The Tribe – Heimo

Plemya (2014)

| DVD
  • 5

Miroslav Slaboshpytskiyn ensimmäinen kokopitkä on uljas todistus elokuvataiteen jatkuvasta kehityksestä.

julkaistu 2015-09-04 / päivitetty 05.09. klo 09:09

KUVA 2

The Tribe – Heimo
The Tribe – Heimo 

KUVA 1

The Tribe – Heimo
The Tribe – Heimo 

The Tribe – Heimo

Ohjaus Miroslav Slaboshpitskiy
Näyttelijät Grigoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy
Maa Ukraina
Pituus 132 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Ukrainalaisen Miroslav Slaboshpytskiyn ura on toistaiseksi koostunut rikollisteemaisista lyhytelokuvista, joista jokainen on niittänyt mainetta eri elokuvafestivaaleilla. Ohjaaja–käsikirjoittajan tuoreinta voidaan pitää positiivisena yllätysvalintana Suomen teatterilevitykseen, sillä pienen budjetin The Tribe – Heimo erottuu selvästi muista valtavirran tuotannoista.

Yltiöväkivaltaisessa, mutta ainulaatuisesti toteutetussa elokuvassa ei ole lainkaan puhetta tai musiikkia. Debytoivien kuuromykkänäyttelijöiden välinen kommunikointi tapahtuu viittomakielellä ilman tekstitysten avustusta. Slaboshpitskiyn tarkoitus ei tosin ole tuottaa silkkaa hämmennystä, vaan luoda vaikeasti samastuttaviin hahmoihin yhteys. Sanoilla ei olekaan niinkään merkitystä; eleellinen viestintä toimii yhteisenä kielenä paremmin kuin hyvin.

Tarina on kerrottu uuden oppilaan Sergeyn (Grigoriu Fesenko) kautta, joka uppoutuu oppilaiden pyörittämään hierarkkiseen rikollisliigaan ja prostituutiorinkiin. Sisäoppilaitoksen ”heimossa” kunnioitus tulee ansaita ja sääntörikkomuksista rankaistaan verisesti. Sergeyn ihastuttua Annaan (Yana Novikova) hän uhmaa järjestön kirjoittamattomia sääntöjä, joita ei tule koskaan laiminlyödä.

Budjettiinsa nähden The Tribe yltää hyvin lähelle realismia väkivaltakohtauksissa. Väkivallan esittämisessä ei turvauduta leikkauksiin, vaan kauttaaltaan staattinen, stereoskopinen kuvakerronta säilyy johdonmukaisesti läpi raskaimpienkin kohtausten.

Pitkät otokset luovat vangitsevan tunnelman jo valmiiksi ahdistavaan miljööseen, joka köyhyytensä vuoksi muistuttaa nuorisolle sopimatonta vankilaympäristöä. Etenkin elokuvan viimeinen otos – useita minuutteja kestävä kamera-ajo – on genressään erityisen vaikuttava näyte Slaboshpitskiyn kyvyistä.

DVD: Julkaisussa anamorfinen 2.39:1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 -ääniraita. Lisämateriaalina elokuvan traileri.

Teksti: 2015 Jussi Toivola

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2014 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202