The Shape of Water

The Shape of Water (2017)

  • 5

Kun mykkä siivooja kohtaa jokijumalan, syntyy veret seisauttavan kaunis ja ajaton fantasiaromanssi aikuiseen makuun.

julkaistu 2018-02-09 / päivitetty 12.03. klo 15:03

KUVA 3

Michael Shannon ja Michael Stuhlbarg
Michael Shannon ja Michael Stuhlbarg 

KUVA 2

Sally Hawkins ja Doug Jones
Sally Hawkins ja Doug Jones 

KUVA 1

Richard Jenkins ja Sally Hawkins
Richard Jenkins ja Sally Hawkins 

The Shape of Water

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

The Shape of Water voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon 4.3.

Lähes jokainen hirviöelokuvien parissa varttunut tietää, että rakastumisesta tuomittuun, väärinymmärrettyyn olentoon seuraa sydänsuruja. Boris Karloffin Frankensteinin ei ollut tarkoitus hukuttaa sokeaa pikkutyttöä jokeen – hän yksinkertaisesti oletti tytön kelluvan kuin päivänkakkarat, joita kaksikko oli heitellyt rannalta. Yksi jos toinenkin King Kong on kohdannut loppunsa vain, koska nainen – viehättävä Fay Wray tai viekkaan suloinen Jessica Lange - on vanginnut hänen apinan sydämensä.

Hirviöt eivät selviä ihmisten maailmassa, koska he eivät ymmärrä sen sääntöjä. Sympatisoimme heitä, sillä usein käytännöt ovat vieraita myös meille. Meksikolainen Guillermo del Toro ymmärtää hirviörakkautta paremmin kuin yksikään toinen elossa oleva elokuvantekijä, ja kauniimpaa rakkauskirjettä kuin The Shape of Water elokuvahirviö voisi tuskin toivoa.

Vanhojen elokuvien lisäksi del Toro ammentaa sarjakuvista, myyttisistä arkkityypeistä sekä omasta, levottomasta visuaalisesta mielikuvituksestaan luodakseen teoksen, joka vaikuttaa vähemmän tehdyltä kuin löydetyltä, aivan kuin hän olisi kiskaissut sadun kulttuurisesta eetteristä ja antanut sille värin, äänen ja muodon.

The Shape of Water sijoittuu vuoden 1962 Baltimoreen, keskelle kylmän sodan vainoharhaista ilmapiiriä. Kerroksellinen yhteiskunta jakautuu selviin voittajiin ja häviäjiin. Miehet käskyttävät naisia, valkoiset hallitsevat mustia. Ne, joilla on hyvät työpaikat ja suuret suunnitelmat, kuluttavat tyytyväisinä, kun loput sinnittelevät marginaalissa. Ainoastaan elokuva sallii kaikkien jakaa samat unelmat.

Nuori Elisa (Sally Hawkins) elää yksin nukkavierun elokuvateatterin yläpuolella, ja työskentelee siivoojana valtion huippusalaisessa tutkimuslaitoksessa. Toista kertaa peräkkäin Hawkins esittää kolhuista lannistumatonta yksilöä. Elokuvassa Maudie (2016) hän hymyili tiensä läpi sanomattomien vaikeuksien, The Shape of Waterissa hän on mykkä – joskin iloinen, positiivinen ja peloton.

Elisan naapurissa asuu hänen paras ystävänsä, vanha ja surullinen Giles (Richard Jenkins), joka on haaskannut taiteelliset lahjansa mainospiirtäjänä. Yövuorossa prinsessan kanssa moppaa ja kuuraa suorapuheinen Zelda (Octavia Spencer), joka tietää paikkansa tummaihoisena naisena, vaikka ei asiaintilaa purematta niele.

Elisa ja Giles kuluttavat aikaa katsellen vanhoja elokuvia televisiosta. He riemastuvat Bill Bojangles Robinsonin rappustanssista Pikku everstissä (1935); Carmen Mirandan leveä hymy ja vielä muhkeampi hedelmäpäähine täyttävät pienen ruudun jokaisen tuuman. Menneet tähdet ovat osa kaksikon nykyisyyttä: Giles on homoseksuaali, mutta vallitsevat asenteet pitävät hänet kaapissa. Lapsesta saakka orpo ja puhekyvytön Elisa ei ole oikeastaan koskaan sopeutunut minnekään. Ikään kuin ”kirkkaampaa” tulevaisuutta kohti kiitävä aika olisi jättänyt heidät romanttisine ideaaleineen taakseen.

The Shape of Waterin ilmeisin viittauskohde H.C. Andersenin Pienestä merenneidosta George Bernard Shaw’n Pygmalioniin ulottuvassa antologiassa on Mustan laguunin hirviö (1954), kylmän sodan ajan camp-kauhun klassikko oudosta, Amazonin sademetsistä löydetystä ei-valkoisesta kalaihmisestä, joka alkaa himoita valkoista naista.

Del Toron päivityksessä prinsessa törmää sattumalta amfibiseen humanoidiin, jota hallituksen vastenmielinen Madmen-lakeija Strickland (Michael Shannon) kiduttaa tieteen ja kansallisen turvallisuuden nimissä. Miehen suosikkivaruste on sähköinen karjapiiska, yksityiskohta, joka kytkee hänet ajoittain tv:ssä kansalaisoikeusliikkeen mielenosoittajia terrorisoivien etelän sheriffien ketjuun.

Äänettömyytensä vuoksi Elisa on väliin tuntenut itsensä ”vajavaiseksi”. Sinivihreänä kimmeltävän suomupanssarin alta ja aistikkaiden silmien takaa Elisa tunnistaa kärsivän sukulaissielun (Doug Jones), joka on turhaan etsinyt luottamusta, hyväksyntää ja rakkautta. Yön tunteina Elisa ruokkii viatonta vankia kovaksi keitetyillä kananmunilla, soittaa hänelle jazzia ja ennen pitkää rakastuu yhdessä katsojan kanssa.

Katsoja saattaa ihmetellä, kuinka pitkälle del Toro oikein vie lajien välisen romanssinsa – periaatteessa loppuun asti – ja myös kuinka luonnolliselta, puhtaalta ja oikealta hän saa tämän kaiken seksuaalisia elementtejä myöten näyttämään. Kansanperinne on täynnä sammakkoprinssejä, kaunottaria ja hirviöitä. Klassisella mytologialla on satyyrinsa ja kentaurinsa, metamorfiset jumalansa sekä nymfinsä, joiden keskinäinen hyväily ja sekoittuminen ovat osa ihmiskunnan perintöä.

Vaikka fanaattisuus ja suvaitsemattomuus virtaavat pohjalla jokaisena hetkenä, mahdollisuus hyväntahtoisuuteen ja nostalgiseen kauneuteen ei katoa. Veden äänet, kuten juokseva hana ja vesisade, sekä vihreän sävyt, avausjakson vetisestä unesta aina kaakeloituun laboratorioon ja kakkuihin, kerrostuvat lumoavasti kohtaus kohtaukselta.

Crimson Peakin (2015) argentomaisen koreana punertavan hulluuden jälkeen The Shape of Water viettelee hiljaisella runollisuudella, josta kiitos kuuluu ennen kaikkea Hawkinsin ja Jonesin uskomattomalle sanattomalle eleganssille. Elokuva kumpuaa rakkaudesta ja kiintymyksestä näkymättömiin sekä ajatuksesta, että toisinaan todelliset hirviöt ovat ihmiskasvoisia.

Teksti: 2018 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Harry Dean Stanton

Lucky

Samu Oksanen | 03.06.

Harry Dean Stantonin subliimissa joutsenlaulussa kärttyisä erakko ei astu yöhön sovinnolla.

Lue lisää »
Kenneth Branagh ja Daisy Ridley

Idän pikajunan arvoitus

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.05.

Mestarietsivä Hercule Poirot palaa valkokankaille hyppäämällä murhajunan kyytiin Agatha Christien klassikkokertomuksessa.

Lue lisää »
Shailene Woodley ja Sam Claflin

Adrift

Samu Oksanen | 01.06.

Shailene Woodley tarraa elämään ja rakastettuunsa selviytymisdraamassa, joka kelluu päätähtensä varassa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Josh Brolin on Thanos

Avengers: Infinity War

Aleksi Salonen | 25.04.

Mahdottomassa montaasielokuvassa on panoksia, joita aiemmissa osissa ei voinut olla.

Lue lisää »
Charlize Theron ja David Oyelowo

Gringo

Samu Oksanen | 22.04.

Huumekartelleja ja mariachi-muusikoita tulviva rikoskomedia on kuivakampi kuin eilispäivän tortilla.

Lue lisää »
Ayame Misaki

Kohti valoa

Samu Oksanen | 06.05.

Rakkaus loistaa valoa pimeyteen Naomi Kawasen liikuttavassa näkemyksessä kuvien voimasta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Kenneth Branagh ja Daisy Ridley

Idän pikajunan arvoitus

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.05.

Mestarietsivä Hercule Poirot palaa valkokankaille hyppäämällä murhajunan kyytiin Agatha Christien klassikkokertomuksessa.

Lue lisää »
Daisy Ridley

Star Wars: The Last Jedi

Aleksi Salonen | Blu-ray | 24.04.

Komiteakäsikirjoitukselta maistuva jediseikkailu taistelee löytääkseen jonkin syyn olemassaololleen.

Lue lisää »
Luciano Acuna Jr., Hugh Jackman ja Keala Settle

The Greatest Showman

Samu Oksanen | Blu-ray | 22.05.

Elämää pienempi alkuperäismusikaali showbisneksen pioneerista silottaa kummajaisgallerian historialliset särmät.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202