Turisti

Turist (2014)

| Blu-ray
  • 4

Miehen roolimalli jää lumivyöryn alle Ruben Östlundin piinallisen hauskassa lomadraamassa.

julkaistu 2015-06-04 / päivitetty 24.06. klo 11:11

KUVA 2

Hajoava perhe.
Hajoava perhe. 

KUVA 1

Onnellinen perhe.
Onnellinen perhe. 

Turisti

Ohjaus Ruben Östlund
Näyttelijät Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren, Kristofer Hivju, Brady Corbet
Maa Ruotsi
Pituus 120 min
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Ruotsalaisperhe nukkuu kuin onnellinen leijonalauma samanvärisissä yöpuvuissa. Kiireinen bisnesmies on varannut yhteisaikaa aikaa vaimon ja kahden lapsen kanssa kalliissa ranskalaisessa alppihotellissa.

Tapahtumapaikka on tyypillinen kauhuelokuvalle, koska eristyksissä arjen sosiaaliset hierarkiat ja harhautukset eivät toimi. Ohjaaja–käsikirjoittaja Ruben Östlund leikitteleekin kauhuelementeillä, kun rinteiltä kaikuvat hallittujen lumivyöryjen räjäytykset tai hotelli peittyy hernerokkasumuun.

Perhekriisin laukaisee yksi näistä lumivyöryistä, joka vyöryy vähän liian pitkälle. Paniikkiin tai selviytymisen alkutilaan siirtyvä isä jättää perheensä terassille ja säntää pakoon. Rytäkässä äiti jää yksin puolustamaan lapsia. Säikähdyksellä selvitään, mutta ei sittenkään.

Tilanne jää jäytämään avioparin välejä. Suora puhe ei luonnistu, mutta vaimo alkaa piikitellä miestä ensin yhden ja sitten toisenkin tuttavapariskunnan läsnäollessa. Tämä ei ole sattumaa tai kieroilua. Elokuva hahmoineen sanoo siinä, että sankarimiehen myyttiä on käsiteltävä sosiaalisessa ja sukupuolittuneessa kontekstissa, koska se on niiden perusrakennuspalikka.

Absurdia lähestyvässä menestyksen – “kaikki on hyvin” – ja sopuisan keskustelevuuden – “sovitaan yhdessä että asia on käsitelty” – cosplayssä Östlund sörkkii jälleen ruotsalaisen kulttuurin itsepetoksen pisteitä.

Turistissa käydään piinallisia keskusteluja, joissa ohipuhuminen, äänenlausumattomat odotukset ja sievistelevä kuoliaaksiymmärtäminen muodostavat kerrostuessaan hysterian ja hysterisen hauskan sinfonian. Östlundin hahmot ovat kaikesta puheesta huolimatta pohjimmiltaan kyvyttömiä ja haluttomia
ymmärtämään toisiaan.

Mies lähtee lopulta toisen kanssa retkelle, latamaan miehisyyttään.
Toinen kehottaa huutamaan tuskan ulos, mutta siinäkin hetkessä on jotain falskia, itselle teeskenneltyä. Verisimmätkin riidat avioparin välillä paljastuvat näytelmäksi, joiden esityskohteena on etenkin miehen malli, johon molemmat jostain syystä haluavat yhä uskoa.

Turisti on antropologin musta komedia. Se näkee ihmisen hamsterina itse luomiensa symbolien jouksupyörässä. Jos niihin lakkaisi uskomasta, voisi kaikki juoksentelu näyttää aika hölmöltä, joten siihen ei liene varaa.

Ruotsin introspektiivisellä elokuvalla menee nyt hyvin. Anna Odellin Luokkajuhla, Östlundin Turisti ja Roy Anderssonin maaliskuussa ensi-iltaan tuleva Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien luikkivat kaikki viekkaasti ruotsalaisuuden ja ihmisyyden epämukavuusalueille.

Blu-ray: Levyllä 1080p 2.35 : 1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 -ääniraita. Lisämateriaalina on 12 minuutin kooste, jossa liikutaan elokuvan kuvauksissa ja kuullaan ohjaajan mietteitä. Koosteessa englanninkielinen tekstitys.

Teksti: 2015 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202