Ilman spandex-pukuista vigilanttia paluu lähtöruutuun voisi olla nautittavaa kesäeskapismia.
Kymmenen vuoden sisällä neljäs Hämis-filmatisointi saa ajatuksenakin seitin tursuamaan korvista. Sam Raimin, Tobey Maguiren ja Kirsten Dunstin taakseen jättänyt elokuvabrändi vastaa haasteeseen sympaattisella syntytarinalla. Kolutuista kouluvoimaitumisen konsteista saadaan kasaan kelpo alkukaari.
Peter Parker (Andrew Garfield) on valokuvaaja ja skeittijäbä, rento altavastaaja. Vaarallista geentitekonologiaa tutkinut, äidin kera kadonnut isä on jättänyt pojan pienenä isovanhempien (Martin Sheen, Sally Field) hoivaan. Nyt opinahjossa sydäntä väpättää Gwen Stacy (Emma Stone), joka sattuu harjoittelemaan isäpapankin työllistäneessä Oscorp-biolääketiedefirmassa.
Juonen turvallisista kouludraamakaavoista huolimatta Parkerin elämää kuvataan vilpittömän oloisesti, psykologisesti riittävän uskottavasti ja rauhassa näyttelyyn luottaen. Sally Field ja etenkin Martin Sheen tekevät kasvattajaisovanhemmista kesäviihde-elokuvan kontekstissa lämpimiä, juurtuneita hahmoja. Raimin versiossa hahmojen funktio oli juonenkuljetuksellinen.
Tässä kepeän humoristisessa ensimmäisessä näytöksessä näkyvät kenties 500 days of Summerin ohjanneen Marc Webbin luontevuus ja kyvyt näyttelijävetoisen draaman parissa. Myös Garfieldin näsäviisas, lopulta itsevarma hermoilija vastaa Maguirea paremmin Marvelin sivuilta tuttua Hämähäkkimiestä.
Paradoksaalisesti syntytarina sukeltaa viemäriin heti kun supersankari vetää itse ommellut trikoot niskaan. Vastoinkäymisten ja pienten voittojen psykologinen massa vaihtuu kuin katkaisimesta suvereenin trikoopellen painovoiman päihittävään ylivoimaan. Samalla heitetään hyvästit fysiikan laeille ja tarinamaailman johdonmukaisuudelle.
Käsikirjoituksen (James Vanderbilt, Alvin Sargent ja Steve Kloves) käänteellä on saatettu tavoitella emansipoidun euforiaa, mutta seitti entisen ja nykyisen välillä on välttämätön, jotta uudella vapaudella olisi merkitystä. Ilman sitä The Amazing Spider-Man saavuttaa hetkessä saman tyhjän kertakäyttöisyyden, johon Raimin sarja päätyi vasta viimeisessä osassaan.
Geeniteknologinen jounikuvio ottaa mukavasti huomioon alan nykytilan, päivittäessään Jekyll & Hyde -henkisen Curt Connorsin/Liskon (viihdyttävästi revittelevä Rhys Ifans) nykypäivään. Elokuvan loppupään tylsästi täyttävistä taisteluista hauskimmassa Lisko tunkeutuu Parkerin kouluun ja saa arkiset koulukiusaajat näyttämään Teletapeilta.
Keskikohdille sijoittuva Hämis-Parkerin ja Stacyn-isä-poliisikomentajan (Denis Leary) välinen ruokapöytäkeskustelu valtion väkivaltamonopolista olisi jatkuessaan voinut johtaa oivalluksiin. Se on voimafantasian muiden säikeiden tavoin kuitenkin vain osa rispaantunutta kudelmaa.
Teksti 2012: Aleksi Salonen
Bonuslevyllä mielenkiintoinen ja kattava dokumenttisikermä “Rite of Passage: The Amazing Spider-Man Reborn” (yli 90 min), poistettuja kohtauksia (11 kpl), tarkempia katsauksia elokuvan erikoistehosterikkaimpiin kohtauksiin (16 kpl), materiaalia stunttiharjoituksista, kuvagallerioita ja katsaus elokuvan pohjalta tehdyn videopelin luomiseen. Ensimmäisellä levyllä lisäksi vielä myös kommenttiraita ohjaaja Marc Webbin ja tuottajien kanssa sekä trailereita.
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA