Tiikerinsilmä - Rocky III

Rocky III (1982)

  • 2

Rocky Balboa on nyrkkeilyn maailmanmestari, mutta valitettavasti menestys on noussut hänelle päähän eikä harjoittelu enää maita vanhaan malliin. Kun väkivahva Clubber Lang tyrmää Rockyn mestaruusottel…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 01.08. klo 15:03

KUVA 4

Sylvester Stallone ja Talia Shire
Sylvester Stallone ja Talia Shire 

KUVA 3

Sylvester Stallone ja Mr. T
Sylvester Stallone ja Mr. T 

KUVA 2

Hulk Hogan
Hulk Hogan 

KUVA 1

Burt Young ja Sylvester Stallone
Burt Young ja Sylvester Stallone 

Tiikerinsilmä - Rocky III

Ohjaus Sylvester Stallone
Näyttelijät Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Burgess Meredith, Mr. T., Hulk Hogan, Carl Weathers
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1982 Chartoff-Winkler Productions, United Artists

Rocky Balboan, amatöörikehistä maailmanmestariksi kivunneen philadelphialaisnyrkkeilijän tarina alkoi saada 1980-luvulla yhä latteampia sävyjä. Ensimmäisen osan (1976) kertomusta kaikkien ansaitsemasta suuresta mahdollisuudesta seurasi tyhjänpäiväinen ja odotettu jatko-osa (1978), jossa Rocky nappasi himoitsemansa maailmanmestaruuden. Tähän olisi voinut hyvin lopettaa koko tarinan ja jokaiselle katsojalle olisi jäänyt hyvä mieli. Mutta ei, Rockyssa oli edelleen nostetta ja niinpä kolmas osa näki päivänvalon vuonna 1982.

Tiikerinsilmä – Rocky III (a.k.a. Rocky 3) alkaa maailmanmestaruudesta. Rocky (Sylvester Stallone) hallitsee kehiä mielin määrin ja pommittaa haastajan toinen toisensa jälkeen kanveesiin. Elämä on varsin helppoa ja Rocky perheineen nauttii menestyksestä. Tumma pilvi on kuitenkin nousemassa hänen taivaalleen suurisuisen Clubber Langin (Mr. T ensimmäisessä roolissaan) hahmossa. Väkivahva Lang haastaa Rockyn mestaruusotteluun, jonka Rocky selvästi häviää. Hän ei halua kuitenkaan vetäytyä kehästä häviäjänä, joten hän käy uusintaotteluun ystävänsä Apollo Creedin (Carl Weathers) opein.

Rocky: He’s just another fighter.
Mickey: No, he ain’t just another fighter! This guy is a wrecking machine! And he’s hungry! Hell, you ain’t been hungry since you won that belt.

Stallone, joka ohjasi ja käsikirjoitti myös edellisen osan, on vastuussa tästäkin elokuvasta. Vaikka osien välillä on kulunut aikaa neljä vuotta, ei mikään ole muuttunut. Tarina on suoraviivainen ja konstailematon: välillä nyrkkeillään ja puidaan ihmissuhteita, kunnes taas nyrkkeillään ja puidaan ihmissuhteita unohtamatta pakollisia harjoittelujaksojakaan. Parannusta ei ole tapahtunut hahmoissakaan: Paulie (Burt Young) on sama vanha katkera juopon retale, valmentaja Mickey (Burgess Meredith) laukoo sarkastisia totuuksia ympärilleen ja yrittää saada Rockyn ymmärtämään mistä nyrkkeilyssä oikein on kyse ja Adrian-vaimo (Talia Shire) kannustaa miestään nyrkkeilykehän äärellä kuten aina ennenkin.

Toisaalta, eihän näitä elokuvia tulisi ottaa liian vakavasti, sillä perusviihdettähän nämä ovat jos mitä. Eikä näissä turhia tulekaan jaaritella, vaan tarkoitus on painaa alusta loppuun saakka täysillä, kursailematta. Ei pidä myöskään unohtaa elokuvan perimmäistä opetusta, joka osoittaa, että ylpeys käy lankeemuksen edellä. Nyrkkeilyn sisimmästä etäälle vieraantuneen Rockyn on saatava Clubber Langilta opetus, eihän hän muuten voi luoda nahkaansa ja palata takaisin entistä ehompana ja parempana urheilijana ja ihmisenä.

Valitettavasti vain tämä kaikki on kovin halpahintaisen oloista. Parin vuosikymmenen takaisten muistikuvieni mukaan Rocky III oli sarjan paras jatko-osa, mutta olen valmis pyörtämään mielipiteeni. Vaikka nyrkkeilykohtaukset ovatkin aavistuksen parempia kuin edellisessä osassa, on se vain vähäinen parannus. Pahimmillaan Rocky III on melkoista pelleilyä eikä aina myötähäpeältäkään voi välttyä. Hieman tämä edellisestä osasta parantaa, mutta ei onnistu haastamaan kuuluisaa neljättä osaa, ei edes Hulk Hoganin mukanaolosta huolimatta.

© teksti: 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202