The Revenant

The Revenant (2015)

| Blu-ray
  • 5

Alejandro González Iñárritun majesteettinen Western-eepos on mestarillinen osoitus lännenelokuvan ravisuttavasta voimasta.

julkaistu 2016-05-27 / päivitetty 01.07. klo 13:01

KUVA 4

Will Poulter on Jim Bridger
Will Poulter on Jim Bridger 

KUVA 3

Tom Hardy on John Fitzgerald
Tom Hardy on John Fitzgerald  

KUVA 2

The Revenant
The Revenant 

KUVA 1

Leonardo DiCaprio on Hugh Glass
Leonardo DiCaprio on Hugh Glass 

The Revenant

Ohjaus Alejandro González Iñárritu
Näyttelijät Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter
Maa Yhdysvallat
Pituus 156 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Lännenelokuvat ovat Hollywoodin klassisimpia. Genre on yli vuosisadan ajan peilannut Yhdysvaltain muuttuvaa sosiaalista ja poliittista asemaa maailmassa aina ensimmäisistä William S. Hartin mykkäwesterneistä lähtien. Tämän vuoksi on säälittävää, että lähivuodet ovat lajityypin nimissä tuoneet valkokankaalle Cowboys & Aliensin, Jonah Hexin ja The Lone Rangerin kaltaisia kalkkunoita.

Alejandro González Iñárritu palauttaa modernin lännenelokuvan takaisin juurilleen. Kansantarusta moneen eri versioon muovautunut tarina on löyhästi sovitettu Michael Punken romaanista The Revenant: A Novel of Revenge. Montanan ja Etelä-Dakotan kartoittamattomaan erämaahan sijoittuva, hengellistä symboliikkaa pullollaan oleva The Revenant perustuu tutkimusmatkailija ja turkistaja Hugh Glassin (Leonardo DiCaprio) legendaan vuodelta 1823. Glassin metsästysjoukon ajauduttua Amerikan alkuperäisväestön hyökkäyksen kohteeksi, on sisäisiin ristiriitoihin kariutuvan ryhmän selviydyttävä paitsi arikara-intiaanien kynsistä, myös armottoman luonnon kuritukselta.

Kenties yhdessä elokuvahistorian aidoimmassa CGI-tekniikalla toteutetussa kohtauksessa pakomatkalla oleva Glass joutuu brutaalisti karhun raatelemaksi. Tapahtuma osoittautuu käännekohdaksi vielä yhtenäiselle miehistölle, joiden mietteet kuoleman portteja kolkuttelevan Glassin kohtalosta jakautuvat kahtia. Onko yhden miehen henki kaiken tuskan ja vaivan arvoista? Erimielisyyden katalysaattorina toimii John Fitzgerald (Tom Hardy), jonka kylmäverinen teko ajaa Glassin kohti eeppistä kostoretkeä läpi mitä haastavimpien olosuhteiden.

Mahdollisimman realistisen vaikutelman luomiseksi Iñárritu kuvasi elokuvan kronologisessa järjestyksessä ja täysin luonnonvalossa. Luonnonvalo antaa elokuvalle sinertävän, katsojan selkäpiitä kylmäävän tunteen miljöön purevasta pakkasesta. Erämaan synkroninen kauneus ja karuus pääsee oikeuksiinsa alan ehdottoman kärkinimen Emmanuel Lubezkin linssien välityksellä, jolle luonnonvalossa kuvaaminen on tullut enemmän kuin tutuksi Terrence Malickin alaisuudessa. Raadollisten olosuhteiden ja vähäisen päivänvalon vuoksi rahaa ja aikaa vienyt prosessi oli tuskien taival, mutta eittämättä jokaisen kuvauksissa koetun erimielisyyden ja kärhämän arvoinen.

Kunnianhimoisen avauskohtauksen pitkään jatkuva – ilmassa, maassa ja vedessä operoiva – yhden otoksen kamera-ajo luo kattavan perustan elokuvan sulavalle, alati liikkeessä olevalle juonenkuljetukselle. Kameran liikkuessa taistelukentällä turkistajien ja arikarojen välillä, erkaantuu tarina käsittelemään myös paikallisten edesottamuksia. Tärkeässä sivujuonessa arikarat yrittävät jäljittää heimopäällikkön siepattua tytärtä, josta samalla syntyy elokuvan kantava teema ihmisrotujen yhtäläisyydestä: perhe on elämässä tärkein ja sen eteen on ihminen tahdonvoimalla valmis tekemään mitä vain.

Visuaalisen kauneuden ja sykähdyttävän kostotarinan rinnalla elokuva toimii myös osuvana kuvauksena Yhdysvaltojen väkivaltaisen historian verisestä alkutaipaleesta. Temaattisesti tarinassa on There Will Be Bloodin kaikua “valkoisen miehen” ahneudesta, jota turkiksista elantonsa tienaava metsästysjoukko ruumillistaa. Arikarat, luonnon suojelusenkelit, ajavat Glassin kohti armotonta murhenäytelmää. Glassin – ajoin koomiselle – kärsimykselle ei tunnu saapuvan loppua, kunnes juonilankoja sitovan loppuhuipentuman runollisen kaunis kliimaksi tarjoaa opetuksen luonnosta ja sen tehtävästä ottaa omansa takaisin.

Leonardo DiCaprion ruumiillinen, mutta syvää sisäistä surua huokuva esitys tullaan ansaitusti palkitsemaan parhaan miespääosan Oscarilla. Sivuosista parhaiten erottuu Will Poulter nuoren Jim Bridgerin roolissa.

Elokuvapiratismin “kulta-aikana” aina välillä on hyvä muistaa, miksi käymme elokuvissa. The Revenantin kokeminen suurella valkokankaalla on ehdoton, jotta sen todellinen voima välittyy. Ja se kannattaa tehdä pian, sillä parempaan katseluelämykseen voi vierähtää tovi.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS HD Master Audio 7.1 -ääniraita. Ekstrat: 44-minuuttinen making of -dokumentti “A World Unseen” ja kuvagalleria.

Teksti: 2016 Jussi Toivola

The Revenant oli myös kirjoittajan vuoden paras elokuva 2015.

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202