The Bling Ring

The Bling Ring (2013)

| Blu-ray
  • 3

“Tosipohjainen” satiiri kuvaa epävarmasti sitä litteää hengarihmisyyttä, joka syntyy kun 99-prosenttiset oppivat emuloimaan luksusta.

julkaistu 2013-10-31 / päivitetty 21.11. klo 16:04

KUVA 2

...ja merkkikalaukkuja.
...ja merkkikalaukkuja. 

KUVA 1

Omakuvia...
Omakuvia... 

The Bling Ring

Ohjaus Sofia Coppola
Näyttelijät Emma Watson, Katie Chang, Israel Broussard, Taissa Farmiga, Leslie Mann
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia / Ranska / Saksa / Japani
Pituus 91 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Pintajulkisuutta ja yhden prosentin elämää oikeaoppisesti ihailevat varakkaat teinit tunkeutuvat Paris Hiltonin ja Hollywood-julkkisten tyhjiin koteihin, varastavat laukkuja ja aurinkolaseja, lainaavat Ferrareita ja bilettävät ökyklubeilla. “Bling Ringiksi” nimetty nuorisokopla oli oikeasti olemassa ja jäi kiinni 2009. Osa oli hetken itse “turhia julkkiksia”.

Kaikissa töissään – tunnetuimmin Lost in Translationissa – ulko- ja sisäpuolisuuden tai julkisuuden ja sen kulissien välistä eroa kuvannut Sofia Coppola keskittyy The Bling Ringissä katsomaan tuota erottavaa pintaa ja niitä jotka haluavat ulkoa sisälle.

Esimerkiksi Somewheren supertähti Johnny Marco on julkisuuden loukossa, vailla suuntaa. Psykologisessa kehitystarinassa vieraantunut päähenkilö ottaa suunnan kohti muita ihmisiä, etenkin omaa tytärtä. Laajempaa vertauskuvallisuutta saattoi hakemalla löytää pinnallisen menestyskeskeisyyden sudenkuopista. Kovin yhteiskunnallisena tuota tai Coppolan aiempiakaan töitä ei voi pitää.

The Bling Ringissä asetutaan siis lupaavasti toiselle puolen kuin aiemmin. Mukana on tosin ulkopuolisten ulkopuoliseksi – kenties siis Coppolan kärsivien sisäpuolisten liittolaiseksi – maalattu Marc. Epäilyksiään esittävä ja myöhemmin katuva hahmo antaa psykologista tarttumapintaa, mutta saa samalla epäilemään haluaako Coppola lopulta vain nauraa ryhmän muille jäsenille, vaiko todella sanoa jotain kulttuurikriittistä.

Ohjaajan intentioita on turha sen enempää arvailla. Toisteisista kohtauksista, jotka koostuvat kylmäksi jättävistä ryöstöreissuista, loputtomien merkkituotteiden kovaäänisestä ihastelusta ja pröystäileviin kännyomakuviin kitetytyvistä diskovierailuista, muodostuu osuva luksuselämän imitoinnin kollaasi.

Se kertoo varsin ajankohtaisesti maailmasta, jossa ennätymäiset rikkaudet kertyvät uudelle supereliitille, yhdelle prosentille tai promillelle. Ei elokuva tulonjaosta kerro, vaan kuluttamisen ja näyttäytymisen elämäntavasta, jolle sosiaalinen ja perinteinen media ovat luoneet räiskyvän muodon, mutta johon omat tulot ja huomioarvo eivät aivan luo mahdollisuuksia.

Ilmiö ei ole uusi, mutta sen intensiteetti on. The Bling Ring jää kuitenkin maailmansa kuvauksessa puolitiehen, kun se ei löydä paikkaansa satiirin, realistisen ajankuvan ja päivittelyn maastossa. Emma Watsonin hahmon julkisuudenkipeä loppumonologi kalskahtaa muun, Harry Savidesin kameratyöskentelyyn nojaavan eteerisen tyylittelyn jälkeen moralisoivalta.

Julkkislööppien pohjalta syntyneeksi välityöksi The Bling Ring on joka tapauksessa perusteltu, ärsyttävässä liukkaudessaankin ajatuksia herättävä aikalaiselokuva.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 1.85:1 -laajakuva ja 5.1 DTS-HD Master Audio -ääniraita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: 2013 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202