Tenebre - Pelkoa ei voi paeta

Tenebre (1982)

  • 4

Jenkkikirjailija Peter Neal saapuu Italiaan buffaamaan Tenebre kirjaansa. Samalla saavat paikalliset poliisit jäädä ylitöihin kun italiaanoja laitetaan lihoiksi. Nealin päänmenoksi murhat on toteutett…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-11 / päivitetty 10.06. klo 18:06

KUVA 2

Tenebre
Tenebre 

KUVA 1

Tenebre
Tenebre 

Tenebre - Pelkoa ei voi paeta

Ohjaus Dario Argento
Näyttelijät Anthony Franciosa, Christian Borromeo, Mirella D'Angelo, Veronica Lario
Maa Italia
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1982 Sigma Cinematografica Roma

Suomalaisten maksukanavien pyöritykseen ilmaantunut Tenebre (1982 Italia), ”ihanasti” suomennettu nimellä Pelkoa ei voi paeta, on italialainen spagettikauhujännäri, jossa kaikkea muuta kuin verta säästellään. Leffa on loistavaa vaihtelua harmaaseen ja kaavoihinsa kangistuvaan elokuvatuubiin, josta sitä itseään tulee ilman pienintäkään puserrusta. Tenebren ensiminuuteista lähtien katsoja on koukutettu. Ja sehän jos mikään tuntuu aina niin hyvältä…

Amerikkalainen kirjailija, Peter Neal (Anthony Franciosa), jonka roolinimen on pakko olla peruja futispuolelta, tulee saapasmaahan buffaamaan tuliterää Tenebre kirjaansa. Samalla kellonlyömällä saavat paikalliset poliisit jäädä ylitöihin kun italialaiskaunottaria laitetaan lihoiksi. Nealin päänmenoksi murhat on toteutettu suoraan kirjansa sivuilta. Juonihan ei missään nimessä ole omaperäinen, mutta toteutustapa sitäkin erinomaisempi.

Paikoin koomisen ja jännittävän rajamaastossa liikkuva Tenebre on ohjaajaveteraani Dario Argenton käsialaa. Argenton nimeenhän liputtaa hyvin moni alan diggari. Jopa itse kauhun mestari Alfred Hitchcock seurasi aikoinaan Argenton urakehitystä. Yhtäläisyyksiä mestarin ja ”oppipojan” välillä toki löytyy, mm. tahallisesti hapuilevan kamera-ajon muodossa. Hitchcockin ja Argenton suurin ero on tehosteiden käytössä, joilla genren ystäviä hemmotellaan läähätyksen partaalle. Tehosteet ovat vieläpä huolellisesti tehtyjä. Uhrejakaan ei ainoastaan tapeta, vaan teurastetaan. Näyttelijät ovat juuri niin avuttomia ja yksinkertaisia kuin odottaa sopii: Osa heistä suorastaan juoksee päin puukkoa eikä taatusti muista vilkaista taakseen, koskaan.

Tenebre on erittäin raakaa katsottavaa, joten perheen pienimmät on syytä pitää erittäin kaukana: Partaveitsellä, kirveellä ja puukolla huidotaan niin että heikompaa hirvittää. Pääosin kauniimman sukupuolen uhrit osaavat kerrankin huutaa niin että volumenapille tulee käyttöä. Leffaa katsoessa onkin ihan paikallaan pitää pieni hengähdystauko ja kuivata vaikkapa silmälasit. Tällaisia leffojahan soisi näkevänsä useamminkin. Pitkän miinuksen vedän silti siitä, ettei Argento käytä hyväkseen suloisen Rooman maisemia. Tapahtumapaikat ovat kovin tylsiä, pääasiallisesti huoneistoja. Suomennokseen en edelleenkään ole tyytyväinen. Pelkoa ei voi paeta? Eihän kukaan edes yritä. Mainitsemisen arvoista on, että vaikka elokuva onkin italialainen, dialogit rupatellaan englanniksi. Tunnettu myös nimellä Tenebrae.

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Joel Kinnaman

Kolme sekuntia

| 27.11.

Korruptio ja puolalainen mafia kurittavat perhettään kalterien takaa puolustavaa ex-linnakundia.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202