System Crasher

Systemsprenger (2019)

  • 5

Sosiaalipunkin pinkki pienoistulivuori purkautuu rajusti Saksan lastensuojelun rattaista.

julkaistu 2019-12-02 / päivitetty 02.12. klo 08:08

KUVA 3

Helena Zengel
Helena Zengel 

KUVA 2

Lisa Hagmeister ja Helena Zengel
Lisa Hagmeister ja Helena Zengel 

KUVA 1

Helena Zengel
Helena Zengel 

System Crasher

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Kuurouttava kiljunta kuin muinainen taisteluhuuto. Lentävien leikkikalujen voimasta säröilevä turvalasi. Kun kalpea Benni-tyttö (Helena Zengel) suuttuu ja punaiseksi muuttuu, yhdeksänvuotiaan luonnonvoiman edessä ovat totaalisen avuttomina ja turhautuneina helisemässä sekä lastensuojelun vilpittömän auliit asiantuntijat että nuorempien sisarusten hyvinvoinnin ja kehityksen puolesta pelkäävä työtön yh-äiti Bianca (Lisa Hagmeister).

Ja vaikka kauhuelokuvien vanhemmat kaipaisivatkin kipeästi opaskirjaa "Kuinka erottaa koliikki demonisesta riivauksesta?", ei arvaamattoman väkivaltaisuuden, impulsiivisen temperamentin ja räjähtävien raivonpuuskien takaa löydy yliluonnollista selitystä. Kasvoihin kajoaminen triggeröi, mutta tarkkaa diagnoosia ei koskaan anneta. Vain maininta pelkona manifestoituvasta traumasta, kun muut mukulat tunkivat Bennin suuhun vaippoja. Fakta, joka tuppaa toistuvasti unohtumaan perusteena psykoterapialle!

Saksan sosiaalihuolto kutsuu Bennin kaltaisia, stressiä sietämättömiä sääntökapinallisia termillä Systemsprenger. Yhteiskunnallisten turvaverkkojen kontrolloimattomiin valahtavia ongelmalapsia, jotka eivät mukaudu järjestelmään, vaan kokevat vaikeaksi asettua aloilleen ja karkaavat.

Kuten pikkulapset tai sen puoleen teinit noin yleensäkään, ei Benni ole tahallaan ilkeä ja hankala tapaus, patologinen huomionhakija. Kaiken kiroilun, keskisormen heristelyn ja itkupotkuraivarien emotionaalisen sekamelskan alla nokkela jutustelija janoaa ehdotonta äidinrakkautta, takaisin turvaisaan syliin. Passiivis-aggressiivinen pyörremyrsky torppaa kuitenkin elintärkeän toiveen mahdottomana, samoin mahdollisuuden ystävystyä ikätoverien kanssa.

Joaquin Phoenixin hermopäillä tulkitsema Arthur Fleck, epäonnistunut stand up-koomikko ja luuviulu katuklovni, katkeroituu Jokerissa anarkialla kostavaksi psykopaatiksi, kun mieli ja minuus murenevat lapsuustrauman ja vähäosaisista piittaamattoman ympäristön raskaiden jauhinkivien painosta. Bennin synnyttänyt systeemi siirtelee pahamaineista energiapakkausta resurssipulassa tuloksetta ryhmä- ja sijaiskodista seuraavaan ja jopa lepositeisiin, sillä kukaan koulussa tai hätäsijoituksissa ei kestä tyytymätöntä huutoa, lyömistä ja veitsi tanassa hyökkäilyä loputtomiin.

Rouva Bafané (Gabriela Maria Schmeide) on yksi harvoista ihmisistä, joihin Benni luottaa, kyllästyneisiin mieskollegoihinsa nähden varsinainen enkeli sosiaalityöntekijäksi. Kun vaihtoehdot radikaalin käytöksen kitkemiseksi alkavat loppua, kutsuu kärsivällinen Maria viimeisenä keinona vaativalle Bennille koulunkäyntiavustajaksi vihanhallintaterapeutti Michan (Albrecht Schuch).

Parin viikon vapauttavaksi tarkoitettu reissu metsämökille kylvää orastavan toivon siemenen sisäisestä rauhasta. Lääkkeiden ja kurin sijaan levoton Benni saa vakaalta isähahmoltaan hellyyttä, hoivaa ja hyväksyntää. Viattoman kypsä hymy tarttuu ja valaisee, mutta silti sitä pelkää pahinta. Kierre vaikuttaa katkeamattomalta. Michalla on näet omakin perhe, kuten myös arvet ja ammatilliset rajat.

On helppo tajuta, miksi sydämen rinnasta konfetiksi repivä System Crasher valikoitui Saksan Oscar-ehdokaselokuvaksi. Taustatutkimuksen huolella tehnyt ohjaaja-käsikirjoittaja Nora Fingscheidt käsittelee esikoispitkässä fiktiossaan kaunistelemattoman intensiivisesti mutta ehdottoman empaattisesti kodin kiellettyjä tunteita, joskin ennen kaikkea sitä, miten näemme lapset. Kumpi pitää korjata, tehoton koneisto vai ulkoisiin odotuksiin sopeutumattomat lapset? Aina ajankohtainen ja kiistanalainen kysymys tasapainosta ei ympäripyöreitä representaatioita tarvitse.

Kaaos Bennin elämässä heijastuu elokuvan naturalistiseen tyyliin, joka ei suo katsojalle lainkaan lepohetkeä kaksituntisen vuoristoradan kuluttavassa kyydissä: horkkaista käsivaraa, nopeita leikkauksia sekä raskasta musiikkia. Teemaa hartaan toisteisesti murtumispisteeseen hivuttavan Fingscheidtin haastavat valinnat siis lähentävät yleisöä kompleksiseen Benniin, jonka traagisella taajuudella montaa takuulla ahdistaa.

Truffaut'n 400 kepposta, Loachin Poika ja haukka, Dolanin Mommy, Zvjagintsevin Rakkautta vailla... Kun pienet ihmiset kipuilevat elämän ylä- ja alamäissä, velvoittavat vastoinkäymiset yhteiskuntaa välittämään laajemmin. Yllättävän monelle ajatus tuntuu silti vaikealta sisältää. System Crasher yrittää kipeästi pelastaa tuskaisan, koneeseen kadonneen yksilön täynnä pelkoa, rakkautta ja vihaa, mutta ymmärrystä riittää myös Saksan sosiaalihuollon aidolle, vieläpä ilmaiselle auttamishalulle rahan ja sijoituspaikkojen tehdessä tiukkaa.

Onnellisen lopun konventionaalinen sulkeuma ei kuitenkaan kunnioittaisi Benniä, jonka riipaisevassa roolissa uskomaton Zengel vaihtaa tunnetilaa kohtauksen sisällä millisekunnissa ääripäästä toiseen. Ehkä toivoa on sittenkin jäljellä, ei vain perinteisessä muodossa.

Teksti: 2019 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202