Thor

Thor (2011)

| Blu-ray
  • 3

Shakepeare-ohjaaja Kenneth Branagh tavoittaa lähdemateriaalin eeppisen melodraaman.

julkaistu 2011-09-12 / päivitetty 12.09. klo 21:09

KUVA 4

Chris Hemsworth ja Anthony Hopkins
Chris Hemsworth ja Anthony Hopkins 

KUVA 3

Arsgård
Arsgård 

KUVA 2

Tom Hiddleston ja Chris Hemsworth
Tom Hiddleston ja Chris Hemsworth 

KUVA 1

Chris Hemsworth
Chris Hemsworth 

Thor

Ohjaus Kenneth Branagh
Näyttelijät Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Kat Dennings, Idris Elba, Clark Gregg, Rene Russo
Maa Yhdysvallat
Pituus 116 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Thor Poster

Shakespeare-ohjaaja Kenneth Branagh tavoittaa lähdemateriaalin eeppisen melodraaman. Skandinaaviseen myytistöön löyhästi perustuva Marvel-filmatisointi on myös poikkeuksellisen näyttävä. Toisen näytöksen kepeän viihteelliset jaksot ovat kuitenkin tavanomaisia.

Pitkässä tuotantolimbossa olleella sarjakuvaelokuvalla on pitkä lista kirjoittajia. Epätasaista sovitusta kantaa Isä Odinin (Anthony Hopkins) sekä kahden puolijumalapojan Thorin (Chris Hemsworth) ja Lokin (Tom Hiddleston) sotaisa suhde.

Jotunheimien jääjättien voittaja Odin on jättämässä Asgårdin valtaistuimen pojalleen. Kukistettujen iskuryhmän tunkeutuminen valtakunnan aarrekammioihin kesken kruunajaisseremonian ja Thorin käynnistämät luvattomat sotatoimet johtavat pojan karkoitukseen valtakunnasta. Vallan Asgårdissa ottaakin heikkona pidetty nuorempi veli Loki.

Korskea tuhlaajapoika ajetaan maailmanpuu Yggdrasilin yhdelle haaralle, Maahan. Siellä häneen törmäävät kosmologit (Natalie Portman ja Stellan Skargård), joista ensimmäisen kanssa rakennellaan tarinan loppua lukuunottamatta yhdentekevä romanssi.

Thorin vierailu ihmisten parissa on koomisesti näppärä, mutta kunnianhimoiltaan jumalten nokitteluun verratuna vaatimaton. Toisen näytöksen kestävät kevennykset viihde-elokuvan suuntaan himmentävät myyttisen sukudraaman suureellisuutta. Turhauttava on myös viikinkimytologian ja Portmanin kosmologin maailmanselitysten naittaminen pseudotieteellisen liirumlaarumin liittoon.

Veljesten kilpailusta jumalisän silmien alla olisi riittänyt ainesta dramaattisempaan, vakavampaan kokonaisuuteen. Hienoissa Asgårdin jaksoissa keskeinen päähahmojen viha-rakkaussuhde ja Branagh’n kyvyt näyttelynohjaamisessa eivät nyt pääse täyteen potentiaaliinsa.

Taustalla lienevät myös budjettirajoitteet: nykyisellään 150 miljoonaa dollaria maksaneen käsikirjoituksen edellisen version hintalappu oli kaksinkertainen. Maan jaksoilla ja pikkuromanssilla on saatu säästöjä.

Itse Asgård on persoonallinen säkenöivä luomus, jonka valtaisat kullanhohotoiset rakennelmat välttävät lajityypillisen kitchsin ja ovat samalla täysin yliluonnollisia. Haris Zambarloukos ja tehosteosasto luovat viikinjumalien maailmalle melkein kuin oman kuvatyypin, äärimmäisen laajan yleiskuvan, joka valkokankaalta ja 3D:nä on todella vaikuttava. Otos on täyosuma yli-inhimillisille tapahtumapaikoille.

Hemsworth on pääosassa sopivan ylimielinen ja karski, ei kuitenkaan muskelimiesmäisen jäykkä. Hopkinsin jo hieman hauras olemus ja entisellään säilynyt kyky luoda lausuntaan painoa huutamatta, tekevät säästeliäästi näkyvästä Odinista keskeisen hahmon, jonka ilmestymisissä on asiaankuuluvaa julmaa mahtavuutta.

Henkilödraaman kasvokuvien ja laajempien otosten välille on löydetty erinomainen tasapaino: tulos ei ole saippuamainen kuin Peter Jacksonin LOTR-trilogiassa, mutta hahmoja ei liioin kadoteta lavasteisiin. Thor on sarjakuvafilmatisointien kärkeä.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Blu-ray: Paramountin julkaisema double play sisältää sekä blu-rayn että DVD:n. Blu-rayssa ensiluokkainen 1080p teräväpiirtokuva kuvasuhteella 2.35:1, äänenä 7.1 DTS-HD Master Audio. DVD:llä äänenä 5.1 Dolby Digital.
Blu-rayn ekstrat ovat kattavat. Seitsemästä laadukkaasta making of –featuretesta kertyy katsottavaa noin 50 minuuttia. 11 poistettua kohtausta on mahdollista katsoa myös Branaghin kommentein. Branaghia voi kuulla myös kokopitkällä elokuvan kommenttiraidalla. Mukana on myös muutama Marvel-traileri, sekä Avengers –promopätkät Marvel One-Shot: The Consultant ja Road to the Avengers. Kaikki ekstrat ovat teräväpiirtona ja suomeksi tekstitettyjä.
DVD-ekstroina kommenttiraita, neljä poistettua kohtausta vaihtoehtoisin kommentein ja Road to the Avengers.

Blu-ray -teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202