Fanipoikain makeanhermoon iskevä Kostajat-filmatisointi saapuu ruudulle poikkeuksellisen markkinointikakun kirsikkana.
Joss Whedonin ohjaama ja käsikirjoittama spektaakkeli ei ole erityisen luonteva jatko-osa, vaan haalii osasiaan kömpelösti yhteen aina näyttävään finaaliinsa asti.
Marvel-galleriasta pitkäjuuriseen Avengersiin on kerätty Rautamies, Hulk, Kapteeni Amerikka, Thor sekä nippu pienempiä hahmoja kuten Nick Fury, Musta Leski, Loki ja Haukansilmä. Päänelikko on jo esiintynyt viidessä nimikkoelokuvassa. Ristimarkkinoinnin neronleimauksesta sivuhahmot ovat vilahdelleet usein “cameo-rooleissa”.
Jos Thor ja Rautamies tappelis, kumpi voittais? Whedonin nimen ja vuosien mainosynergian pitkälle lippuluukulla kantanut tuotehuippu vetoaa juuri nuoriin katsojiin usuttamalla suosikkihahmot toistensa kimppuun. Käsikirjoitus on lähinnä väline näille kaksintaisteluille, välillä ihan kelvoille verbaalisillekin.
Nuoremman Robert Downeyn suuhun on taas kirjoitettu parhaat ja luotettavasti ladellut irtonaurut. Kenneth Branagh’n ohjauksessa hitusen syvyyttä saanut Thorin (Chris Hemsworth) ja antagonistin virkaa tälläkin kertaa toimittavan Lokin (Tom Hiddleston) sanailu taas on viskattu banaalilaatikkoon. Kapu ja sivuhahmot Fury, Leski ja Silmä ovat yhä yhdentekeviä, eikä huomattavasta pituudesta ole annettu riittävästi Mark Ruffalon kiinnostavammalle Hulkille.
Kerrontaa ankkuroivat suuret taistelut, jotka sijoittuvat S.H.I.E.L.D.:in lentävälle ilmatukialukselle ja Manhattanille. Jälkimmäinen on jatkuvasti siirtyvine fokuksineen vaikuttava loppunäytös; poikamaisessa ilottelussaan kai leikkisän supersankarifantasiagenren toistaiseksi riemukkain kohtaus.
Pitäisikö sen vuoksi sivuuttaa sankareita pika-ajassa kornisti syventävä koliseva kompositionaalisuus tai puhkikulunut, aidosta uhasta köyhä maailmanpelastusriffi? Entä sankareiden sooloelokuvissa saavutetut eriävät sävyt, joista ei onnistuta muodostamaan harmonista palettia?
Vaikka tähän asti suurta tarinaa päästäkseen onkin koluttava viisi esiosaa, päästään siinä vain vaivoin tavoitellun dramaattisen kokonaisuuden lähtökuopista. Toisaalta tämä Kostajien ensikokoontuminen alkaa yhtä kaikki deus ex machina -käänteillä, jotka jättävät kylmäksi, eivätkä juuri edeltäjiään kaipaa.
Avengers voisi olla malli Hollywoodin uuden ajan “jatko-osalle”: jatko-osalle, joka ei oikeastaan ole jatko-osa, vaan kokoelma suosittuja ja etabloituja elokuvahahmoja heitettynä scifi- ja fantasiakliseiden tehosekottimeen. Ryppäästä voisi puhua elokuvien horisontaalisena integraationa. Tuottajat ovat jo luvanneet paketille kakkosvaiheen, joka kulminoituu Avengersin jatko-osaan.
Lisämateriaalina ohjaaja Joss Whedonin kommenttiraita, lyhytelokuva ”Item 47”, interaktiivinen Second Screen -toiminto, pilalle menneitä otoksia, lukuisia poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia kuten vaihtoehtoinen alku ja loppu, esittelypätkät Visuaalinen matka ja Ylivertaisen joukkueen kokoaminen sekä Soundgardenin musiikkivideo Live To Rise.
Teksti: © 2012 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA