Super 8

Super 8 (2011)

| Blu-ray
  • 2

Super 8 on tarina omaa elokuvaa tekevistä varhaisteineistä ja eräästä junaonnettomuudesta.

julkaistu 2011-12-16 / päivitetty 18.12. klo 00:12

KUVA 3

Elle Fanning ja Joel Courtney
Elle Fanning ja Joel Courtney 

KUVA 2

Zach Mills ja Kyle Chandler
Zach Mills ja Kyle Chandler 

KUVA 1

Ryan Lee, Joel Courtney, Gabriel Basso ja Riley Griffiths
Ryan Lee, Joel Courtney, Gabriel Basso ja Riley Griffiths 

Super 8

Ohjaus J.J. Abrams
Näyttelijät Joel Courtney, Kyle Chandler, Elle Fanning, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso ja Zach Mills
Maa Yhdysvallat
Pituus 114 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Hollywood-elokuvien ystäville Steven Spielbergin ja J.J. Abramsin liitto kuulostaa taivaassa solmitulta. Sitä se ehkä onkin, mutta heidän yhteinen projektinsa (Abrams kirjoittaa ja ohjaa, Spielberg tuottaa) Super 8 ei ole hääppöinen elokuva. Se on hirviöelokuvien ja spielbergmäisen koko perheen seikkailun epätasapainoinen hybridi.

Super 8 alkaa lupaavasti. Se kertoo murkkuikäisten lasten porukasta (Joel Courtney, Elle Fanning, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso ja Zach Mills), joka työstää vuonna 1979 omaa zombie-elokuvaa (premissi tuo mieleen onnistuneemman elokuvan samasta aiheesta, Son of Rambow’n).

Eräänä yönä he ovat kuvaamassa paikallisella juna-asemalla, kun ohi humahtava juna suistuu raiteiltaan räjähdysten saattelemana. Kaikki tämä tallentuu poikien Super 8 -filmille. Pian paikka on täynnä armeijan henkilökuntaa. Lapset onnistuvat pakenemaan paikalta kenenkään näkemättä.

Onnettomuuden jälkeen kaupungissa sattuu paljon outoa: ihmisiä katoaa, mystisiä sähkö-ilmiöitä raportoidaan ja erilaisia jälkiä ilmaantuu. Sotilaat ovat vaitonaisia ja käyttäytyvät muutenkin salaperäisesti. Lapset huomaavat, että kaikki ei ole kohdallaan ja alkavat selvittämään totuutta tapahtumien takana.

Spielberg on tunnetusti mestari ohjaamaan lapsinäyttelijöitä, eikä Abrams ole huono hänkään. Lapsikatraan näyttelijät suoriutuvat kaikki rooleistaan hienosti. Varsinkin Joel Courtney on pääosassa liikuttava. Nuoret näyttelijät ovat Super 8:n parasta antia.

Elokuvan räjähtävät ja paikoin yliampuvat toimintakohtaukset ovat tuttua Abramsia, konseptin naiivius ja tarinan perhekeskeisyys selkeää Spielbergiä.

Lähtökohdiltaan hyväntuulisen nostalginen koko perheen seikkailu muistuttaa meitä monista Spielbergin klassikoista. Super 8 on ikään kuin Arkajalat (1985), johon on imetty teemoja ja tunnelmia niin E.T.:stä (1982) kuin Kolmannen asteen yhteydestä (1977) ja Maailmojen sodastakin (2005). Abrams ei edes yritä kätkeä Spielbergin ihailuaan.

Yhdistelmä ei kuitenkaan ole mutkaton. Super 8 on kuin yhdistelmä kahta eri elokuvaa. Toisaalla seuraamme sympaattisen lapsiporukan elokuvantekoa, ja toisaalla hetkittäin hämmentävän väkivaltaista hirviöelokuvaa. Toisen tunnelma on kepeä ja humoristinen, toisen väkivaltainen ja totinen.

Tapahtumat tuntuvat erillisiltä ja tuntemattoman hirviön kommellukset kaupungissa typeriltä ja epäkiinnostavilta, loppukliimaksista puhumattakaan. Kunpa Abrams olisi malttanut keskittyä lapsien omaan seikkailuun.

Blu-ray: Paramountin tuplajulkaisu (Blu-ray + DVD samoissa kansissa) on kaikin puolin laatujulkaisu. Kuvaformaattina on molemmissa 2.40:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitoina on Blu-raylla jopa 7.1 Dolby True HD ja 5.1 Dolby Digital, DVD:llä pelkkä 5.1 DD.

Blu-raylla on huima määrä lisämateriaalia, yli kaksi tuntia. Mukana useita dokumentteja, joissa käydään läpi elokuvan tuotanto huolellisesti, 14 poistettua kohtausta (teräväpiirtona) ja vielä J.J. Abramsin, Bryan Burkin ja Larry Fongin kommenttiraita.

DVD:llä materiaalia on niukemmin: kommenttiraita ja kaksi lyhyehköä dokumenttia: The Dream Behind Super 8 ja The Visitor Lives.

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202