Tähtien Sota, Episodi V: Imperiumin vastaisku

Tähtien Sota, Episodi V: Imperiumin vastaisku (1980)

  • 4

Luvassa on siis hienoja efektejä, perusviihdyttävää tarinankerrontaa, muutama yllättävä juonenkäännekin ja tietenkin aimo annos toimintaa

julkaistu 2002-01-08 / päivitetty 03.10. klo 14:02

KUVA 3

Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku 

KUVA 2

Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku 

KUVA 1

Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku 

Tähtien Sota, Episodi V: Imperiumin vastaisku

Ohjaus Irvin Kershner
Näyttelijät Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Harrison Ford
Maa Yhdysvallat
Pituus 124 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1980 Lucasfilm Ltd.

Star Wars -elokuvat ovat varmasti meille kaikille tuttuja nuoruudesta tai lapsuudesta. Niitä ympäröi jonkinlainen mystisyyden verho, niitä katsellessa tuntuu matkaavan ajassa taakse päin aina noihin aikoihin, kun tuijotti 15 tuumaista matkatelkkua metrin etäisyydeltä innostuksen vallassa.

Paljon on tapahtunut noiden aikojen jälkeen, mutta Star Wars -elokuvat eivät tunnu menettävän loistoaan, vaikka sarjan luoja George Lucas onkin niitä rukannut uuteen uskoon pariinkin kertaan. Ne ovat edelleenkin yhtä viihdyttäviä ja hauskoja, vaikka tässä ei enää lapsia ollakaan.

Imperiumin vastaisku on ehdottomasti vanhan trilogian vahvin osa, tai ainakin tasavahva ensimmäisen osan rinnalla. Toiminnallinen Episodi IV aloitti tarinan, uuden aikakauden ja nyt Episodi V:n tehtävänä on syventää juonta ja kuljettaa tarinaa ja hahmoja eteenpäin hieman rauhallisempaan tahtiin. Myöhemmin trilogia huipentuu sitten megalomaaniseen Jedin paluuseen, joka ei kestä vertailua kahden ensimmäisen osan kanssa.

Episodi IV:ssä pieni kapinallisjoukko onnistui tuhoamaan imperiumin mahtavan aseen, Kuolontähden. Imperiumin vastaiskussa eletään aikoja, jolloin Darth Vader (James Earl Jonesin ääni, David Prowsen kroppa -jossain siellä kypärän ja viitan alla) on jo tosissaan huolestunut näistä kapinallisista, jotka aluksi olivat lähinnä riesa, mutta nyt alkavat jo vaikuttaa uhkaavilta.

Luke Skywalker (Mark Hamill), Prinsessa Leia (Carrie Fisher), Han Solo (Harrison Ford) ja muut ensimmäisestä osasta tutut hahmot joutuvat tuntemaan imperiumin kasvavan paineen elämässään, kun he jatkavat epätoivoisesti kamppailua murtaakseen Darth Vaderin ja Keisarin hirmuvallan ja vapauttaakseen galaksin imperiumin synkäksi kasvaneesta ikeestä.

Edelleenkään Imperiumin vastaisku ei häikäise runollisella dialogillaan tai monisäkeisillä henkilöhahmoillaan, mutta se onnistuu kuitenkin pitämään otteessaan perinteisen harmittomalla hyvä vastaan paha -kaavalla. Budjettia nostettiin tätä elokuvaa varten huomattavasti Episodi IV:stä, koska tätä elokuvaa tehtäessä tiedettiin jo, että oltiin tekemässä elokuvahistoriaa. Ja kyllä budjetin kasvu näkyy tuloksessakin: George Lucasin tekemät kasvonkohotusleikkaukset ovat saaneet Imperiumin vastaiskun näyttämään visuaalisesti lähes yhtä hienolta kuin tämän päivän komeimmat sci-fi -elokuvat.

Luvassa on siis hienoja efektejä, perusviihdyttävää tarinankerrontaa, muutama yllättävä juonenkäännekin ja tietenkin aimo annos toimintaa. Jos et ole vähään aikaan nähnyt Imperiumin vastaiskua niin nyt on hyvä hetki verestää muistia ja unohtaa arjen huolet pariksi tunniksi. Kyllä Star Warsille voi aina yhden lauantai-illan uhrata, varsinkin jos elokuva ei ole Sinulle entuudestaan tuttu.

Teksti: © 2002 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202