Tuomari Nurmio - Stadilaista tangoa etsimässä

Tuomari Nurmio - Stadilaista tangoa etsimässä (2010)

  • 3

Tuomari Nurmio pohtii tangon syvintä olemusta Tahvo Hirvosen dokumentissa. Ensi-ilta 19.3.

julkaistu 2010-03-16 / päivitetty 18.03. klo 09:09

KUVA 3

Tuomari
Tuomari 

KUVA 2

Tuomari itse
Tuomari itse 

KUVA 1

Tuomari Nurmio, eli Hannu Nurmio
Tuomari Nurmio, eli Hannu Nurmio 

Tuomari Nurmio - Stadilaista tangoa etsimässä

Ohjaus Tahvo Hirvonen
Näyttelijät Hannu "Tuomari" Nurmio, Jarmo Saari, Antero Jakoila, Markku Hillilä
Maa Suomi
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Pettufilmi Oy ja FS Film.

Hannu Nurmio, paremmin nimellä Tuomari Nurmio tunnettu artisti on meille suomalaisille tietenkin tuttu mies. Tuomari alkoi tehdä musiikkia 70-luvun lopulla ja on tehnyt itsestään jo hyvän aikaa sitten yhden Suomen menestyneimmistä artisteista. Monen suomalaisen pop-musiikin ystävän mielestä tämä rauhallinen, hyvin persoonallisella äänellä laulava mies on yksi Suomen harvoista oikeasti persoonallisista rokkareista.

Tahvo Hirvonen on ohjannut tämän sympaattisen, tangon olemusta syvällisesti pohtivan dokumentin nimeltään Tuomari Nurmio – Stadilaista tangoa etsimässä. Elokuvassa seurataan Nurmion pyrkimystä selvittää Suomessa niin suositun musiikkigenren, tangon, historia ja sen syvin olemus. Miten tango syntyi? Mitä kautta se tuli Suomeen? Mistä suomalainen tangomusiikki- ja kulttuuri on imenyt vaikutteensa? Nämä ovat niitä kysymyksiä, joiden äärelle Nurmio itsensä johdattaa, ja joihin hän etsii vastauksia niin muilta taiteilijoilta kuin arkiston perukoiltakin. Ja tarttuupa Tuomari itsekin kitaraansa tätä pohtiessaan.

Tuomari Nurmio – Stadilaista tangoa etsimässä on oikeastaan kahdella tasolla operoiva dokumentti. Toisaalta se on Nurmion matka tangon ytimeen, toisaalta hyvin perinteinen kuvaus Nurmion yhtyeestä, joka työstää tango-levyä, ja heittää lopulta pari keikkaa (toisen Helsingin Töölönlahden rannalla juhlateltassa ja toisen Tavastialla), joista pääsemme elokuvan lopulla näkemään muutamien kappaleiden esityksen.

Nurmio keskustelee dokumentin edetessä erilaisten asiantuntijoiden kanssa, aina muusikko-kollegoistaan YLEn arkistonhoitajaan asti, ja tutkimuksen edetessä tango alkaakin kieltämättä tuntua syvällisemmältä ja kauniimmalta kuin mitä perussuomalaisista latotansseista on saattanut päätellä. Kuten bluesissakin, myös alkuperäisessä tangossa laulettiin paljon sydänsuruista, intohimosta ja menetyksen tuskasta. Nurmio tuntuu ymmärtävän tangoa, vaikka ei ilmeisesti olekaan aikaisemmin ollut sen suurin ystävä, sillä keskustellessaan asiantuntijoiden kanssa hän osaa esittää juuri ne oikeat kysymykset.

Ainoa kysymys, mikä elokuvan jälkeen vielä askarruttaa on se, miten Helsinki liittyy oikeastaan koko asiaan. Ei oikeastaan mitenkään. Monissa kuvissa vilahtelee Helsingin katuja ja rakennuksia, ja Nurmio liikkuu ja keikkailee Helsingissä, mutta itse tekstissä Helsinki ei näy mitenkään. Siksi dokumentin nimi jää hieman mietityttämään. Mikä on tangon ja Helsingin suhde, sitä ei Hirvonen katsojalle selvitä.

Tuomari Nurmio – Stadilaista tangoa etsimässä toimii pitkälti Nurmion hillityn karisman ja elämänviisauden ansiosta. Hänen luomisprosessinsa seuraaminen ja lavaesiintyminen ovat todennäköisesti useimmille katsojille ne syyt miksi hakeutua tämän elokuvan äärelle.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202