Taidehistoriaa banaalisti katsova veijariseikkailu on George Clooneyn heikoin ohjaustyö.
Jälkikäteen on vaikea ymmärtää, miksi George Clooney ja käsikirjoittajapari Grant Heslov halusivat tehdä The Monuments Menin. Epävakaasti tyylilajeissa seilaava työ ei vaikuta kovin kiinnostuneelta historiasta, taiteesta tai edes päähenkilöistään.
Suurpiirteisen historiallinen tarina kertoo joukosta angloamerikkalaisia, sotaan jo yli-ikäisiä taiteentuntijoita, jotka natsi-Saksan tappion hetkillä lähetetään pelastamaan Euroopan taideaarteita.
Monuments Men alkaa Ocean’s Elevenin tyypisenä keikkaelokuvana ja jatkaa siitä Suuren pakoretken sotaveijarointiin. Väleistä törröttää Clooneyn näyttelemän keskushenkilön paatoksellinen kertojanääni, joka alleviivaten korostaa tehtävän tärkeyttä länsimaiselle kulttuuriperinnölle.
Taidehistoriasta välittyvä käsitys on kuitenkin banaali. Kuka tosissaan uskoo, kuten elokuva väittää, että natsien lähinnä yksityiskokoelmista kähveltämät teokset olisivat tuhoutuessaan vieneet mukanaan Euroopan henkisen tulevaisuuden? Tämä vaatisi vakuuttelua.
Päähenkilöt eivät sitä tarjoa. “Katso, Rodin!” ja “Voi ei, tuhottu Picasso” -tyyppinen lausahtelu on suoraan Korkeajännityksestä. Itse teoksia nähdään vain vilahdukselta. Ne ovat olevinaan kovinkin tärkeitä, mutta kameralle ei ole niille aikaa tai silmää.
Cate Blanchettin näyttelemä ranskalainen taidehistorijoitsija tarjoaa Pariisissa Matt Damonin luutnantille tilaisuuden lievittää sotastressiä. Eihän siitä mitään tule, kun kädenlämpöinen, kiltisti naimisissa oleva luutnantti kieltäytyy kohteliaasti. Siinä on The Monuments Men pähkinänkuoressa.
Mietoja nautintoja tarjoavat Hugh Bonneville pienessa traagisessa roolissa sekä Wes Anderson -kaksikko Bob Balaban–Bill Murrayn keskinäinen naljailu.
Ekstrat:
Teksti 2014: Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA