Tombstone

Tombstone (1993)

  • 3

Toimintaelokuvista tutun ohjaajan (George Pan Cosmatos) vauhdikas näkemys Wyatt Earpin legendasta. Oikeus on tullut Tombstoneen…

Kari Glödstaf
julkaistu 2001-02-13 / päivitetty 21.06. klo 17:05

KUVA 4

Val Kilmer
Val Kilmer 

KUVA 3

Sam Elliott
Sam Elliott 

KUVA 2

Kurt Russell
Kurt Russell 

KUVA 1

Justice is coming...
Justice is coming... 

Tombstone

Ohjaus George P. Cosmatos
Näyttelijät Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton, Powers Boothe, Michael Biehn, Charlton Heston, Jason Priestley, Thomas Haden Church, Dana Delany
Maa Yhdysvallat
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1993 Cinergi Pictures Entertainment Inc. ja Hollywood Pictures.

Wyatt Earpin legenda O.K. Corralin tulitaisteluineen on eräs kuvatuimpia villin lännen aiheita, ensimmäiset elokuvaversiot tehtiin jo mykkäelokuvan aikakaudella. Viime vuosikymmenellä tehtiin aiheesta kaksi versiota, joista Lawrence Kasdanin ohjaama ja Kevin Costnerin tähdittämä Wyatt Earp oli pitkäpiimäisempi keskittyen enemmän Wyatt Earpiin henkilönä, kun taas George P. Cosmatos (Leviathan, Cobra) toi Tombstonellaan valkokankaalle kunnon pyssynpauketta villin lännen malliin.

Wyatt Earp (Kurt Russell) sekä hänen veljensä Morgan ja Virgil (Bill Paxton, Sam Elliott) ovat maankuuluja sheriffejä, jotka ovat perheineen saapuneet Tombstoneen tarkoituksenaan jättää väkivaltaiset päivät taakse ja aloittaa kunnon elämä rehellistä työtä tehden. Earpit ovat vannoneet jättäneensä lainvalvojien tehtävänsä, mutta huomatessaan kaupungin olevan The Cowboys -rikollisjärjestön hallussa, eivät voi vain katsoa sivusta kuinka sen asukkaita terrorisoidaan, vaan käyvät vastarintaan yhdessä vanhan ystävänsä Doc Hollidayn (Val Kilmer) kanssa. Lisämausteensa juoneen tuo Wyattin avioliitto-ongelmat, joihin lohduttajaksi löytyy kiertävän teatteriseurueen hehkeä Josephine (Dana Delany).

Tämä on elokuvan toimimattomin osio. Cosmatos on onnistunut hyvin kuvatessaan verisiä ampumavälikohtauksia sekä jännitteitä Earpien ja The Cowboysien välillä, mutta lemmenasioissa ei Russellin ja Delanyn välille löydy tarpeeksi kemiaa, vaan varsinkin Russell tuntuu olevan toisinaan aivan muissa maailmoissa. Tämän tarinalle tärkeän seikan epäonnistuminen estää elokuvan nousun kuolemattomien lännenklassikoiden joukkoon.

Näyttelijäsuoritukset ovat hyviä, joskin Paxton ja Elliott jäävät rooleissaan hiukan taka-alalle. Russell on pääosin vakuuttava, mutta elokuvan päähuomion varastavat loistavat Kilmer keuhkotautisena Doc Hollidayna sekä Michael Biehn (Terminator) Cowboysien asesankari Johnny Ringona. Heidän keskinäiset välienselvittelynsä ovat elokuvan parasta antia, varsinkin Kilmer tekee unohtumattoman roolisuorituksen. Elokuvassa on useita tunnettuja sivuosanesittäjiä Billy Zanesta ja Michael Rookerista aina ikinuoreen Charlton Hestoniin.

Tombstone (aka. Kaupunki nimeltä Tombstone) on menevä ja ruudinkatkuinen nykywestern, joka kuitenkin pitää vanhojen suurwesternien perinnettä yllä onnistuneesti. Elokuvaa katsellessa ei aika käy pitkäksi, joskaan henkilöhahmojen syventäminenkään ei olisi ollut pahitteeksi.

Teksti: © 2001 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202