Synkin hetki

Darkest Hour (2017)

  • 4

Gary Oldmanin raivoisa tulkinta Winston Churchillistä tarjoaa inhimillisen oppitunnin näyttelemisen ja historian suurmiesteoriasta.

julkaistu 2018-01-20 / päivitetty 15.02. klo 14:02

KUVA 3

Kristin Scott Thomas ja Gary Oldman
Kristin Scott Thomas ja Gary Oldman 

KUVA 2

Gary Oldman
Gary Oldman 

KUVA 1

Gary Oldman
Gary Oldman 

Synkin hetki

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Winston Churchill lukeutuu kiistatta 1900-luvun historian arvostetuimpiin ja tutkituimpiin henkilöihin: johtajuuden synonyymi; suurmies hirviöiden aikakaudella; lähde ytimekkäille sitaateille, joista osan hän todellisuudessa jopa lausui; esikuva, jota poliittiset keskinkertaisuudet lainaavat pönkittääkseen egoaan.

Loppukeväästä 1940 Saksan joukot tunkeutuivat Belgiaan ja Ranskaan, ja työnsivät valtaosan brittisotilaista Dunkerquen satamakaupungin rannalle. Synkin hetki kuvaa pääministeri Neville Chamberlainin tilalle astuneen Churchillin (Gary Oldman) ensimmäisiä, Dunkerquen evakuointiin johtaneita viikkoja hallituksen johdossa. Itse pelastusoperaation rekonstruoi viime heinäkuussa Christopher Nolanin Dunkirk, joka onkin monessa suhteessa Joe Wrightin (Ylpeys ja ennakkoluulo, Sovitus) elokuvan kumppaniteos.

Silti Synkin hetki ei ole niinkään sotadraama kuin korkeaoktaaninen poliittinen trilleri: House of Cards toukokuussa 1940, jolloin poliittinen tilanne on epävakaa, sotilasraportit pahaenteisiä. Turhautuminen ja epäilys kiusaavat suurien tunteiden ja ruokahalujen miestä, joka nauttii aamiaisella viskiä ja tupruttaa sikareita ketjussa, kun hän yrittää navigoida kahden huonon vaihtoehdon välillä. Lähteäkö raunioittavaan sotaan vai taipuako Hitlerin nöyryyttäviin ja todennäköisesti ohimeneviin rauhanehtoihin?

Golden Globen roolistaan hiljattain pokannut Oldman on Churchillinä ilmiömäinen. Hän ei sorru alinäyttelemiseen ensinkään. Eihän siinä olisi edes järkeä. Hän uhoaa ja karjuu, tekee voitonmerkkejä, ja vastaa ylipäänsä ennakkokäsityksiä miehestä, joka vuonna 2002 voitti BBC:n kyselyn kaikkien aikojen suurimmasta britti-ikonista.

Roolityö ei kuitenkaan jämähdä karikatyyrin ja knallimaneerien asteelle. Oldmanin Churchill on katala, alkoholisoitunut sekä pöyhkeä mutta myös sitkeä ja tarkkanäköinen. Talousmenot ja syyllisyys Gallipolin tapahtumista nakertavat.

Ulkonäöltään Oldman ei täysin vastaa hahmoaan. Huolimatta sadoista maskeeraajan tuolissa vietetyistä tunneista hän ei ole yhtä tukeva kuin Churchill. Pääministerin kuljeskellessa pitkin Whitehallin käytäviä hän vaikuttaa ikäänsä ja ruumiinrakennettaan paljon vetreämmältä. Tällä ei tosin ole lainkaan merkitystä.

Jo elokuvan nimi antaa odottaa film noirin estetiikkaa lähentelevää visuaalisuutta. Olkoon miljöönä sitten parlamentin alahuone, sotakabinetin komentokeskus tai Buckinghamin palatsi, jonne epäileväinen kuningas Yrjö VI (Ben Mendelsohn) pääministerinsä kutsuu, jokainen interiööri kylpee raskaissa varjoissa.

Vallan saleissa ja kamareissa liikkeen virta ei koskaan pysähdy. Puhuvien päiden kavalkadia Wright rytmittää muodollisten tilanteiden yllättävällä dramatiikalla. Esimerkiksi radiopuheen aikana punainen valo lankeaa lähetyslaitteistosta Churchillin kasvoille, ja pian kerronta leikkaa korkeaan kuvaan liekehtivästä Euroopasta.

Eräässä vaiheessa Churchill paljastaa, ettei ole tullut matkustaneeksi Lontoon julkisissa liikennevälineissä. Samaa voisi sanoa käsikirjoittaja Anthony McCartenista. Avainkohtauksessa pääministeri tekee heikoimpana ja tuskaisimpana hetkenään metromatkan, joka normaalisti kestäisi minuutin tai kaksi. Sen sijaan siirtymä ottaa pienen ikuisuuden, kun Churchill kohtaa kansakunnan suolan muurareineen ja kotiäiteineen, jotka rohkaisevat hänen vakaumustaan.

Suurin osa Synkimmän hetken ensimmäisestä puoliskosta on omistettu Churchillin heikkouksille: lapsekkaalle riippuvuudelle vaimostaan Clemmiestä (Kristin Scott Thomas), juopumukselle, töykeydelle, ”harhaiselle” käsitykselle sodasta ja depressiotaipumukselle. Jälkimmäisessä osassa katsoja alkaa viimein ymmärtää, mikä hänestä teki niin inspiroivan johtajan; retoriikan ohella syynä oli vision kirkkaus. Toisin kuin myönnytyspoliitikot Halifax ja Chamberlain, Churchill tajusi, että Britannian on taisteltava mahdollisesta tappiosta huolimatta.

Onneksi Wrightin ohjaus välttää kansalliskiihkon syvimmät sudenkuopat. Brittiläisen bulldoggi-mentaliteetin varauksettoman juhlinnan sijaan Synkin hetki piirtää Churchillistä vivahteikkaan muotokuvan sodan varhaisessa käännekohdassa. Toisinaan tämä suurmies on kuin surkea hahmo Samuel Beckettin näytelmässä, syyllisyyden ja katumuksen kuluttama vanhus.

Teksti: 2018 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Karun kaunis Isle of Dogs

Isle of Dogs

Samu Oksanen | 15.05.

Futuristinen nukkeanimaatio koirien eristysleiristä kysyy: “Mitä tapahtuikaan ihmisen parhaalle ystävälle?”

Lue lisää »
Michelle Williams ja Amy Schumer

I Feel Pretty

Kreeta Korhola | 10.05.

Amy Schumer ja Michelle Williams loistavat muutoin hieman latteaksi jäävässä komediassa itsevarmuuden tärkeydestä.

Lue lisää »
Josh Brolin on Thanos

Avengers: Infinity War

Aleksi Salonen | 25.04.

Mahdottomassa montaasielokuvassa on panoksia, joita aiemmissa osissa ei voinut olla.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Donald Sutherland ja Helen Mirren

Viimeinen loma

Samu Oksanen | 05.04.

Alzheimer-komedia kultaisia vuosiaan viettävän avioparin kapinasta nousee tien päälle, mutta pitäytyy keskikaistalla.

Lue lisää »
Josh Brolin on Thanos

Avengers: Infinity War

Aleksi Salonen | 25.04.

Mahdottomassa montaasielokuvassa on panoksia, joita aiemmissa osissa ei voinut olla.

Lue lisää »
Arnaud Valois

BPM (Beats per Minute)

Aleksi Salonen | 27.03.

AIDS-aktivismikuvauksessa on välitöntä kiireellisyyden tuntua, joka erottaa sen jälkiviisaasta historiallisuudesta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Barry Keoghan ja Colin Firth

The Killing of a Sacred Deer

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.04.

Kreikkalaisen myytin päivitys nykyaikaan toi Cannesin parhaan käsikirjoituksen palkinnon, ihan ansaitusti.

Lue lisää »
Kenneth Branagh ja Daisy Ridley

Idän pikajunan arvoitus

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.05.

Mestarietsivä Hercule Poirot palaa valkokankaille hyppäämällä murhajunan kyytiin Agatha Christien klassikkokertomuksessa.

Lue lisää »
Daisy Ridley

Star Wars: The Last Jedi

Aleksi Salonen | Blu-ray | 24.04.

Komiteakäsikirjoitukselta maistuva jediseikkailu taistelee löytääkseen jonkin syyn olemassaololleen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202