The Big Short

The Big Short (2016)

| Blu-ray
  • 3

Hauska, mutta vain hauska yritys selittää tuoreimman laman synty selkokielellä.

julkaistu 2016-06-08 / päivitetty 08.06. klo 16:04

KUVA 3

Christian Bale
Christian Bale 

KUVA 2

Brad Pitt
Brad Pitt 

KUVA 1

Steve Carell
Steve Carell 

The Big Short

Ohjaus Adam McKay
Näyttelijät Steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt
Maa Yhdysvallat
Pituus 130 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

The Big Short (2015) sanoo suoraan sen ongelman, jonka kanssa viimeisimmän finanssikriisin raunioilla tanssineet elokuvat ovat tuskailleet. Rahatalous on miljardibisnes, joka on tahallisesti tai vahingossa muovautunut valloittamattomaksi termiviidakoksi.

Jos niellään Adam McKayn ohjauksen perusteesi siitä, että systeemi on tahallaan monimutkainen, on sille ainakin helppo löytää historiallisia esikuvia. Eliitin on aina ollut sitä helpompi huseerata, mitä vähemmän valtaväestö on tiennyt. Ei ole sattumaa, että luku- ja kirjoitustaidon opiskelu haluttiin muinoin rajoittaa pienen piirin puuhaksi ja hovikieleksi on vähän väliä soviteltu jotain muuta kuin valtamurretta.

McKay ja toinen käsikirjoittaja Charles Randolph ovat ryhtyneet sivistystyöhön kepeän komedian asein. Ja jos et satu tietämään, mitä ne kaikki ekonomistien sarjatulella tykittämät sanahirviöt käytännössä tarkoittavat, niin auttavan käden ojentavat muun muassa kylvyssä loikoileva Margot Robbie ja ruokaa valmistava Anthony Bourdain. Kokonaan irralliset osiot ovat ekspositiota joko pahimmillaan tai hauskimmillaan, riippuen vähän mielialasta.

Sinne tänne hyppivä, liiankin monta liftaria takapenkilleen kelpuuttava The Big Short onnistuu sivistystyössään pinnallisesti. Vaikka yksityiskohdat jäisivät välillä auki, niin ainakin pääviestit saapuvat perille. Wall Streetiin usein henkilöityvä pörssikeplottelu on laillistettua rikollisuutta: Suomessakin syvään kumarretut luottoluokitukset ovat kauppatavaraa ja asuntolainoja myönnetään kuin sakkoja ruuhkametrossa.

Lukusulkeisten välistä ponnistaa lopulta myös kiinnostava tarina, mutta sen parrasvaloihin ilmaantuminen kestää ja kestää. Sitä ennen touhua pitävät liikkeellä lähinnä nihilismillään ja yleisellä mulkeroinnillaan ihastuttavat anti-sankarit ja heidän kipakkatahtinen sanailunsa. Taalatasapainoilun inhimilliset panokset ovat tiedossa, mutta koska ne eivät oikein realisoidu, pysyy lähestyvä kriisi etäisenä. Keskushenkilöiden omat stoorit ovat niin ohuita, ettei niistä ole kuin pariin falskiin herkkään hetkeen.

Heist-elokuvien perinteitä noudattaen konnat eivät ole niitä, jotka varastavat ison potin, vaan niitä, joilta arvokolikot takavarikoidaan. Ja mikäpä nykyisessä asenneilmastossa olisikaan maukkaampi ja hyväksyttävämpi ryöstökohde kuin taloudella rulettia pelaavat pankit.

Aleksi Salmenperän yhteiskunnallisen korruption kuvauksen mestariteoksesta Jättiläisestä (2016) poiketen The Big Shortin temaattinen panos jää vajaaksi pitkälti siksi, ettei järjestelmän analyysi pääse juuri ”systeemi on mätä” -toteamusta pidemmälle. Kasinotaloutta ei juuri kontekstoida.

The Big Short on kuin uutinen, joka kertoo selkokielellä mitä tapahtui, mutta jättää uhittelusta huolimatta taustoituksen puolitiehen. Ilmeinen moraalinen kompassi Ben Rickert (Brad Pitt) tekee parhaansa kiittämättömässä roolissa, mutta ei yhden miehen saarnoilla vielä pitkälle kivuta.

Pörssimeklaroinnin etäisyys on helppo selittää elokuvan kevyellä tyylillä, mutta toisaalta Martin Scorsesen niin ikään koominen The Wolf of Wall Street (2013) perkasi samoja rikkaruohoja huomattavasti kourivammin, joskaan ei välttämättä sen syvemmin. Ero on tavoitteissa. Jordan Belfortin (Leonardo DiCaprio) kautta kurkistettiin Wall Streetin olemukseen ja sieluun, ei sen mekanismeihin. Lisäksi se on elokuvakielellisesti selvästi voimakkaampi kokemus kuin viallisuuteen saakka sillisalaattimainen The Big Short.

The Big Short on viihdyttävä ja hauska, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Se kuitenkin lupaa ja myös tavoittelee puhtaampaa analyysitasoa. Wall Streetille rakennetun korttitalon osittain hallitsematon, osittain hallittu romahtaminen on kiivaimpien minuuttiensa ajan kutkuttavaa ja paljastavaakin seurattavaa, mutta tuota H-hetkeä edeltävä pyörittely jää kauas komiikan keinoin tehdystä ruumiinavauksesta.

Blu-ray: Levyllä 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS X -ääniraita.

Ekstroina poistettuja kohtauksia, In the Tranches: Casting, The Big Leap: Adam McKay, Unlikely Heroes: The Characters of The Big Short, The House of Cards: The Rise of the Fall ja Getting Real: Recreating an Era.

Teksti: 2016 Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Taron Egerton

Robin Hood

Samu Oksanen | 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

Samu Oksanen | 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Roman Bilyk ja Irina Starshenbaum

Kesä

Aleksi Salonen | 29.11.

Neuvostorockin kärkinimet saavat Kirill Serebrennikovin käsissä lempeän, mutta vauhdikkaan muistohetken.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »
Rami Malek

Bohemian Rhapsody

Samu Oksanen | 31.10.

Purkaa pölyä! Tuulisen tuotannon myötä syntyi sliipattu Queen-biografia, jossa rokkaa ainoastaan Rami Malek.

Lue lisää »
Pilou Asbæk

Overlord

Samu Oksanen | 06.11.

Natsizombien luvattoman lystikäs lahtailu käy karmivana sotakauhuilunakin valkokankaan vihanhallintaterapiasta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

Samu Oksanen | DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

Aleksi Salonen | DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

Samu Oksanen | Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202