Take This Waltz

(2011)

| DVD
  • 4

Tarkkanäköinen kolmiodraama kulkee urilleen asettuneen elämän emotionaalisesti vaarallisilla sivupoluilla.

julkaistu 2013-02-22 / päivitetty 22.02. klo 12:12

KUVA 2

Michelle Williams ja Seth Rogen
Michelle Williams ja Seth Rogen 

KUVA 1

Michelle Williams ja Luke Kirby
Michelle Williams ja Luke Kirby 

Take This Waltz

Ohjaus Sarah Polley
Näyttelijät Michelle Williams, Seth Rogen, Luke Kirby, Sarah Silverman, Jennifer Podemski, Diane D'Aquila, Vanessa Coelho
Maa Kanada / Espanja / Japani
Pituus 116 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Sarah Polley tunnetaan paremmin näyttelijänä. Muistan hänet etenkin pääosasta Atom Egoyanin suurenmoisessa draamassa Suloinen ikuisuus (1997). Ohjausläpimurto ja edellinen työ Kaukana poissa (2006) käsitteli Alzheimerin vaikutusta eläköityvän pariskunnan suhteeseen virkistävän suorasti, mutta silti välillä julistaen ja ankaraa aihetta tarpeetta pehmitellen.

Take This Waltz on edeltäjänsä tapaan kolmiodraama. Pääosissa on vakiintunut, pian kolmikymppinen pariskunta (Michelle Williams ja Seth Rogen) ja naisen työmatkalla tapaama taiteilija Daniel (Luke Kirby), myös naapuri kadun toiselta puolen. Margot’lle (Williams) Daniel edustaa uudelleenlöydettyä libidoa ja lääkettä eksistentiaaliseen melankoliaan. Tai niin hän kertoo itselleen. Ehkä kyse onkin vain ihmisluonnolle ominaisesta neofiliasta, uusien asioiden säihkeestä.

Elokuva alkaa enteellisesti otoksella, joka peilaa Miehuuskokeen kuuluisaa loppukuvaa bussin takapenkiltä. Tarina voisi olla sen asetelmiltaan käännetty jatko-osa nykypäivälle. Nyt moraaliasetelmaa helpottavat syylliset (takertuva rouva Robinson) on unohdettu.

Aikuisten huomaamattomien sosiaalisten pelien ja leikkien havainnoinnissa näkyy terävä ihmistuntemus. Visuaalisesti draaman intiimiä tyyliä luodaan luonnollisella, lempeällä (sivu-)valolla ja tiukasti päähenkilöihin rajatuilla, toisinaan epätarkoilla otoksilla. Kevyt maskeeraus ja alastomuuden ei-seksuaalinen esittäminen erottavat entisestään tympeistä valtavirtakonventioista.

Taide-elokuvan tyylilajissa Polley rakentaa hahmonsa jälleen mieluummin kanssakäymisen hetkien kuin tiukasti jäsennellysti kerronnan kautta. Tämän elämää imitoivan realismin kyytipoikana joutuu tosin hieman nikotellen kulauttamaan käsikirjoituksen, jolle epätodennäköiset kohtaamiset eivät ole vieraita.

Michelle Williams – Blue Valentine veroisensa vastanäyttelijän Ryan Goslingin kanssa pulpahtaa mieleen – on erinomainen: puheen luonnollinen rytmi, pienet, paljon puhuvat eleet; Williams on epäilemättä nykyaikaisen, lähikuviin korostetusti nojaavan elokuvanäyttelemisen mestari.

Yllättävämmin, maneeriseksi tiedetty koomikko Seth Rogen näyttelee nyt täysin suoralla naamalla. Toivottavasti kyseessä on uran käännekohta, koska tämä on sen toistaiseksi paras hetki. Myös toinen humoristi, Sarah Silverman näyttää uuden puolen tärkeässä sivuosassa.

Leonard Cohenin nimibiisin tahtiin valssataan viime hetkillä alleviivaavan oloisesti. Kohtauksen ajallinen pikakerronta on tyylirikko, kuten myös muutamat dialogin jälkikäteen kornilta vaikuttavat metaforat (Margot pelkää lentokoneen vaihtoja).

Esteettisesti ehjän teoksen lopussa palataan bussiotokseen. Huvipuistolaitteen kyydissä kuvatussa vastaparissa melankolinen Michelle hymyilee hetken vapaasti. Video Killed the Radio Star soi hienosti taustalla. Elämän oppirahat ovat kuitenkin kalliit, Take This Waltz muistuttaa.

DVD: Julkaisussa on anamorfinen 1.85:1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 -ääniraita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: 2012 Aleksi Salonen

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2012 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia. Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202