The Next Three Days

The Next Three Days (2010)

| Blu-ray
  • 2

Paul Haggis sovittelee väärän tuomion rikkoman perheidyllin kuvausta vankila-pakojännärin kaavoihin.

julkaistu 2011-04-18 / päivitetty 18.04. klo 18:06

KUVA 4

Elizabeth Banks ja Russell Crowe
Elizabeth Banks ja Russell Crowe 

KUVA 3

Russell Crowe
Russell Crowe 

KUVA 2

Russell Crowe ja Elizabeth Banks
Russell Crowe ja Elizabeth Banks 

KUVA 1

Elizabeth Banks, Ty Simpkins ja Russell Crowe
Elizabeth Banks, Ty Simpkins ja Russell Crowe 

The Next Three Days

Ohjaus Paul Haggis
Näyttelijät Russell Crowe, Elizabeth Banks, Ty Simpkins, Liam Neeson, Olivia Wilde, Jason Beghe, Aisha Hinds, Moran Atias, Michael Buie, Brian Dennehy, Helen Carey
Maa Yhdysvallat
Pituus 136 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Next Three Days poster

Ohjaaja-käsikirjoittaja Paul Haggis sovittelee Fred Cavayén ranskalaiselokuvan uusversiossa väärän tuomion rikkoman perheidyllin kuvausta vankilapakojännärin kaavoihin. Kerronta pitää otteessaan, mutta pohjavire on innoton. Lähimmäisten moraalisen suosimisen oikeutus ja tahdon kaikkivoipaisuus muodostavat temaattisen taustakehikon.

Konservatiivisen perheihanteen muodostavat äiti Lara (Elizabeth Banks), isä John (Russell Crowe) ja poika Luke Brennan (Ty Simpkins). Erään ystävien kanssa vietetyn illan jälkeisenä aamuna Lara pidätetään esimiehensä murhasta. Laran kriittiset illallispuheet pomosta, silminäkijätunnistus rikospaikalta ja veri takissa riittävät tuomioon. Kaikki oikeusasteet hylkäävät valitukset, perheelle edessä on 20 vuotta erossaoloa.

Tuttu asetelma kysyy mitä päähenkilö on valmis tekemään lähimmäistensä puolesta. Kaikuja on myös vangitun prinsessan pelastamistarinoista. Aluksi paino on inhimillisen draaman kuvauksessa, siitä liu’utaan kohti paon suunnittelua ex-vangin ja nykyisen pakokirjailijan (Liam Neeson) vinkein. Nykyelokuvan jouhevoittamisen deus ex machina, internet, antaa opettajaisälle tärkeitä lisätaitoja.

Alleviivaavaa perhekuvausta seuraavan kerronnan vaiheen hiljainen epätoivo ja Crowen hahmon toistuvat epäonnistumiset vaimonsa vapauttamissuunnitelmassa eroavat realismillaan edukseen. Olisi kiehtovaa, jos kivenkova tahto lopulta antautuisi järkähtämättömän maailman edessä. Toisaalta Elisabeth Banksin Laran itsemurhayritykset on oudon heikosti motivoitu.

Kun paon on kuitenkin toteuduttava, joudutaan turvautumaan käsikirjoituksen oikoteihin – avulias kuuro väärentäjä – ja kyseenalaisiin moraalisiin opetuksiin – rikollisten ryöstäminen ja tappaminen ei ole väärin. Huumekauppaan listiminen perheen auttamiseksi kuitataan lyhyellä katumushetkellä, jolla ei ole jatkolle vaikutusta.

Itseään kauan odotuttava pako on vauhdikas ja yllätyksiään säästelevä. Lopulta sekin hiipuu katsojia kosiskelevaksi kompromissiksi. Vaimon ja miehen konfliktista näyttää ensin seuraavan loppu epätoivoiselle suunnitelmalle, mutta pian mennään taas kuin mitään ei olisi sattunut.

Viimeistä edellisessä kohtauksessa mainion edharrismäisen Jason Beghen etsivä selittää katsojille ainoan auki jääneen kysymyksen. Loppukuvalla päähenkilön kasvoista yritetään sen jälkeen turhaan päälleliimata avonaista vaikutelmaa.

Blu-ray: FS Filmin julkaisun 1080p 2.35:1-laajakuva on pääosin hyvin laadukas, etenkin mustat toistuvat hienosti, toisinaan kuvassa on jonkin verran kohinaa. Ääniraitana teatterimainen 5.1 DTS-HD MA.

Ekstroina poistettuja (13 min) ja pidennettyjä kohtauksia (5 min), joista osa olisi saattanut sopia jopa lopulliseen leikkaukseen ja perushauska blooper reel. Lisäksi kolme tavaomaisen varmistelevaa prosessikuvausta (yht. 23 min). Paul Haggisin, tuottaja Michael Nozikin ja leikkaaja Jo Francisin kommenttiraita paljastaa kiinnostavia yksityiskohtia elokuvan valmistumisesta.

Teksti: © 2010-11 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202