Superclásico

Superclásico (2011)

  • 2

Tanskan Oscar-ehdokas pitää tanskalaisuutta normina, jota vasten kaikki muut maailmankuvat ovat naurettavia. Ensi-ilta 16.12.

julkaistu 2011-12-14 / päivitetty 05.01. klo 17:05

KUVA 3

Anders W Berthelsen
Anders W Berthelsen 

KUVA 2

Paprika Steen, Anders W Berthelsen
Paprika Steen, Anders W Berthelsen 

KUVA 1

Paprika Steen, Anders W Berthelsen, Sebastian Estevanez
Paprika Steen, Anders W Berthelsen, Sebastian Estevanez  

Superclásico

Ohjaus Ole Christian Madsen
Näyttelijät Paprika Steen, Anders W Berthelsen, Sebastian Estevanez, Jamie Morton
Maa Tanska
Pituus 99 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Omien heikkouksien tunnistaminen on hankalaa. Ehkä siksi tässä elokuvassa keskitytään nauramaan argentiinalaisille. SuperClásicon epätyypillinen ja epäonninen alkuasetelma tuo mieleen toisaalta Sidewaysin ja toisaalta Little Miss Sunshinen, mutta tylsämielinen huumori ei yllä kummankaan komedian tasolle.

Kansainvälinen rakkaustarina latinalaisamerikkalaisen jalkapalloilijan kanssa vie Christianilta (Anders W. Berthelsen) vaimon. Avioeropaperit odottavat allekirjoitusta, mutta siihen Christian ei yksinkertaisesti kykene. Ei myöskään itsemurhaan, sillä niin dramaattinen hän ei ole. Tämän meille kertoo kaikkitietävä kertoja, joka tuntee hahmot ja nauraa heille hyväntahtoisesti.

Christian lähtee eropaperit matkassaan Buenos Airesiin taivutellakseen Annan (Paprika Steen) takaisin kotiin. Argentiinassa Annalla on kuitenkin poikaystävänä kansainvälinen jalkapallotähti ja menestyvä ura jalkapallomanagerina.
Christianin mahdollisuudet menestykseen vaikuttavat olemattomilta.

Latinorakastajalla (Sebastian Estevanez) on maailman arvokkaimmat, joskin hyvin lyhyet jalat, kartano ja sikspäkki. Christianilla on konkurssikypsä viinikauppa, alkoholiongelma ja maha. Viiniin menevä, epäonninen ja katkeroitunut mutta silti rakastettava hahmo tuo mieleen Sidewaysin päähenkilön Milesin.

Yritystä Superclásicossa on kovasti, mutta lopputulos ei silti täysin vakuuta. Käsikirjoituksessa on rikottu monia perinteisen romanttisen komedian kaavoja – jos tätä edes sellaiseksi voi kutsua. Tarinaa ei kuitenkaan ole nimeksikään. Avioeropaperit odottavat allekirjoittamista, eivätkä hahmojen väliset suhteet kehity mihinkään.

Buenos Airesia ja argentiinalaisia katsellaan elokuvassa katkeran Christianin näkökulmasta. Christianin mielestä kaikki kaupungissa on yhtä suurta kliseetä, mukaan lukien Annan uusi latinorakastaja.

Hetkittäin vitsit osuvat maaliinsa, mutta useimmiten heikko ajoitus ja katsojan aliarvioiminen pilaavat tunnelman. Stereotypioihin perustuva huumori aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Tanskalaisuus esitellään normina, jota vasten argentiinalainen jalkapallointoilu, katolilaisuus ja epäilemättä keskimääräistä tanskalaista intohimoisempi ulosanti esitetään typeränä, ulkokultaisena ja hulluna. Vain Christianin näkökulma saa sijaa, ja sellainen yksisilmäisyys on tylsää.

Anders W. Berthelsen tekee roolityönsä jätettynä aviomiehenä hauskasti ja herkästi. Myös Sebastian Estevanez on latinobimbona vakuuttava, mutta tähän hahmoon ei ole kirjoitettu mukaan minkäänlaista syvyyttä. Hyvistä aineksista huolimatta lopputulos lässähtää.

Teksti © 2011 Tuija Pyhäranta

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202