Twilight - houkutus

Twilight (2008)

  • 2

Intohimoinen tarina mahdottomasta ja kielletystä tarinasta kahden toisilleen vastakohtia olevan nuoren välillä.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 21.05. klo 17:05

KUVA 4

Kristen Stewart ja Robert Pattinson
Kristen Stewart ja Robert Pattinson 

KUVA 3

Cam Gigandet, Edi Gathegi, Rachelle Lefevre
Cam Gigandet, Edi Gathegi, Rachelle Lefevre 

KUVA 2

Kellan Lutz, Nikki Reed, Ashley Greene, Jackson Rathbone
Kellan Lutz, Nikki Reed, Ashley Greene, Jackson Rathbone 

KUVA 1

Robert Pattinson ja Cam Gigandet
Robert Pattinson ja Cam Gigandet 

Twilight - houkutus

Ohjaus Catherine Hardwicke
Näyttelijät Kristen Stewart, Robert Pattinson, Billy Burke, Ashley Greene, Nikki Reed, Kellan Lutz, Peter Facinelli
Maa Yhdysvallat
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Summit Entertainment, Temple Hill Entertainment, Maverick Films, Imprint Entertainment, Goldcrest Pictures, Twilight Productions

Isabella Swan (Kristen Stewart) muuttaa Arizonan auringosta isänsä Charlien (Billy Burke) luo utuiseen Forksin pikkukaupunkiin, jossa kaikki ottavat hänet lämpimästi vastaan. Kaikki paitsi Edward Cullen (Edward Pattinson), joka välttelee tilanteita kohdata Bella. Bella kiinnostuu salaperäisestä Edwardista, saaden lopulta selville hänen salaisuutensa: Edward ei ole tavallinen poika, vaan vampyyri, joka on löytänyt Bellasta kauan etsimänsä sielunkumppanin. Bellan ja Edwardin välille syntyy intohimoinen suhde, jossa tunteille ei voi antaa täyttä valtaa. Heidän välinen rakkautensa on kaikkea muuta kuin helppoa.

Twilight – Houkutus perustuu yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephenie Meyerin luoman kirjasarjan samannimiseen ensimmäiseen osaan, jonka ohjauksesta vastaa rajuilla teinikuvauksillaan Kolmetoista ja Lords of Dogtown tutuksi tullut Catherine Hardwicke. Twilight – houkutus on intohimoinen tarina mahdottomasta ja kielletystä rakkaudesta kahden toisilleen vastakohtia olevan nuoren välillä.

Elokuvan pienehkö budjetti ja ennen kaikkea kiire saada elokuva nopeasti valkokankaalle näkyy toimintakohtauksissa, jotka ovat toteutuksen suhteen ala-arvoisia. Niistä ei löydy tehoa, eivätkä efektitkään oikein säväytä. Tältä osin se muistuttaa halpaa televisiosarjaa. Elokuva kärsii alusta alkaen pienistä puutteista, jolloin lopputulos on varsin kehno. Pienellä hiomisella olisi kokonaisuus ollut huomattavasti parempi.

Filmistä on turha etsiä jännitystä, kauhusta puhumattakaan. Elokuva on tehty tyystin romantiikannälkään. Kaukana ovat ne perinteiset elokuvat, joissa vampyyri katoaa kuin pieru Saharaan auringon ensimmäisten säteitten kohdatessa kuolemattoman. Perinteisestä vampyyristä on tullut moderni hahmo hienoine autoineen ja vaatteineen: hahmo joka etsii paikkaansa nyky-yhteiskunnassa.

Twilightin intiimi ja seksuaalinen lataus on käsin kosketeltavissa. Se härnää juuri oikealla tavalla kuitenkaan antamatta sen enempää. Näiltä osin on siis onnistuttu. Pääosanesittäjien Kristen Stewartin (Jumper) ja Robert Pattinsonin (Harry Potter and the Goblet of Fire) on hallittava himonsa, joten katsojan on tyydyttävä niihin kaihoisiin pitkiin katseisiin, helliin huulten kosketuksiin ja piinallisen pitkiin suudelmiin. Niin täydellistä, ettei siirappikaan maistu enää siirapille!

Kohderyhmää ajatellen elokuva on hyvä, ehkäpä jopa loistava, sillä se käsittelee taianomaiselta tuntuvaa ensi-ihastumista ja näyttää ihan pikkuriikkisesti mitä kaikkea siihen tunteiden kavalkadiin oikein kuuluukaan. Meille ensi-ihastumisensa jo päiviä sitten ohittaneille elokuva ei anna oikein mitään: pohjimmiltaan se kun on vain teinielokuva muiden joukossa.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202