Insider, The - Sisäpiirissä

The Insider (1999)

  • 4

The Insider – sisäpiirissä on Michael Mannin ohjaustyö, joka perustuu Yhdysvalloissa 90-luvulla tapahtuneen suuren oikeudenkäyntisessioihin johtaneen tupakkaskandaaliin.

julkaistu 2000-03-11 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 2

Russell Crowe
Russell Crowe 

KUVA 1

Al Pacino ja Russell Crowe
Al Pacino ja Russell Crowe 

Insider, The - Sisäpiirissä

Ohjaus Michael Mann
Näyttelijät Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora, Philip Baker Hall, Lindsay Crouse
Maa Yhdysvallat
Pituus 157 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Blue Light Productions, Forward Pass, Kaitz Productions, Mann/Roth Productions ja Touchstone Pictures

The Insider – sisäpiirissä (The Insider a.k.a. 60 Minutes, 1999 USA) on Michael Mannin ohjaustyö, joka perustuu Yhdysvalloissa 90-luvulla tapahtuneen suuren oikeudenkäyntisessioihin johtaneen tupakkaskandaaliin. Elokuva lähtee liikkeelle jutun alkutekijöistä. Kun suurten tupakkayhtiöille työskennellyt tiedemies Jeffrey Wigand erotetaan, miehellä oli tiedossa monia ikäviä asioita, joita yhtiöt salasivat tupakanpolttajilta. Tupakkaan mm. lisätään ammoniakkia, jotta nikotiiniriippuvuus tehostuisi ja useita muita huumaavia aineita. Wigand oli myöhemmin vain todistaja, joka paljasti ihmisille suurten yhtiöiden vääryyden, hän oli vain pelkkä tärkeä nappula, jolla pelattiin yksi erä tupakkayhtiöiden ja kansalaisten välillä.

Elokuva esittää asiat juuri siinä valossa kuin pitääkin. Yhtiöiden johtajistosta ei tehdä täysin pahoja, eikä heitä edes paljoa näytetä. Dokumentaarisilla välikuvilla juttua kiidetetään eteenpäin. Televisiokanava CBS:n menestynyt ajankohtaisohjelma 60 minuuttia sai Wigandin antamaan haastattelun ohjelmaansa. Koska järjestäytyneessä valtiossa asiat eivät mene koskaan suoraan niin myös tämäkin asia mutkistui. Wigand sai tappoukauksia, CBS’lle tuli uhkauksia, jos tämä esittäisi ohjelman.

The Insider – sisäpiirissä jakautuu kahteen osaseen. Ensimmäinen osuus tarjoaa inhimillisen tarinan, juuri Wigandin (Russel Crowe, Gladiator) näkökulmasta. Vaikka mies saikin potkujen jälkeen kaikki maailman rahatukia niin silti mieheltä viedään myöhemmin kaikki. Vaimo ei kestä, lapset menevät mukana. Talon menee alta. Mies muuttaa hotelliin asumaan. Näissä kuvissa tunne on vielä mukana.

Toisessa osassa elokuva seuraa paremmin 60 minuuttia ohjelman tuottajan Lowell Bergmanin (Al Pacino, Minä päivänä tahansa) vaiheita, kun oma porukka kääntyy miestä vastaan. Välillä Bergman yltyy kunnon moraaliseen opetukseen ja oman kunniansa huuteluun.

Ohjaaja Michael Mann on keskittynyt koko tupakka-draamasta vain pieneen osuuteen, joka sinällään on hyvä. Toisaalta katsojalle jää hiukan avoimeksi miten juttu lopulta päättyi. Lopussa kerrotut selvitykset eivät oikein ole hyvä tapa elokuvassa edistää juonta. The Insider painottelee dokumentaarisen elokuvan ja taiteellisen elokuvan välillä vaihdellen genrestä toiseen. Taustalla soi kohtauksesta riippuen joko balladi tyylistä kitarisooloa tai harmonista kuorulaulua, joiden sopivuus oli välistä todella hyvää ja tehostavaa.

The Insider onnistuu ainakin yhdessä asiassa hyvin. Elokuva onnistuu olemaan tehokas viestintäväline, jolla muodostetaan mielipiteitä ihmisille. Kuten tässä tapauksessa tupakan haitat ja millaisia ihmisiä onkaan tupakan takana. Al Pacinon tehtävä tuottaja Bergmanina ei ole sen kummoisempi kuin moni muukaan Pacinon rooli (Kummisetä on poikkeus). Russel Crowe jää yllättävän taka-alalle filmin loppupuolella, kun juttu siirtyy enemmän CBS:n tiloihin. Tietenkään elokuvalla ei ole samanlaista tehoa mitä 60 minuuttia -ohjelmalla, kun se esitti Jeffrey Wigandin haastattelun, mutta se pystyy silti vaikuttamaan tapahtuneeseen.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

Emma Stone

Cruella Lue arvio »

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Petteri goes Guy Ritchie.

Petteri Kaniini: Kani karkuteillä Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202