Vaarallinen tehtävä

Mission: Impossible (1996)

  • 3

M:I:n suurin ongelma on se, että se ei tarjoa kenellekään mitään uutta.

julkaistu 2001-01-03 / päivitetty 21.09. klo 13:01

KUVA 3

Jon Voight
Jon Voight 

KUVA 2

Tom Cruise ja Emmanuelle Béart
Tom Cruise ja Emmanuelle Béart 

KUVA 1

Tom Cruise
Tom Cruise 

Vaarallinen tehtävä

Ohjaus Brian De Palma
Näyttelijät Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Jean Reno, Ving Rhames
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1996 Cruise-Wagner Productions ja Paramount Pictures.

Näitä erikoisia moniosaajien ryhmiä on ollut jo kauan, alkaen aina 60-luvulta, jolloin alkuperäinen TV-sarja Mission: Impossible sai alkunsa. Uudistettu M:I ei todellakaan ole huono, vaikka ei pärjää vertailussa esim. Sydney Pollackin Sneakersille tai Frankenheimerin Roninille.

Kiitos Vaarallisen tehtävän pelastamisesta huonon käsikirjoituksen kynsistä kuuluu pitkälti Brian De Palmalle, joka on todistanut taitonsa esim. elokuvilla Carrie (1976) ja Lahjomattomat (1987). Ilman hänen sujuvia, vain vähän dialogia sisältäviä, jännitystä tihkuvia kohtauksia M:I ei olisi ollut muuta kuin sekava tarina typerillä tempuilla varustettuna. Ehkä juuri sen takia John Woon ohjaama M:I 2 ei ottanut sujuakseen, ei sitten millään tasolla.

Alkuperäisestä TV-sarjasta tuttuun tyyliin M:I alkaa operaation johtajan Jim Phelpsin (Jon Voight) saadessa pienen mustan laatikon, jossa kerrotaan hänen tuleva tehtävä. Tämän jälkeen “The disc will selfdestruct”. Tällä kertaa IMF-ryhmä (Impossible Mission Force) saa tehtäväkseen estää NOC-listan (NOC-lista sisältää CIA-agenttien nimiä) joutumisen erään asekauppiaan (Vanessa Redgrave) käsiin. Ethan Huntin (Tom Cruise) johdolla ryhmä lähtee Prahaan kaappaamaan disketin.

Vaikka tehtävä näyttääkin aluksi sujuvan suunnitelmien mukaan, ryhmä huomaa pian, että he ovat kävelleet suoraan ansaan. Tehtävä keskeytetään ja ainoat, jotka ovat jääneet henkiin, ovat Ethan ja Claire (Emmanuelle Beart). Epäilyt petturuudesta nousevat esille, joten Ethan lähtee omalle tehtävälleen. Hän aikoo löytää kadonneen NOC-listan ja paljastaa petturin.

M:I:n suurin ongelma on se, että se ei tarjoa kenellekään mitään uutta. Nämä tällaiset yhden miehen bond-sooloilut ja petturien paljastamiset ovat jokapäiväistä puuroa elokuvien ystäville. Lisäksi tarina etenee niin pyrähdyksenomaisesti, että tyhmimmät tippuvat kärryiltä jo puolen tunnin jälkeen. Onneksi se johtuu enemmänkin käsikirjoituksen sekavuudesta kuin katsojan tyhmyydestä. De Palma on varmaankin ollut perillä tästä ja onkin keskittynyt enemmän elokuvan tyyliin kuin tarinaan. Hänen sujuvat toimintakohtaukset pitävät katsojan todennäköisesti jännittyneenä elokuvan alusta loppuun saakka. Eli tässäkin tapauksessa se mikä teknisyydessä menetetään, saadaan korvattua tyylillä.

Tom Cruise vetää oman roolinsa aika vähäeleisesti, mutta silti kantaa tarinaa alusta loppuun sujuvasti. Ansioitunut ranskatar Emmanuelle Beart ei valitettavasti saa suurta osaa elokuvassa, mutta hänen ulkomuotonsa täyttää kiitettävästi sen “pakollisen kauniin naisen roolin”. Jälleen kerran näyttelijöistä positiivisesti esiin nousee taitava Jean Reno, joka on ottanut jo tavaramerkikseen kohtauksien varastamisen itselleen elokuvassa kuin elokuvassa.

Vaarallinen tehtävä ei todellakaan ole henkeäsalpaava trilleri, eikä Tom Cruisesta tule (onneksi) uutta James Bondia, mutta kyllä sen äärellä kuluu rattoisasti pari tuntia. Ja tätä parempia M:I -elokuvia ei varmaan enää tule. John Woo -tyyppiset ohjaajat tulevat varmasti huolehtimaan siitä, että viimeisetkin juonen rippeet saadaan kadotettua räjähdyksien ja autoilla hurjastelujen alta. De Palma sentään yrittää pysyä omalla tasollaan.

teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202