Ghost Writer, The

Ghost Writer, The (2010)

  • 4

Roman Polanski palaa uutuudellaan 70-luvun paranoiatrillereiden maisemiin. Ensi-ilta 9.4.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-04-07 / päivitetty 21.09. klo 11:11

KUVA 4

Ewan McGregor ja Olivia Williams
Ewan McGregor ja Olivia Williams 

KUVA 3

Kim Cattrall
Kim Cattrall 

KUVA 2

Pierce Brosnan
Pierce Brosnan 

KUVA 1

Ewan McGregor
Ewan McGregor 

Ghost Writer, The

Ohjaus Roman Polanski
Näyttelijät Pierce Brosnan, Ewan McGregor, Kim Cattrall, Jim Belushi, Tom Wilkinson, Timothy Hutton, Eli Wallach, Olivia Williams
Maa Ranska / Saksa / Iso-Britannia
Pituus 131 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 RP Films, France 2 Cinéma, Elfte Babelsberg Film, Runteam, Medienboard Berlin-Brandenburg, Studio Babelsberg ja FS Film.

Roman Polanskia eivät yksityiselämän sotkut ole hidastaneet. Robert Harrisin romaaniin (suom. Haamukirjoittaja, Otava 2008) perustuva The Ghost Writer on miehen terävin tuotos sitten Vuokralaisen (1976). Poliittisesta aihepiiristä ja ajankohtaisista analogioista huolimatta kyseessä on perinteinen, 70-lukulaisen paranoidi murhamysteeri.

Nimettömäksi jäävä haamukirjailija (Ewan McGregor) saa tehtäväkseen viimeistellä Iso-Britannian entisen pääministerin, Adam Langin (Pierce Brosnan) muistelmat. Edellinen “haamu” on kuollut oudoissa olosuhteissa pudottuaan lautalta mereen. Kirjailija saapuu Yhdysvaltoihin Langin rantatalolle ja aloittaa työnsä, joka kuitenkin osoittautuu odotettua mutkikkaammaksi. Langia syytetään sotarikoksista, mielenosoittajat kerääntyvät tontin ympärille ja ex-ministeri joutuu matkaamaan säilyttääkseen edes rahtusen imagostaan.

Kun talo tyhjenee, haamu alkaa tonkia edeltäjänsä kohtaloa. Rannalta ongitun kollegan kuolema ei välttämättä olekaan tapaturma, kun paikallinen vanhus (Eli Wallach) kertoo ettei virta olisi koskaan kuljettanut ruumista niin kauas lautalta. Vierailu Langin entisen opiskelutoverin, omituisesti käyttäytyvän Paul Emmettin (Tom Wilkinson) luona vain lisää haamun epäluuloja.

Harhaluulojen, paranoian ja outojen hahmojen varaan rakentuva juoni purkautuu ihailtavan luontevasti. Tunnelma on alusta asti häiriinnyttävä: Polanski vierittää tapahtumat valkokankaalle niiden roolia liikaa korostamatta, yllättävä käänne seuraa toistaan ilman sen kummempaa pohjustusta tai selittelyä. Hienovarainen huumori puhkoo alussa ilmaa ja lisää tunnetta siitä, ettei kaikki ole ihan kunnossa.

McGregor istuu puhtoisen, hiukan vaivaannuttavan protagonistin rooliin loistavasti. Hienosti suoriutuvat myös Olivia Williams Langin katkerana aviovaimona ja Wilkinson omituisena professorina. Brosnanin rooli ei nouse kovin keskeiseksi ja Kim Cattrall jää tämän assistenttina statistiksi.

Vähäeleisesti kuvattu ja kerrottu The Ghost Writer pitää tiukasti otteessaan koko kestonsa ajan, ja tyly lopetus jättää häiritsevän tunteen takaraivoon. Tarina saa päätöksen, mutta vainoharhainen olo jatkuu vielä pitkään.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202