Thor

Thor (2011)

| Blu-ray
  • 3

Shakepeare-ohjaaja Kenneth Branagh tavoittaa lähdemateriaalin eeppisen melodraaman.

julkaistu 2011-09-12 / päivitetty 12.09. klo 21:09

KUVA 4

Chris Hemsworth ja Anthony Hopkins
Chris Hemsworth ja Anthony Hopkins 

KUVA 3

Arsgård
Arsgård 

KUVA 2

Tom Hiddleston ja Chris Hemsworth
Tom Hiddleston ja Chris Hemsworth 

KUVA 1

Chris Hemsworth
Chris Hemsworth 

Thor

Ohjaus Kenneth Branagh
Näyttelijät Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Kat Dennings, Idris Elba, Clark Gregg, Rene Russo
Maa Yhdysvallat
Pituus 116 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Blu-ray

Thor Poster

Shakespeare-ohjaaja Kenneth Branagh tavoittaa lähdemateriaalin eeppisen melodraaman. Skandinaaviseen myytistöön löyhästi perustuva Marvel-filmatisointi on myös poikkeuksellisen näyttävä. Toisen näytöksen kepeän viihteelliset jaksot ovat kuitenkin tavanomaisia.

Pitkässä tuotantolimbossa olleella sarjakuvaelokuvalla on pitkä lista kirjoittajia. Epätasaista sovitusta kantaa Isä Odinin (Anthony Hopkins) sekä kahden puolijumalapojan Thorin (Chris Hemsworth) ja Lokin (Tom Hiddleston) sotaisa suhde.

Jotunheimien jääjättien voittaja Odin on jättämässä Asgårdin valtaistuimen pojalleen. Kukistettujen iskuryhmän tunkeutuminen valtakunnan aarrekammioihin kesken kruunajaisseremonian ja Thorin käynnistämät luvattomat sotatoimet johtavat pojan karkoitukseen valtakunnasta. Vallan Asgårdissa ottaakin heikkona pidetty nuorempi veli Loki.

Korskea tuhlaajapoika ajetaan maailmanpuu Yggdrasilin yhdelle haaralle, Maahan. Siellä häneen törmäävät kosmologit (Natalie Portman ja Stellan Skargård), joista ensimmäisen kanssa rakennellaan tarinan loppua lukuunottamatta yhdentekevä romanssi.

Thorin vierailu ihmisten parissa on koomisesti näppärä, mutta kunnianhimoiltaan jumalten nokitteluun verratuna vaatimaton. Toisen näytöksen kestävät kevennykset viihde-elokuvan suuntaan himmentävät myyttisen sukudraaman suureellisuutta. Turhauttava on myös viikinkimytologian ja Portmanin kosmologin maailmanselitysten naittaminen pseudotieteellisen liirumlaarumin liittoon.

Veljesten kilpailusta jumalisän silmien alla olisi riittänyt ainesta dramaattisempaan, vakavampaan kokonaisuuteen. Hienoissa Asgårdin jaksoissa keskeinen päähahmojen viha-rakkaussuhde ja Branagh’n kyvyt näyttelynohjaamisessa eivät nyt pääse täyteen potentiaaliinsa.

Taustalla lienevät myös budjettirajoitteet: nykyisellään 150 miljoonaa dollaria maksaneen käsikirjoituksen edellisen version hintalappu oli kaksinkertainen. Maan jaksoilla ja pikkuromanssilla on saatu säästöjä.

Itse Asgård on persoonallinen säkenöivä luomus, jonka valtaisat kullanhohotoiset rakennelmat välttävät lajityypillisen kitchsin ja ovat samalla täysin yliluonnollisia. Haris Zambarloukos ja tehosteosasto luovat viikinjumalien maailmalle melkein kuin oman kuvatyypin, äärimmäisen laajan yleiskuvan, joka valkokankaalta ja 3D:nä on todella vaikuttava. Otos on täyosuma yli-inhimillisille tapahtumapaikoille.

Hemsworth on pääosassa sopivan ylimielinen ja karski, ei kuitenkaan muskelimiesmäisen jäykkä. Hopkinsin jo hieman hauras olemus ja entisellään säilynyt kyky luoda lausuntaan painoa huutamatta, tekevät säästeliäästi näkyvästä Odinista keskeisen hahmon, jonka ilmestymisissä on asiaankuuluvaa julmaa mahtavuutta.

Henkilödraaman kasvokuvien ja laajempien otosten välille on löydetty erinomainen tasapaino: tulos ei ole saippuamainen kuin Peter Jacksonin LOTR-trilogiassa, mutta hahmoja ei liioin kadoteta lavasteisiin. Thor on sarjakuvafilmatisointien kärkeä.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Blu-ray: Paramountin julkaisema double play sisältää sekä blu-rayn että DVD:n. Blu-rayssa ensiluokkainen 1080p teräväpiirtokuva kuvasuhteella 2.35:1, äänenä 7.1 DTS-HD Master Audio. DVD:llä äänenä 5.1 Dolby Digital.
Blu-rayn ekstrat ovat kattavat. Seitsemästä laadukkaasta making of –featuretesta kertyy katsottavaa noin 50 minuuttia. 11 poistettua kohtausta on mahdollista katsoa myös Branaghin kommentein. Branaghia voi kuulla myös kokopitkällä elokuvan kommenttiraidalla. Mukana on myös muutama Marvel-traileri, sekä Avengers –promopätkät Marvel One-Shot: The Consultant ja Road to the Avengers. Kaikki ekstrat ovat teräväpiirtona ja suomeksi tekstitettyjä.
DVD-ekstroina kommenttiraita, neljä poistettua kohtausta vaihtoehtoisin kommentein ja Road to the Avengers.

Blu-ray -teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
The Florida Project: Bria Vinaite ja Brooklynn Prince

Missä ovat elokuvat köyhistä amerikkalaisista?

Samu Oksanen | Essee | 12.03.

Oscarit sen kirkastivat: köyhyyden ytimeen sukeltavista elokuvista on huutava pula, vaikka keskustelu moninaisuudesta käy kuumana.

Lue lisää »
Brooklynn Prince ja Bria Vinaite

The Florida Project

Aleksi Salonen | 01.02.

Kuka uskoo Mikki Hiireen? Tai edes gentrifikaation Helinä-keijuun?

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet ja Armie Hammer

Call Me By Your Name

Aleksi Salonen | 23.01.

Ehkä vasta nyt valkonkankailla on kuvattu kahden miehen rakkautta yhtä uppoutuneesti kuin naisen ja miehen.

Lue lisää »
 Vicky Krieps ja Daniel Day-Lewis

Phantom Thread

Aleksi Salonen | 22.02.

Mestarin sisarteos tutkii rakkautta, joka on riski saastumisesta.

Lue lisää »
Tom Hanks ja Meryl Streep

The Post

Samu Oksanen | 01.02.

Steven Spielbergin resonoiva trilleri Watergate-skandaalin esinäytöksestä muistuttaa lehdistön valppaudesta demokratian elinehtona.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Pennywise (Bill Skarsgård) elokuvassa Se.

Se

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.01.

Järisyttävän pelottava Se on pohjimmiltaan nostalginen kaverusten kasvutarina lapsuudesta teini-iän kynnykselle.

Lue lisää »
Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
Shahab Hosseini ja Taraneh Alidoosti

The Salesman

Samu Oksanen | Blu-ray | 06.02.

Väkevässä Oscar-draamassa seksuaalinen hyökkäys paljastaa iranilaisen keskiluokan pinnan alla kuohuvat emootiot.

Lue lisää »

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202