The Last Stand

The Last Stand (2013)

| Blu-ray
  • 1

Yksi aikamme kovimmista toimintatähdistä palaa valkokankaille yhdessä aikamme huonoimmista toimintaelokuvista.

julkaistu 2013-07-02 / päivitetty 02.07. klo 16:04

KUVA 2

Johnny Knoxville ja Arnold Schwarzzenegger
Johnny Knoxville ja Arnold Schwarzzenegger 

KUVA 1

Arnold Schwarzzenegger
Arnold Schwarzzenegger 

The Last Stand

Ohjaus Jee-woon Kim
Näyttelijät Arnold Schwarzenegger
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Arnold Schwarzenegger lopetti näyttelemisen siirtyessään Kalifornian kuvernööriksi vuonna 2003. Nyt, ensimmäistä kertaa kahden virkakautensa jälkeen, hän on palannut elokuvan päärooliin.

Viime vuonna Schwarzeneggerilla oli sivurooli Sylvester Stallonen ja monen muun action-sankarin kansoittamassa The Expendables 2:ssa, mutta nyt vetovastuu on yksin hänellä. Se ei kuitenkaan auta, kun kaikki käsikirjoituksesta näyttelyyn ja erikoistehosteisiin huutaa vuoden huonoimman elokuvan titteliä.

Huumekartellin johtaja ajelee poliiseja karkuun Corvettella, jossa on niin paljon hevosvoimia, että se kyntää maissipeltoakin 100km tuntivauhdilla leppoisasti. Tämä Meksikon Ridge Forrester aikoo palata synnyinseudulleen ja viimeinen linnake jonka läpi hänen on kuljettava, sattuu olemaan seriffi Ray Owensin (Schwarzenegger) pieni maalaiskylä.

The Last Stand -nimi voisi yhtä hyvin viitata Schwarzeneggerin fysiikkaan, niin vanhalta ja kankealta hän näyttää – ja kuulostaa. Edes ”I’m old” -tyyppinen itseironia ei pelasta tätä vesikauhuista saippuaoopperaa, joka olisi kannattanut taivuttaa suosiolla komediaksi.

On vaikea löytää mitään positiivista sanottavaa The Last Standista. Erikoistehosteet näyttävät halvoilta ja valaistus ei sovi niiden kanssa yhteen. Värimäärittelyllä ei onnistuta sulattamaan yhteen tuhokohtauksissa käytettyjen kameroiden täysin erityyppisiä kuvia. Kartellipomo Cortezin aksenttia kuunnellessa haluaisi ampua itseään jalkaan, jotta kipu siirtyisi korvista muualle.

Lisäksi ihmetyttää suuresti, miksi normaaleja kuvauspaikkoja on täytynyt korvata digitaalisilla. Ehkä aika tai halu ei riittänyt aavikolle laahustamiseen. Lopussa nähty silta herättää jo myötähäpeää tehosteryhmää kohtaan.

Seriffin taustajoukkoihin on ympätty mm. Johnny Knoxville. Asehullu museon omistaja ei olekaan tällä kertaa kärttyisä Vietnamin sodan veteraani, vaan nelikymppinen vajaaälyinen ikiteini. Mukana on tietysti myös väsähtänyt viittaus Jackassiin Knoxvillen lamppustuntin muodossa. Onneksi häntä nähdään lopulta aika vähän.

Ihmisten käytökseltä on turha odottaa logiikkaa. Kun naispoliisin sulhaskandidaatti heittää avustetusti lusikan nurkkaan, on naisen aika hypätä koviksen syliin. Tosirakkaus mitataan kai tapettujen vihollisten määrällä.

Päätön toiminta on päätöntä toimintaa, mutta sen voi silti tehdä hyvin. The Last Standin loppupuolella keho alkaa väkisinkin hylkiä kokemaansa ja silmä nykii kun aivot yrittävät sammuttaa itsensä.

Schwarzeneggerilla ei silti ole hätää; suurelle kankaalle paluunsa jälkeen kaikki haluavat osansa hänestä ja lähiaikoina Iso-Arskaa nähdään jos vaikka missä. Korvaako määrä siis laadun? Tuskin, mutta tästä ei pääse kuin ylöspäin.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja Dolby digital 5.1 -ääni.

Teksti: 2013 Marko Pekkanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202