Italian Job, The

The Italian Job (2003)

  • 3

The Italian Job on siis hyvin perinteinen rikostrilleri runsaalla huumorilla höystettynä.

julkaistu 2004-01-03 / päivitetty 25.08. klo 16:04

KUVA 3

Kumi palaa ja Mini kulkee
Kumi palaa ja Mini kulkee 

KUVA 2

Mark Wahlberg
Mark Wahlberg 

KUVA 1

Mark Wahlberg ja Charlize Theron
Mark Wahlberg ja Charlize Theron 

Italian Job, The

Ohjaus F. Gary Gray
Näyttelijät Mark Wahlberg, Charlize Theron, Donald Sutherland, Jason Statham, Edward Norton, Seth Green
Maa Yhdysvallat / Ranska / Iso-Britannia
Pituus 111 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Paramount Pictures ja De Line Pictures.

Nuori elokuvaohjaaja F. Gary Gray on ottanut urakakseen uudelleenfilmatisoinnin 60-luvun klassikosta The Italian Job, jonka pääosassa paistatteli Michael Caine. Varsin mukavasti hän on onnistunutkin urakassaan ottaen huomioon, että parin vuosikymmenen takaisten elokuvien uudelleen lämmitykset eivät yleensä ota onnistuakseen (esim. Puhallettu 60 sekunnissa, Get Carter).

Tällä kertaa vanha klassikko saa ihan rehellisen nuorennusleikkauksen, sillä uudessa versiossa kaikki on uutta ja nuorta, aina 2000-luvun Mini-Cooppereista nuoriin näyttelijöihin. Tuloksena on räväkästi etenevä, hauska ja viihdyttävä rikoselokuva, jota katsoessa ei tarvitse suuremmin aivoja vaivata. Oli se sitten hyvä tai huono asia.

Elokuva alkaa Venetsiasta, jossa kuusi konnaa suunnittelevat suuren luokan ryöstöä: 35 miljoonaa dollaria kultaharkkoina. Joukon johtajana toimii vanha konkari John (Donald Sutherland) ja hänen apunaan on joukko nuorempia velmuja: Charlie (Mark Wahlberg), Lyle (Seth Green), Handsome Rob (Jason Statham), Half Ear (Mos Def) ja Steve (Edward Norton). Ryöstö toteutetaan menestyksekkäästi, mielikuvituksellisesti ja näyttävästi, kuten näissä elokuvissa on tapana, mutta ongelmaksi muodostuukin saaliin pitäminen, kuten – jälleen kerran – näissä elokuvissa on myös tapana. On parempi olla selvittämättä juonta tai tapahtumia tätä enempää, etteivät elokuvan koukut heti paljastu.

Vaikka elokuva onkin nimeltään The Italian Job, Italiassa tapahtuvat eivät kuitenkaan kauaa vanhene: noin parinkymmenen minuutin jälkeen siirrytään jo Los Angelesiin, ja niissä maisemissa viihdytäänkin sitten loppuaika. The Italian Job on pääosin hyvin helppoa, mutta viihdyttävää katsottavaa ja kuunneltavaa. Se etenee sopivan vauhdikkaasti, joka on tällaiselle elokuvalle melko tärkeää ja dialogi on sopivan värikästä ja hauskaa sopiakseen nuoren näyttelijäkaartin suuhun. Tarina itsessään on sopivan kiemurainen ja mielenkiintoinen, vaikka tähänkin elokuvaan on mahtunut muutamia genren vaatimia kliseitä ja epäuskottavuuksia. Mitään älyllistä pähkinää tässä ei kyllä olla katsojalle tarjoilemassa, sillä vähänkin kokeneempi leffadiggari pysyy juonessa mukana ilman sen suurempaa aivojumppaa. Ja hyvä niin, sillä yleensä näissä leffoissa liian kunnianhimoiset pyrkimykset juonen suhteen saavat koko roskan solmuun. The Italian Jobissa paketti pysyy mukavasti kasassa alusta loppuun.

Toimintakohtaukset ovat elokuvassa periaatteessa hyvin perinteisiä ja yllätyksettömiä, mutta niihin on saatu mukavaa vauhdikkuutta ja liikkuvuutta nopeilla leikkauksilla ja hyvin liikkuvilla kameroilla. Toiminnan ja tapahtumien taustalla soi lähes koko ajan jokin sopivan raflaava musiikki, joka toisaalta pitää fiiliksen sopivan kevyenä ja raikkaana, mutta toisaalta antaa elokuvalle sen perinteisen, musiikkivideomaisen tunnelman. Toisten mielestä se on hyvä juttu, toisia se rassaa.

Leffan henkilöhahmot ovat pääosin hyvin lempeitä, hauskoja ja mukavia, kuten on tarkoituskin ja heistä on helppo pitää. Edes elokuvan pääpahis ei ole kovin “pahan” oloinen, vaan lähinnä ärsyttävä, jos edes sitä. Näyttelijät suorituvat hommastaan kunnialla, ilman suuria ponnituksia tai ylinäyttelemistä, ja hyvä niin.

Kaiken kaikkiaan The Italian Job on siis hyvin perinteinen rikostrilleri runsaalla huumorilla höystettynä. Sitä ei tarvitse ottaa vakavasti eikä otsaa tarvitse pahemmin kurtistella sitä katsoessa. Kevyenä viihdepläjäyksenä tämä toimii siis oivallisesti, mutta vaipunee unholaan melko nopeasti, sillä loppujen lopuksi näitä leffoja on kyllä nähty niin monia, että suurta vaikutusta se tuskin onnistuu kehenkään tekemään.

Teksti: © 2004 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202