The Counselor

The Counselor (2013)

| Blu-ray
  • 4

Arkaaisesta tekstistään tunnettu Cormac McCarthy on käsikirjoittanut puheliaan rajaseutumoraliteetin.

julkaistu 2014-03-31 / päivitetty 09.04. klo 15:03

KUVA 2

Cameron Diaz
Cameron Diaz 

KUVA 1

Michael Fassbender
Michael Fassbender 

The Counselor

Ohjaus Ridley Scott
Näyttelijät Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem, Brad Pitt
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 117 / 138 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Ohjaaja Ridley Scottin ja kirjailija Cormac McCarthyn yhteistyö kuulosti unelmalta. The Counselor on toivekuvia rönsyilevämpi ja viimeistelemätön, mutta härski näkymä Meksikon ja Yhdysvaltain veriseltä rajalta hymyillyttää vinosti.

Lakimies (Michael Fassbender) haluaisi vain naida unelmatyttöään (Penélope Cruz), mutta luksuspuitteisiin uppoaa tuohta. Huumediilistä nappulaliigan maahantuojan (Javier Bardem) kanssa on tarkoitus saada iso siivu. Pieleen menee, kuten McCarthyn Menetetyssä maassa, jota The Counselor miljööltä ja teemoiltaan muistuttaa.

Tarinaa kerrotaan luonnostellen, mikä on vahvuus. Sivuhenkilöissä olisi pärjännyt vähemmälläkin, nyt vedetään kovin moneen suuntaan. Edustettuna on spektri muuttumattomia tyyppihahmoja viattomista tyhmänrohkeisiin ja yksinäiseen suteen. Rajalla vain yksi piirre on arvossa: puhdas petomaisuus. Kaikki luulevat tietävänsä, mutta harva ymmärtää merkityksen.

McCarthyn yllättävän runsas dialogi korvaa realismin runollista toistoa hakevalla tiivistetyllä rajaseutuviisaudella. Sananvaihdot ovat väliin hykerryttäviä, huonoimmillaan seksistä jankuttaessaan. Silloin kuulostaa Paul Schraderiltä laiskimmillaan. Rivouksilla, joita tällainen teos toki määränsä tarvitsee, täytetään vain sivuja.

Scott ohjaa sliipatun näyttävästi. Otokset ovat harkittuja ja vakaita, isoja, mikä aina piristää päivän maneerisen tyylin keskellä. Niin sanottu realistinen tyyli olisi elokuvalle myrkkyä.

The Counselor kaipaisi editointia, jota ei joko kiireessä tai turhanaikaisesta kunnioituksesta ole uskallettu tehdä. Kiistatta se on silti oma olionsa, jonka täydellisiä selityksiä kaihtava, rujo kuva väkivallan valioliigasta vakuuttaa.

Cameron Diaz tekee häikälemättömänä syöjättärenä nautittavan imagollisen täyskäännöksen.

Blu-ray: Levyillä 1080p 2.39:1 -laajakuva ja DTS 5.1 HD MA -ääniraita.

Kaksilevyisessä julkaisussa on sekä teatteriversio, että pidennetty leikkaus, joka helpottaa teatteriversion keskeneräisyyden tuntua. Pidennetyn leikkauksen kohtaukset jatkuvat usein pidempinä, mutta kokonaisuus on silti sutjakampi. Mittaa uudella verisemmälläkin leikkauksella on 138 minuuttia eli noin 20 minuuttia teatteriversiota enemmän.

Lisäksi ekstroina lyhyitä hahmokatsauksia sisältävä Viral Pieces: Uncut (8 min), elokuvan trailerit sekä Truth of the Situation: Making The Counselor, ohjaajan kommenttiraidalla varustettu syventävä katselukemus, joka koostuu 13 elokuvan rinnalla pyörivästä kulissien takaisesta esittelypätkästä (yht. 78 min).

Teksti: 2013-14 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202