Tähtiin kirjoitettu virhe

The Fault in Our Stars (2014)

| Blu-ray
  • 4

Huippusuositun nuorten romaanin filmatisointi on parasta teinielokuvaa pitkään aikaan.

julkaistu 2014-10-31 / päivitetty 31.10. klo 15:03

KUVA 2

Shailene Woodley ja Ansel Elgort
Shailene Woodley ja Ansel Elgort 

KUVA 1

Shailene Woodley
Shailene Woodley 

Tähtiin kirjoitettu virhe

Ohjaus Josh Boone
Näyttelijät Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, Sam Trammell, Laura Dern
Maa Yhdysvallat
Pituus 126 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Ensirakkauden kesä, viimeisten teinivuosien virstanpylväitä, taustalla tunnelmoivaa indiepoppia. Tähtiin kirjoitettu virhe rastittaa kaikki kesän kuumimman nuorisosuosikin ruudut. Yli kahden vuoden ajan romantiikannälkäisiä nuoria aikuisia ennennäkemättömällä vauhdilla villinneen John Greenin samannimiseen romaaniin tutustuneet kuitenkin tietävät, että tuoreen lahjakkuuden Josh Boonen ohjaama elokuva on ainutlaatuinen nuorisokuvaus ja rakkaustarina, jolla on potentiaalia uudistaa molemmat genret ja aloittaa niin kutsutun teinielokuvan uusi kulta-aika sitten John Hughesin mestarillisten ikivihreiden.

Greenin kirjalle kautta linjan hyvin uskollisena pysyttelevä elokuva on esimerkillinen tavassaan esitellä nuoret protagonistinsa. Hazel Grace Lancaster (uskomaton Shailene Woodley) ja Augustus Waters (Ansel Elgort) ovat kuin keitä tahansa aikuisuuden kynnyksellä horjuvia nuoria, mutta koulunkäynnin, tulevaisuuden suunnittelun ja tyypillisten nuorten rientojen sijasta arkipäivää ovat sairaalat, lääkkeet ja vertaistukiryhmässä käyminen. 17-vuotias Hazel Grace elää jatkoajalla keuhkoihin etäpesäkkeitä tehneen kilpirauhassyövän kanssa, ja 18-vuotias Gus on jo menettänyt toisen jalkansa aggressiiviselle osteosarkoomalle. Sattuman sanelema tapaaminen vertaistukiryhmässä aloittaa epätodennäköisen rakkaustarinan.

Jonkinasteisena tabuna pidetyn aiheen käsitteleminen elokuvissa, ainakaan millään järin todentuntuisella tasolla, on jäänyt hyvin marginaaliseksi. Tienraivaajana tällä saralla toimi mainio 50/50 (2011), jossa huumorintaju osoittautui sairauden läpi kantavaksi voimaksi. Sama pohjavire toistuu myös Tähtiin kirjoitetussa virheessä, jossa yksi merkittävimmistä teemoista on sairauden tuomien fyysisten merkkien kanssa elävien nuorten taistelu olla omia itsejään ja elää elämäänsä antamatta syövän määritellä heitä ihmisinä. Greenin luomat nuoret ovat aitoja, oikeita ihmisiä, joilla on perhe, haaveita tulevaisuuden varalle ja lempikirjoja, joita luetaan aina uudestaan ja uudestaan.

Tästä huolimatta elokuva kantaa vastuunsa kuvatessaan lapsen taistelua tappavaa tautia vastaan. Sairauden vaikutukset nähdään paitsi Hazelin ja Gusin itsensä kautta, myös muiden sairastuneiden, heidän vanhempiensa, sekä syövän jo selättäneiden näkökulmasta. Raadollisimmillaan elokuva onkin juuri lapsensa omaishoitajina toimivien vanhempien (Sam Trammell ja Laura Dern hienoissa mutta harmittavan pieniksi jäävissä rooleissa) tuntoja valottaessaan.

Tähtiin kirjoitettu virhe on enemmän kuin osiensa summa. Geneerisen teinielokuvan leiman sille ehti antaa Shailene Woodleyn ja Ansel Elgortin roolitus pääosiin, sillä parivaljakko nähtiin sisaruksina aiemmin tänä kesänä ensi-iltansa saaneessa Divergent – Outolintu –elokuvassa, joka sekin pohjautuu suosittuun nuorten aikuisten romaaniin. Siinä missä Woodleyn ja Elgortin suoritukset ensimmäisessä yhteistyössään jäivät rimanalituksiksi, tarjoaa Tähtiin kirjoitettu virhe molemmille mahdollisuuden näyttää täyden potentiaalinsa. Varsinkin Woodleylle rohkenee povata menestystä tulevalla palkintokaudella.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 1.85:1 -laajakuva ja DTS 5.1 HD MA -ääniraita.

Ekstrat:

  • Audio Commentary by Director Josh Boone & Author John Green
  • Scribe on Set
  • The Cast
  • The Making of The Fault In Our Stars
  • The Transformation
  • Literature to Life
  • Our Little Infinity
  • The Music Behind Our Stars
  • Still Gallery

Teksti: 2014 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202