Tartunta

Contagion (2011)

| Blu-ray
  • 4

Elokuva-alalta vetäytymistä pohtiva Soderbergh on huippuiskussa tiukassa virusspektaakkelissa.

julkaistu 2012-03-05 / päivitetty 06.03. klo 00:12

KUVA 4

Laurence Fishburn ja Kate Winslet
Laurence Fishburn ja Kate Winslet 

KUVA 3

Matt Damon
Matt Damon 

KUVA 2

Kate Winslet
Kate Winslet 

KUVA 1

Jude Law
Jude Law 

Tartunta

Ohjaus Steven Soderbergh
Näyttelijät Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburn, Jennifer Ehle, Gwyneth Paltrow, Elliot Gould, Jude Law, Marion Cotillard, John Hawkes, Bryan Cranston, Chin Han, Enrico Colantoni,
Maa Yhdysvallat
Pituus 108 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Tartunta poster

Elokuva-alalta vetäytymistä pohtiva Steven Soderbergh on huippuiskussa tiukasti hallitussa virusspektaakkelissa. Tähtisikermästään vain tarvittavan ottava kerronta sivuaa joukkotuhon ohella myös moraalista puolueellisuutta ja meemien leviämistä.

Lukuisten näkökulmahahmojen silmin seurataan lintuinfenssan tapaisen hybridiviruksen leviämistä Hong Kongista Yhdysvaltoihin ja maailmalle. Miljoonia sairastuu. Jopa koomisia piirteitä saavan nimekäs näyttelijäjoukko edustaa taudinkantajaa, lääkäriä, epidemologia, armeijaa, kansainvälistä katto-organisaatiota, salaliittoteoreetikkoa ja sairaan omaista, köyhää ja rikasta.

Tartunnan ilmeinen viileys oman massiivisuutensa suhteen on jotain poikkeuksellista. Soderberghin esimerkiksi Che-elokuvissaan ilmentämä tekninen mestarillisuus ja kerskailun täydellinen puute on yhä vaikuttavampaa, kun tapahtumien skaala lähestyy nyt realismin puitteissa huippuaan.

Uusien solmukohtien ilmestyminen virusepidemiaan kytkeytyvien verkkoon luo taitavasti vaikutelman maapallosta monimutkaisena tieto- ja sosiaalisena järjestelmänä. Yhtäältä ihminen on merkitykseton ja voimaton massakontrollin välineiden edessä, toisaalta koko systeemin tulevaisuus riippuu joidenkin yksilöiden teoista, vaikkeivat nämä välttämättä olisikaan siitä tietoisia.

Tiedon rajoittaminen ja pakkovalta poikivat lieveilmiöitä: yksi kansaa suuruudenhulluudessaan edustava internetsensaatio (Jude Law) levittää lääkeyhtiöiden salaliiton ja vaihtoehtolääkinnän sanomaa. Analogiassa on kyse meemeistä, itseään replikoivista kulttuurimolekyyleistä, joiden virulenssi ei riipu totuusarvosta ja kantajat ovat usein tartunnasta tietämättömiä. Väärän profeetan karisma ja sattuman tarjoama rako riittävät pitkälle.

Tuomioita jakelematon käsikirjoitus tarttuu myös kiinnostavaan eettiseen kysymykseen: saako läheisiään suosia elämää ja kuolemaa koskevissa valinnoissa ja jos, niin kuinka paljon? Virusskenaariokaan ei ole pelkkä temppu, vaan ottaa kantaa tehoeläintuotannon riskeihin.

Vaimonsa ja lapsensa menettänyt perheenisä (aina luotettava Matt Damon) antaa tavallisille ihmiskasvot, mutta todellisessa pääroolissa ovat epidemologit, tutkijat ja tieteilijät. Tämä on heidän oodinsa. Elokuva joka vähin äänin valaa uskoa auttamisen ja tieteellisen edistyksen vakaumukseen on piristävän vilpitön, ei kuitenkaan naiivi tiellä seisovien instituutioiden; korporaatioiden ja valtiokoneistojen suhteen.

Näyttely on kautta linjan realistisen pidättyvää. Tähtivoimaa valjastetaan lähikuvin. Pääkuvaajanakin toimineen Soderberghin kieli motivoituu usein tartunnan vaarasta. Kliinistä terävyydessään lähestyvä Red One -digiestetiikka istuu tarkasti kasvonaamioiden, suojapukujen ja tiesulkujen maailmaan. Drivessäkin lositojälkeä tehneen Cliff Martinezin teknoraita virittää tunnelman hektisen sykkiväkksi.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Blu-ray: Warnerin julkaisussa täydellinen 1080p 1.85:1 teräväpiirtokuva ja DTS-HD Master Audio -ääniraita. Lisämateriaaleina koosteet “The Reality of Contagion”, “The Contagion Detectives” ja “Contagion: How a Virus Changes the World”. Kestoa pätkille kertyy vain noin 20 minuuttia. Elokuvasta voi tehdä myös digitaalisen kopion.

Blu-ray -teksti: © 2012 Kreeta Korhola

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2011 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.
Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202