Diver, The - Sukeltaja

Dykaren (2000)

  • 1

The Diver – Sukeltaja on Ruotsin elokuvalle häpeäpiste, sillä sen verran metsään se menee yrittäessään olla jonkin sorttinen bond-pläjäys.

julkaistu 2000-03-05 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

The Diver - Sukeltaja
The Diver - Sukeltaja 

Diver, The - Sukeltaja

Ohjaus Erik Gustavson
Näyttelijät Stefan Sauk, Izabella Scoropco, Jarmo Mäkinen, Alexander Skarsgård, Klaus Maria Brandauer
Maa Ruotsi / Tanska
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Filmfabriken Baltic Sea AB

The Diver – Sukeltaja (Dykaren, 1999 Ruotsi, Tanska) on Ruotsin elokuvalle häpeäpiste, sillä sen verran metsään se menee yrittäessään olla jonkin sorttinen bond-pläjäys. Onneksi tällaisiä “mätiä” -tekeleitä ei tule vastaan joka päivä. Jos en olisi aikaisempana iltana katsonut Jo joutui armas aikaa (toim. huom. Oscareilla palkittu ruotsalainen elokuva) niin olisin ehkä pitänyt Ruotsin elokuvan suuntaa vääränä. Ja tulihan viime vuonna Fucking Åmål, joten Diver taitaa olla vain niitä harvoja täysin “mätiä”.

Joku on kehdannut pistää videontakakanteen vielä trilleri-luokituksen, joka ei todellakaan osu oikeaan. Lähes puhdas actionelokuva tämä on. Diver ei todellakaan yllätä, vaan “aivot narikassa” -tyylillä katsottuna filmin jaksaa katsoa loppuun. Ja kuka sitä Roxettea halusikaan kuulla elokuvamusiikkina, en minä ainakaan.

Ohjaaja Erik Gustavson on yrittänyt olla tekemättä mitään ja saanut aikaan (ehkä) tavallisimman toiminta filmin mitä olen katsonut menneen vuoden aikana. Naispääosassa on Izabella Scoropco, tietenkin “idänihmeenä”. Sankarina on tavallinen ruotsalainen, sukeltaja Arne (Stefan Sauk), joka osaa sukeltaa (siitäkö nimi elokuvalle?). Pahoina miehinä hääräävät puolalaiset (kumma ettei venäläiset), joiden joukkoon mahtuu suomalainen Jarmo Mäkinen (Lapin kullan kimallus).

Tehtävänä on juosta pakoon roistoja, rakastua naiseen ja tehdä pari sankaritekoa. Paljoakaan muuta filmille ei ole saatu, ei edes kauniita saaria, joita Ruotsistakin löytyisi. Itse actionkohtaukset ovat harvinaisen b-luokkaisia, eikä yhtään räjähdystä (plussapisteitä siitä!). Kenelle elokuva on sitten suunnattu? Sellaisille mies henkilöille, jotka alittavat 16 ikävuoden vähiintään 5 vuodella. Video on kuitenkin kielletty juuri alle 16 vuotiailta, joten vähäksi jää katsojakunta, ehkä vahingossa vuokraajat.

Elokuva tuotti itselleni monia ikäviä hetkiä, kun toistelin päässäni: “Taas tollainen actionelementti on muistettu ottaa mukaan.” Aluksi tällainen saattoi naurattaa, mutta tunnin toiston jälkeen tyhmempikin katsoja nöyrtyy ja alkaa inhoamaan elokuvaa. Miksi elokuva on edes tuotu Suomeen levitykseen vuokraamoihin? Vai onko se menestynyt Ruotsissa niin hyvin, että ajateltiin tarjota naapureille sama mahdollisuus. Diverin olisi voinut esittää suoraan ruotsalaisessa paikallis-TV:ssä ja unohtaa sen jälkeen.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202