The Homesman

The Homesman (2014)

| Blu-ray
  • 3

Villin lännen raaka tylsyys tekee nuoret naiset hulluiksi. Sairaskuskin taakan ottaa käytännöllinen “vanhapiika”.

julkaistu 2015-04-20 / päivitetty 20.04. klo 16:04

KUVA 2

The Homesman
The Homesman 

KUVA 1

Tommy Lee Jones, Hilary Swank
Tommy Lee Jones, Hilary Swank 

The Homesman

Ohjaus Tommy Lee Jones
Näyttelijät Hilary Swank, Tommy Lee Jones, Grace Gummer, Miranda Otto, Sonja Richter, John Lithgow, James Spader, Meryl Streep
Maa Yhdysvallat
Pituus 122 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Yhdysvaltain länsiosien valloittamisen romanttinen myytti on purettu fiktiossa. Kirjallisuuden avainteos on Cormac McCarthyn hiljattain suomennettu Veren ääriin (1985). Sitä seurasi pian Glendon Swarthoutin romaani The Homesman (1988). Deadwood-televisiosarja kuuluu työn 2000-luvun jatkajiin. Siinä, kuten tässä Swarthoutin kirjan tuoreessa filmatisoinnissa, avautuu näkymä Lännen typerään julmuuteen heikko-osaisia, kuten mielisairaita kohtaan.

Kolme nebraskalaisen kyläpahasen naista “menettää järkensä”: synnytyskoneeksi pelkistetty, lapsenmielinen ja raiskaajan vaimo. Pastori (John Lithgow) kehittelee suunnitelman, jossa naiset kuskataan Iowaan, kirkon ja sivistyksen pariin. Takaisin itään. Kun miehet välttelevät vastuuta, sen ottaa itsenäinen Mary Bee Cuddy (Hillary Swank).

Tommy Lee Jonesin elokuvan alku on sen vaikuttavin. Terävästi leikatuissa kohtauksissa – kärsimyksen tuokiokuvissa – näytetään, kuinka vähän yksilön heikkoudelle tai tahdonvapaudelle on tilaa kaiken tyhjyyden keskellä. Illuusio vapaudesta riippumattomuutena elää juuri siihen asti, kunnes tulee oikeita ongelmia.

Jonesin oma mukaantulo maanvaltaaja George Briggsinä keventää tunnelmaa. Tuhkan peittämä äijänkäppyrä löytyy löysän hirren päästä, josta Cuddy vapauttaa tämän sillä ehdolla, että Briggs toimii matkan saattajana. Siitä tulee elokuvan nimi.

Loppuosaltaan The Homesman on varsin perinteinen tie-elokuva. Kaiketi realistisesti, mutta ei kovin innoittavasti, toimijan ja järjestyksenpalauttajan rooli lankeaa lopulta Cuddyn sijaan Briggsin hahmolle. Hän saa toimia julmana, mutta oikeudenmukaisena pyövelinä ja narrina, joka ymmärtää Lännen perimmäisen järjettömyyden.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.35.1 -laajakuva ja DTS HD MA 5.1 -ääniraita. Lisämateriaaleina esittelypätkät “The Story”, “Shooting The Film”, “The Western” ja “Cannes Presentation”.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202