Miroslav Slaboshpytskiyn ensimmäinen kokopitkä on uljas todistus elokuvataiteen jatkuvasta kehityksestä.
Ukrainalaisen Miroslav Slaboshpytskiyn ura on toistaiseksi koostunut rikollisteemaisista lyhytelokuvista, joista jokainen on niittänyt mainetta eri elokuvafestivaaleilla. Ohjaaja–käsikirjoittajan tuoreinta voidaan pitää positiivisena yllätysvalintana Suomen teatterilevitykseen, sillä pienen budjetin The Tribe – Heimo erottuu selvästi muista valtavirran tuotannoista.
Yltiöväkivaltaisessa, mutta ainulaatuisesti toteutetussa elokuvassa ei ole lainkaan puhetta tai musiikkia. Debytoivien kuuromykkänäyttelijöiden välinen kommunikointi tapahtuu viittomakielellä ilman tekstitysten avustusta. Slaboshpitskiyn tarkoitus ei tosin ole tuottaa silkkaa hämmennystä, vaan luoda vaikeasti samastuttaviin hahmoihin yhteys. Sanoilla ei olekaan niinkään merkitystä; eleellinen viestintä toimii yhteisenä kielenä paremmin kuin hyvin.
Tarina on kerrottu uuden oppilaan Sergeyn (Grigoriu Fesenko) kautta, joka uppoutuu oppilaiden pyörittämään hierarkkiseen rikollisliigaan ja prostituutiorinkiin. Sisäoppilaitoksen ”heimossa” kunnioitus tulee ansaita ja sääntörikkomuksista rankaistaan verisesti. Sergeyn ihastuttua Annaan (Yana Novikova) hän uhmaa järjestön kirjoittamattomia sääntöjä, joita ei tule koskaan laiminlyödä.
Budjettiinsa nähden The Tribe yltää hyvin lähelle realismia väkivaltakohtauksissa. Väkivallan esittämisessä ei turvauduta leikkauksiin, vaan kauttaaltaan staattinen, stereoskopinen kuvakerronta säilyy johdonmukaisesti läpi raskaimpienkin kohtausten.
Pitkät otokset luovat vangitsevan tunnelman jo valmiiksi ahdistavaan miljööseen, joka köyhyytensä vuoksi muistuttaa nuorisolle sopimatonta vankilaympäristöä. Etenkin elokuvan viimeinen otos – useita minuutteja kestävä kamera-ajo – on genressään erityisen vaikuttava näyte Slaboshpitskiyn kyvyistä.
Teksti: 2015 Jussi Toivola
Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2014 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA