Tiikerinsilmä - Rocky III

Rocky III (1982)

  • 2

Rocky Balboa on nyrkkeilyn maailmanmestari, mutta valitettavasti menestys on noussut hänelle päähän eikä harjoittelu enää maita vanhaan malliin. Kun väkivahva Clubber Lang tyrmää Rockyn mestaruusottel…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 01.08. klo 15:03

KUVA 4

Sylvester Stallone ja Talia Shire
Sylvester Stallone ja Talia Shire 

KUVA 3

Sylvester Stallone ja Mr. T
Sylvester Stallone ja Mr. T 

KUVA 2

Hulk Hogan
Hulk Hogan 

KUVA 1

Burt Young ja Sylvester Stallone
Burt Young ja Sylvester Stallone 

Tiikerinsilmä - Rocky III

Ohjaus Sylvester Stallone
Näyttelijät Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Burgess Meredith, Mr. T., Hulk Hogan, Carl Weathers
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1982 Chartoff-Winkler Productions, United Artists

Rocky Balboan, amatöörikehistä maailmanmestariksi kivunneen philadelphialaisnyrkkeilijän tarina alkoi saada 1980-luvulla yhä latteampia sävyjä. Ensimmäisen osan (1976) kertomusta kaikkien ansaitsemasta suuresta mahdollisuudesta seurasi tyhjänpäiväinen ja odotettu jatko-osa (1978), jossa Rocky nappasi himoitsemansa maailmanmestaruuden. Tähän olisi voinut hyvin lopettaa koko tarinan ja jokaiselle katsojalle olisi jäänyt hyvä mieli. Mutta ei, Rockyssa oli edelleen nostetta ja niinpä kolmas osa näki päivänvalon vuonna 1982.

Tiikerinsilmä – Rocky III (a.k.a. Rocky 3) alkaa maailmanmestaruudesta. Rocky (Sylvester Stallone) hallitsee kehiä mielin määrin ja pommittaa haastajan toinen toisensa jälkeen kanveesiin. Elämä on varsin helppoa ja Rocky perheineen nauttii menestyksestä. Tumma pilvi on kuitenkin nousemassa hänen taivaalleen suurisuisen Clubber Langin (Mr. T ensimmäisessä roolissaan) hahmossa. Väkivahva Lang haastaa Rockyn mestaruusotteluun, jonka Rocky selvästi häviää. Hän ei halua kuitenkaan vetäytyä kehästä häviäjänä, joten hän käy uusintaotteluun ystävänsä Apollo Creedin (Carl Weathers) opein.

Rocky: He’s just another fighter.
Mickey: No, he ain’t just another fighter! This guy is a wrecking machine! And he’s hungry! Hell, you ain’t been hungry since you won that belt.

Stallone, joka ohjasi ja käsikirjoitti myös edellisen osan, on vastuussa tästäkin elokuvasta. Vaikka osien välillä on kulunut aikaa neljä vuotta, ei mikään ole muuttunut. Tarina on suoraviivainen ja konstailematon: välillä nyrkkeillään ja puidaan ihmissuhteita, kunnes taas nyrkkeillään ja puidaan ihmissuhteita unohtamatta pakollisia harjoittelujaksojakaan. Parannusta ei ole tapahtunut hahmoissakaan: Paulie (Burt Young) on sama vanha katkera juopon retale, valmentaja Mickey (Burgess Meredith) laukoo sarkastisia totuuksia ympärilleen ja yrittää saada Rockyn ymmärtämään mistä nyrkkeilyssä oikein on kyse ja Adrian-vaimo (Talia Shire) kannustaa miestään nyrkkeilykehän äärellä kuten aina ennenkin.

Toisaalta, eihän näitä elokuvia tulisi ottaa liian vakavasti, sillä perusviihdettähän nämä ovat jos mitä. Eikä näissä turhia tulekaan jaaritella, vaan tarkoitus on painaa alusta loppuun saakka täysillä, kursailematta. Ei pidä myöskään unohtaa elokuvan perimmäistä opetusta, joka osoittaa, että ylpeys käy lankeemuksen edellä. Nyrkkeilyn sisimmästä etäälle vieraantuneen Rockyn on saatava Clubber Langilta opetus, eihän hän muuten voi luoda nahkaansa ja palata takaisin entistä ehompana ja parempana urheilijana ja ihmisenä.

Valitettavasti vain tämä kaikki on kovin halpahintaisen oloista. Parin vuosikymmenen takaisten muistikuvieni mukaan Rocky III oli sarjan paras jatko-osa, mutta olen valmis pyörtämään mielipiteeni. Vaikka nyrkkeilykohtaukset ovatkin aavistuksen parempia kuin edellisessä osassa, on se vain vähäinen parannus. Pahimmillaan Rocky III on melkoista pelleilyä eikä aina myötähäpeältäkään voi välttyä. Hieman tämä edellisestä osasta parantaa, mutta ei onnistu haastamaan kuuluisaa neljättä osaa, ei edes Hulk Hoganin mukanaolosta huolimatta.

© teksti: 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202