thea von Harboun hyvistä yrityksistä huolimatta kertomukset jäävät hieman ontoiksi, sillä jaksot ovat aivan liian lyhyitä, jotta henkilöihin ja tapahtumiin pääsisi syventymään kunnolla. Ainoastaan kehystarina osoittautuu tarinan kannalta riittäväksi, joskin rakastavaisten yhteiseloa olisi voinut hieman kehittää.

Kuten elokuvan nimikin kertoo, on tarinan keskeisin hahmo Kuolema, jota Bernhard Goetzke tulkitsee oivasti. Lang on riisunut päähenkilöltä kaiken mystiikan ja kauhuelementit kuvaten Kuolemaa Sjöströmin Ajomiehen (1921) tapaan inhimillisenä työnsä tekijänä. “Usko minua, tehtäväni on rankka”, Kuolema toteaa naiselle, “olen väsynyt näkemään ihmisten kärsimystä.”

Elokuva sai kotimaassaan murska-arvostelut ja Berliner Zeitungin kriitikko kuvasi sitä pikemminkin “väsyttäväksi kuolemaksi” – ilmaisu, josta tuli maailmankuulu. Kriitikoiden mielipiteet muuttuivat kuitenkin radikaalisti sen jälkeen, kun elokuva oli niittänyt kunniaa niin Lontoossa kuin Pariisissakin. Tämän jälkeen Langin teosta ei vähätellyt enää kukaan.

teksti: © 2006 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202