The Florida Project

The Florida Project (2017)

  • 5

Kuka uskoo Mikki Hiireen? Tai edes gentrifikaation Helinä-keijuun?

julkaistu 2018-02-01 / päivitetty 28.03. klo 13:01

KUVA 2

Willem Dafoe ja Brooklynn Prince
Willem Dafoe ja Brooklynn Prince 

KUVA 1

Brooklynn Prince ja Bria Vinaite
Brooklynn Prince ja Bria Vinaite 

The Florida Project

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Disney Worldin ilotulitukset valaisevat horisontin. Ja porttien ulkopuolella kolme syntymäpäivän viettäjää: sankari, kuusivuotias Jancey, kaveri Mooney ja toisen äiti Halley. Puiston kannalta se on tosin tahaton, yhdentekevä hetki.

The Florida Project kuvaa lapsuutta unelmatehtaan kruunun, Orlandon Disney Worldin, eräänlaisessa esikaupungissa, brändin ja puistoon johtavien teiden ympärille venytetyn bulkkiteollisuuden pitkulaisessa rykelmässä.

Päähenkilö Mooney (kuuden vanha ilmiö Brooklynn Prince) asuu nuoren äitinsä (Bria Vinaite) kanssa malvanvärisessä Magic Castle -hostellissa. Aikanaan se saattoi palvella turisteja, mutta ajan saatossa siitä on tullut likipysyvien asukkaidensa Hotelli California.

Tämän peilimaailman Disney Worldin – yksi on naimisissa Jeesuksen kanssa, toinen paistattelee kielloista huolimatta yläosattomana pikkuruisella altaalla – ympäristö muodostaa luonnonvoimaisen Mooneyn ja ystävien valtakunnan, jonka arjessa keppostelu ja anarkismi sekoittuvat roskakulttuurin fragmenteista riemulla rakennettuihin, lasten vapaudu vankilasta -kortteina toimiviin one-linereihin.

Ohjaaja–käsikirjoittaja Sean Baker tunnetaan festivaalipiireissä Iphonella kuvatusta, tyyliltään dokumentaarisesta Tangerinesta. Nytkin Baker luo tavattoman aidon tuntuisen paikan, etupäässä toiston ja hahmojen perässä sinnikkäästi vaeltelevan kameran avulla.

Kuvaaja Alexis Zaben filmografiaan lukeutuu merkillinen kokemuselokuva Post Tenebras Lux, joka alkaa hämmästyttävillä, maan tasolta kuvatuilla otoksilla pienestä tytöstä ja valtavista, jolkottavista koirista. Moonee taas vie ystävänsä lehmäsafarille. Molemmissa kokee hätkähdyttävästi lapsen katseen, jossa maailma on kaunis ja ihmeellinen.

Zaben 35-millinen laajakuva suuntaa alhaalta ylös, keskittyy matalilla tarkkuuksilla, ja katsoo niistä aikuisille oudoista koloista ja kulmista, joista lapsetkin. Taikalinnan vehreästä, rönsyilevästä ympäristöstä on vuosien kesannossa kasvanut viidakko, jonka keskeltä paljastuvat murenevat pientareet ja harvakseltaan törröttävät autiotalot ovat kuin menneen, tuntemattoman sivilisaation raunioita. Ilmassa tuoksuu seikkailu.

Tässä unohdetussa ympäristössä köyhän lapsuuden kertakäyttöinen muovi – kuten muki, jolla Halley pesee Mooneyn hiuksia – ei ole suuri metafora, vaan osa samaa olemisen jatkumoa. Myös ihmiset täällä ovat halpoja, ohimeneviä, poisheitettäviä, kierrätettäviä; yhtäältä monikäyttöistä, toisaalta jo käytöstä poistuvia.

Siltä väliltä äiti Halley löytää itsensä kertomuksen edetessä, lipsumasta sinnikäiden uhkayritysten polulta jo hieman kelvottomaksi, vaikka ei käyttökelvottomaksi. Hotellihuoneessa pyörivät, rapistuvalta elämältä kuulostavat halvat televisiomainokset, värikkäät muovikorut ja varastetut puistorannekkeet ovat kuitenkin Mooneelle yhä käypää unelmien rakennusainetta: roskasta kierrätettyä fantasiaa fantasiateollisuuden kaatopaikalla.

The Florida Projectin suuri yllätys ja voima on siinä, että kierrätys toimii. On vaikea olla tuntematta pientä kateellisuutta siitä vapaudesta, josta nämä joutomaiden pienet Marx-veljekset nauttivat. Villin, tietämättömän fantasian anarkistinen vapaus ja sen kestämätön materiaalinen pohja muodostavatkin hiljalleen anekdooteista tarinaksi jäsentyvän elokuvan keskeisen jännitteen.

Jännitettä myös henkilöi Bobby, Willem Dafoen väsyneellä, humaanilla tarmolla väkevästi esittämä hostellinpitäjä, joka on sivutöikseen Mooneen osa-aikainen ottoisä. Bobby on samalla katsojien sijainen, joka näkee paljon, mutta on lopulta yhtä voimaton.

Rakennuspaloiltaan Bakerin neorealistinen draama voi tuoda mieleen muutaman vuoden takaisen Beasts of the Southern Wildin. Mutta siinä missä edellistä sävyttää lapsen mielikuvituksen imelä romantisointi, on The Florida Projectissa jotain ehdottoman konkreettista. Se ei ole yhteiskunnallinen vertauskuva tai köyhyyden sublimaatio, vaan vaikuttaa kuin asiat yksinkertaisesti olisivat juuri siten, kuten ne elokuvassa ovat. “Just so”, kuten antropologiassa sanotaan.

Siksi Bakerin tapa päättää elokuva on niin sopiva. Vastaus on horisontin tuolla puolen. Se purkaa niin ratkaisukeskeisen partikularismin kuin suuret ideologiset vastaukset.

Sanotaan, että köyhyys on pahinta talvella. Orlandon kosteassa, ikilämpimässä ilmassa on sen sijaan naiivia lapsentoivoa.

Teksti: 2017 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Harry Dean Stanton

Lucky

Samu Oksanen | 03.06.

Harry Dean Stantonin subliimissa joutsenlaulussa kärttyisä erakko ei astu yöhön sovinnolla.

Lue lisää »
Kenneth Branagh ja Daisy Ridley

Idän pikajunan arvoitus

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.05.

Mestarietsivä Hercule Poirot palaa valkokankaille hyppäämällä murhajunan kyytiin Agatha Christien klassikkokertomuksessa.

Lue lisää »
Shailene Woodley ja Sam Claflin

Adrift

Samu Oksanen | 01.06.

Shailene Woodley tarraa elämään ja rakastettuunsa selviytymisdraamassa, joka kelluu päätähtensä varassa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Josh Brolin on Thanos

Avengers: Infinity War

Aleksi Salonen | 25.04.

Mahdottomassa montaasielokuvassa on panoksia, joita aiemmissa osissa ei voinut olla.

Lue lisää »
Charlize Theron ja David Oyelowo

Gringo

Samu Oksanen | 22.04.

Huumekartelleja ja mariachi-muusikoita tulviva rikoskomedia on kuivakampi kuin eilispäivän tortilla.

Lue lisää »
Ayame Misaki

Kohti valoa

Samu Oksanen | 06.05.

Rakkaus loistaa valoa pimeyteen Naomi Kawasen liikuttavassa näkemyksessä kuvien voimasta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Kenneth Branagh ja Daisy Ridley

Idän pikajunan arvoitus

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.05.

Mestarietsivä Hercule Poirot palaa valkokankaille hyppäämällä murhajunan kyytiin Agatha Christien klassikkokertomuksessa.

Lue lisää »
Daisy Ridley

Star Wars: The Last Jedi

Aleksi Salonen | Blu-ray | 24.04.

Komiteakäsikirjoitukselta maistuva jediseikkailu taistelee löytääkseen jonkin syyn olemassaololleen.

Lue lisää »
Luciano Acuna Jr., Hugh Jackman ja Keala Settle

The Greatest Showman

Samu Oksanen | Blu-ray | 22.05.

Elämää pienempi alkuperäismusikaali showbisneksen pioneerista silottaa kummajaisgallerian historialliset särmät.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202