Unbeliever, The

The Unbeliever (1918)

  • 3

Alan Croslandin ohjaama The Unbeliever on toimiva, joskin melko propagandistinen sotaelokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 17.03. klo 14:02

KUVA 1

Unbeliever
Unbeliever 

Unbeliever, The

Ohjaus Alan Crosland
Näyttelijät Raymond McKee, Marguerite Courtot, Erich von Stroheim, Kate Lester
Maa Yhdysvallat
Pituus 80 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1918 Thomas A. Edison Inc. ja Perfection Pictures.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Hollywoodissa tuotettiin koko joukko saksalaisvastaisia propagandaelokuvia, joista D. W. Griffithin Hearts of the World (1918) on varmasti tunnetuin. Sen sijaan The Jazz Singerin (1927) ohjanneen Alan Croslandin The Unbelieveriä ei nykypäivänä tunnista kukaan. Syy ei ole elokuvassa, vaan siinä, että se oli vuosikymmenten ajan kadonneena ja löytyi ainoastaan muutama vuosi sitten.

Philip Landicott on rikkaan, mutta hyvätahtoisen perheen uhmakas poika. Vaikka hänen ei tarvitsisi vanhempiensa varallisuuden ansiosta kuin keskittyä elämästä nauttimiseen, päättää nuorukainen värväytyä armeijan palvelukseen – ainoastaan siten hän katsoo voivansa vaikuttaa maailmaan ja sen historiaan. Ylpeä ja ennakkoluuloinen Philip lähetetään Belgiaan etulinjoihin, joissa taistellessaan hän oppii, ettei elämä ole niin yksinkertaista kuin hän on kuvitellut.

Mary Andrewsin tarinaan perustuva, Edison-elokuvayhtiön viimeiseksi tuotokseksi jäänyt The Unbeliever on ikäisekseen varsin vaikuttava sotaelokuva. Taidokkaasti toteutetut sotakohtaukset esittävät tapahtumat kaunistelematta, paikoin jopa brutaalisti. Crosland ohjaa suuria joukkokohtauksia ammattitaidolla ja yhdessä Philip Tannuran laadukkaan kuvauksen kanssa ne ovatkin elokuvan parasta antia. Näine avuineen The Unbelieverilla olisi mahdollisuudet lukeutua lajityyppinsä ensimmäisten suurten merkkiteosten joukkoon, jopa Griffithin teoksen yläpuolelle.

Elokuvaa on sanottu usein aikakautensa peiliksi ja tämä pitää The Unbelieverin kohdalla valitettavan hyvin paikkansa. Yhdysvaltojen merijalkaväen kanssa yhteistyössä tehty elokuva sisältää loppua kohden niin paljon latteuksia, että ilman vahvoja sotakohtauksia se vajoaisi nykykatsojan silmin naurettavuuksien joukkoon. Yksi korneimmista kohtauksista tapahtuu pikkukaupungissa, jossa Erich von Stroheimin esittämä saksalaisupseeri joutuu vanhuksen teloitettuaan oman alaisensa ampumaksi. Tämä ei vielä riitä, vaan sotaan kyllästynyt nuorukainen heittää aseensa maahan ja huutaa hurmiossa “alas militarismi, eläköön demokratia”. Moinen on varmasti toiminut ensi-illan aikoihin, mutta näyttää näin vuosikymmenten jälkeen jokseenkin kornilta.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta elokuvan henkilöt jäävät pahvisiksi, eikä katsoja saa heistä otetta. Raymond McKee on roolissaan kieltämättä paikoin hieman yliteatraalinen, mutta suoriutuu kokonaisuutena osuudestaan varsin kelvollisesti. Shown varastaa Stroheim, jonka tulkinta sadistisesta luutnantista on mieleenpainuva. Myös Marguerite Courtot, joka esittää Philipin Amerikkaan turvaan lähettämää belgialaistyttöä on roolissaan onnistunut.

The Unbeliever ei ole kestänyt aikaa kovinkaan hyvin, mutta on heikkouksistaan huolimatta aivan katselukelpoinen sotaelokuva Hollywoodin varhaisilta vuosilta.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202