Tyttö ja helmikorvakoru

Girl with a Pearl Earring (2003)

  • 4

Herkkä ja visuaalisesti näyttävä kertomus taidemaalari Johannes Vermeerin kuuluisimmasta teoksesta, pääosissa Colin Firth ja Scarlett Johansson.

julkaistu 2009-07-05 / päivitetty 01.06. klo 15:03

KUVA 3

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson 

KUVA 2

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson 

KUVA 1

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson 

Tyttö ja helmikorvakoru

Ohjaus Peter Webber
Näyttelijät Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Judy Parfitt, Cillian Murphy, Essie Davis, Joanna Scanlan
Maa Iso-Britannia / Luxemburg
Pituus 100 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Archer Street Productions, Delux Productions, Film Fund Luxembourg, Pathé Pictures International, UK Film Council, Wild Bear Films ja FS Film.

Tracy Chevalierin samannimiseen romaaniin perustuva Tyttö ja helmikorvakoru (2003) sukeltaa ajassa taaksepäin hollantilaisen taidemaalari Johannes Vermeerin (1632-1675) kuuluisimman maalauksen syntyvaiheille. Chevalier loi kirjassaan fiktionaalisen selityksen sille, miten Vermeerin mysteerinen mestariteos sai alkunsa.

Elokuvaversiossa Scarlett Johansson on Griet, köyhä maalaistyttö, jonka hänen rahapulainen perheensä lähettää töihin Johannes Vermeerin (Colin Firth) äveriääseen kotiin. Siellä nuoren tytön talon tavoille opettaa taiteilijan perheelle jo vuosia työskennellyt Tanneke (Joanna Scanlan).

Valopilkkuja Grietin uuteen työntäytteiseen elämään tuo tapaamiset Pieterin (Cillian Murphy), lihakauppiaan pojan kanssa, joka kiinnostuu ujosta Grietistä. Vaikka kiinnostus on molemminpuolinen, Griet on enemmän viehättynyt Johannes Vermeeristä, jolle hän poseeraa maalausten mallina.

Taiteilijan ja palvelustytön yhteistyö kummastuttaa niin rouva Vermeeriä (Essie Davis) kuin koko juoruja rakastavaa kaupunkiakin. Grietin muotokuvasta, jossa hän poseeraa Vermeerin vaimolta lainatut helmikorvakorut korvissaan, tulee kuitenkin klassikkoteos, josta on puhuttu jopa ”Pohjoisen Mona Lisana”.

Peter Webberin ohjaama elokuva etenee hitaasti ja rauhallisesti, antaen tilaa tarinalle, joka kerrotaan uskomattoman kauniiden kuvien siivittämänä. Kuvauksesta ansaitun Oscar-ehdokkuuden vuonna 2004 saanut elokuva on todellinen visuaalinen ihme.

Tyttö ja helmikorvakoru on pysäyttävän herkkä ja kaunis kertomus arvostetun taidemaalarin ja säikyn palvelustytön välille kehittyvästä epätodennäköisestä kiintymyksestä. Vähemmän on enemmän-periaatteella näyttelevät tähdet ja hämyisän kaunis ympäristö tekevät filmistä kuin runoutta, joka aukenee suoraan silmien edessä. Sama vaikutelma syntyi Joe Wrightin Sovituksessa (2007), joka sekin perustuu mestarilliseen romaaniin. Tunnelmaltaan Webberin ja Wrightin elokuvat ovat kuin sukulaissieluja.

Ylpeys ja ennakkoluulon herra Darcyna useimpien mieliin iskostunut Colin Firth antaa Vermeerille kasvot populaarikulttuurissa. Aluksi oudolta valinnalta vaikuttanut Firth hylkää tavanomaisen englantilaisaksenttinsa ja muuntautuu työlleen eläväksi Vermeeriksi vakuuttavasti. Salaperäistä Grietiä tulkitsee Scarlett Johansson, joka on kerrankin roolissa, jossa hänen ulkoiset avunsa eivät ole pääasia.

Firth ja Johansson ovat yllättävän hyvin toimiva paritus. He ovat luoneet hahmojensa välille sanatonta jännitettä, jota ei milloinkaan rikota turhalla puhumisella. Hitaan tarinankerronnan ansiosta elokuva pysyy koko ajan mystisenä ja monisyisenä. Hitaus ei kuitenkaan tämän elokuvan kohdalla tarkoita tylsyyttä, vaan se on kiehtova esimerkki siitä, miten joskus vähäeleisyys voi olla hyvinkin rikasta.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202