True Heart Susie

True Heart Susie (1919)

  • 4

Suurten spektaakkeleiden ohella D. W. Griffith teki myös koko joukon intiimejä maalaisdraamoja, joiden parhaimmistoon lukeutuu vuonna 1919 valmistunut True Heart Susie.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 17.03. klo 14:02

KUVA 2

True Heart Susie
True Heart Susie 

KUVA 1

Lillian Gish ja Bobby Harron
Lillian Gish ja Bobby Harron 

True Heart Susie

Ohjaus D. W. Griffith
Näyttelijät Lillian Gish, Robert Harron, Clarine Seymour, Loyola O'Connor, Kate Bruce
Maa Yhdysvallat
Pituus 87 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1919 D. W. Griffith Productions.

“Do men look for the true heart of woman? Or are most of them caught by the net of paint, powder and suggestive clothes?”

Pieni Pine Grooven kylä Indianassa. Susie (Lillian Gish) on nuori ja lapsellinen maalaistyttö, joka rakastaa naapurin Williamia (Robert Harron). Susie haluaa mennä naimisiin Williamin kanssa, mutta toivoo, että poika hankkii sitä ennen itselleen kunnon ammatin. Koska Williamin perheellä ei ole halua rahoittaa poikansa opintoja, päättää Susie uhrautua pojan tulevaisuuden hyväksi. Tälle mitään kertomatta hän myy lehmänsä, jotta poika pääsisi collegeen. Mutta kun William saa opintonsa päätökseen ja palaa kotikylään on jokin muuttunut. Pian Susie saa huomata, ettei olekaan ainoa vaihtoehto mitä vaimoehdokkaisiin tulee.

D. W. Griffithin herkkien, mutta sisällöiltään varsin epätasaisten maalaisdraamojen parhaimmistoon sijoittuva True Heart Susie sai ensi-iltansa välittömästi menestyselokuvaksi osoittautuneen Katkenneita kukkasia –teoksen jälkeen. Katkenneiden kukkasten saama arvostus oli alusta lähtien niin voimakasta, että True Heart Susie hautautui sen alle herättäen vain vähäisesti huomiota. Muutenkin Griffithin maalaisdraamat olivat alkaneet menettää suosiotaan ja niinpä True Heart Susiekin sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Sen arvo alkoi nousta vasta vuosikymmeniä myöhemmin ja nykyään sitä pidetään yleisesti yhtenä ohjaajansa suurimmista teoksista.

Parhaimmillaan Griffithin maalaiselokuvat ovat täydellisiä, romantisoituja kuvauksia ohjaajan lapsuuden maailmasta: elämä on kiireetöntä, ihmiset rehellisiä, ahkeria ja ystävällisiä ja elämä hyveellistä. Pahimmillaan ohjaajan hienot nostalgiamatkat vesittyvät ala-arvoisiin ja mitäänsanomattomiin tarinoihin, joiden ainoita avuja ovat Billy Bitzerin kuvaamat kauniit maisemat ja Lillian Gishin mukanaolo. True Heart Susien kohdalla Griffith on ollut kuitenkin erityisen tarkkana siitä mitä valkokankaalle on päästetty. Hän on jättänyt tyystin pois ylimääräiset juonenkäänteet, keventävän komiikan sekä epäuskottavat roolihahmot ja keskittynyt vain ja ainoastaan olennaiseen – pieneen rakkaustarinaan. Lopputuloksena onkin yksinkertainen ja kaunis, koskettava draama, jonka moraalisena opetuksena on, ettei avioliittoa tule solmia liian kevein perustein.

Vaikka Griffithiä pidettiinkin aikoinaan yhtenä parhaimmista näyttelijäohjaajista, ovat hänen metodinsa nykykatsojan silmissä usein auttamattoman vanhanaikaisia. True Heart Susiessa ei onneksi moisesta ole tietoakaan. Jälleen kerran on todettava, että Lillian Gish oli ilmiömäinen näyttelijä. Muutamalla ilmeen tai eleen vaihtelulla hän onnistuu tuomaan esille kulloisenkin tilanteen tunneskaalan täysin uskottavasti. Varsinkin kohtaus, jossa Susie näkee Williamin ja tämän rakastetun puutarhassa on mieleenpainuva nimenomaan Gishin taitavan ilmeidenkäytön ansiosta. Usein laidasta laitaan näyttelemisensä kanssa heittelehtinyt Robert Harron tekee yhden uransa parhaista roolisuorituksista naiivin Williamin roolissa. Harron eläytyy rooliinsa vahvasti ja saa hahmoonsa syvyyttä siinä määrin, että katsojan on helppo tuntea sympatiaa häntä kohtaan. Vähäeleisesti näyttelevän Harronin rinnalla hänen vaimoaan Bettinaa näyttelevä Clarine Seymour kohoaa myös korkeuksiin. Villikkomainen ja eloisa Bettina ennakoi 1920-luvun loppupuolen flapper-tyttöjä.

True Heart Susie on kauttaaltaan onnistunut, haikeana hohtava kuvaus siitä kadonneesta Amerikasta, josta Griffith oli lähtöisin. Amerikan maaseudulle sijoittuvien mykkäelokuvien joukossa se kohoaa korkealle, Griffithin A Romance of Happy Valleyn (1919) sekä Henry Kingin Sukunsa sankarin (1921) rinnalle. Erittäin epätodennäköistä on, että True Heart Susie koskaan nousee suureen suosioon, mutta toivottavasti näin käy, sillä sen elokuva olisi viimein ansainnut.

teksti: © 2007 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »
Margot Robbie

Birds of Prey

| 09.02.

Harley tahtoo pitää hauskaa, ei Scorsese halveksuntaa peittele.

Lue lisää »
Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202