Sucker Punch

Sucker Punch (2011)

| Blu-ray
  • 1

Zack Snyderin pervo toimintafantasia on viihdettä aivokuolleille.

julkaistu 2011-08-14 / päivitetty 01.09. klo 21:09

KUVA 4

Oscar Isaac ja Emily Browning
Oscar Isaac ja Emily Browning 

KUVA 3

Emily Browning ja Carla Gugino
Emily Browning ja Carla Gugino 

KUVA 2

Jena Malone, Abbie Cornish ja Vanessa Hudgens
Jena Malone, Abbie Cornish ja Vanessa Hudgens 

KUVA 1

Gerard Plunkett ja Emily Browning
Gerard Plunkett ja Emily Browning 

Sucker Punch

Ohjaus Zack Snyder
Näyttelijät Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Oscar Isaac, Vanessa Hudgens, Carla Gugino, Carla Gugino, Scott Glenn, Jamie Chung, Jon Hamm
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Zack Snyderin “pistävän lobotomiakriittinen” Sucker Punch kaatuu omaan piikkiinsä: operaatio on ennakkoehto elokuvasta nauttimiselle. Pseudoemansipatorinen tematiikka kuorruttaa tönkkösuolattua käsikirjoitusta mielisairaalaan joutuvan tytön fantasiamaailmoista.

Snyderin läpimurto oli fasististen arvojen kanssa iloitellut ja koomisen homoeroottinen sarjakuvafilmatisointi 300. Raskas toimintatyylittely yhdistyi jäykkään patsasteluun ja taantumukselliseen retoriikkaan. Suhteessa hyvin onnistuneen Watchmenin jälkeen Snyder on nyt käsikirjoitusvastuun myötä palannut omille vesilleen.

Hengentuote kuuluu helposti blockbuster-luokan kaikkien aikojen tyhmimpien joukkoon. Epäjohdonmukaista, epäuskottavaa ja epätoivouttavaa käsikirjoitusta voisi suopeasti kutsua videopelimäiseksi tai musikaalinomaiseksi. Samanaikainen kurttuotsaisuus ja laahaava melodraama tekevät siitä kuitenkin aivan omanlaisensa hirviön.

Elokuvan käynnistävässä kehyskertomuksessa pedofiili isäpuoli (Gerard Plunkett) käy siskosten kimppuun. Seurauksena pikkusisko saa luodista ja isompi (Emily Browning) junaillaan mielisairaalaan. Lisäpalveluna konna tilaa toiselta laitoksen sisällä (karismaton Oscar Isaac) lobotomian selviytyjälle.

Kameran pyöriessä Emily Browningin typertyneen hämmästyksen tilaan jähmettyneiden nukenkasvojen ja pienen vartalon ympärillä, liikutaan kohti seksuaalisuuden ja lapsekkuuden rajapintaa. Kameran katseessa on samaa fetisististä seksuaalisuutta kuin 300:ssa ja sen öljytyissä muovimuskeleissa.

Siirryttäessä avauksesta mielisairaalapotilaan yökerhofantasiaan, Snyder yrittää piiloutua itsetietoisuuden taakse. Toisen hahmon suuhun on laitettu muutama Lolita-kuvastoa kritisoiva rivi. Sen voisi kuvitella näppärän nykyaikaisen metanihilismin lähtölaukaukseksi, mutta Sucker Punch vajoaa nopeasti takaisin aivotlamauttavaan tiedottomuuteensa.

Elokuvalla on enemmän kuin vähän yhteistä Paul Verhovenin masturbatorisen Showgirlsin kanssa. Ennen kaikkea katsoja samaistetaan voimakkaasti tirkistelijän rooliin, samalla kun elokuvan väkivaltaisista mieskonnista piirretään kieliään lipovia pervertikkoja ja nuorista vähäpukeisista naisista uhreja.

Näissä oloissa muutama korni irtohuomautus itseluottamuksesta ja omavaltaisuudesta onnistuu vain korostamaan elokuvan suunnatonta mauttomuutta. Toimintafantasiasta ei Verhoevenin tapaan kuitenkaan tule hyvää campia.

Väkivalta ja pin-up-kuvasto on ikäräjaa silmälläpitäen jätetty pelkäksi kiusoitteluksi. Genren mittapuu Sin City onnistui syleilemällä omaa veristä naurettavuuttaan, sarjakuvamaiseksi pyrkivä Sucker Punch taas kärsii kiusaannuttavasta kaupallisesta identiteettikriisistä.

Juonesta: se on mekaanista vaihtelua tanssittarien kirvesdialogisten keskustelujen, eri miljöihin täysin selittämättömästi sijoittuvien verettömien taistelujaksojen ja yökerhonjohtajan väkivaltaisten – ei riittävän – kurinpitotoimien välillä. Browning pääosassa on käskystä eloton, Scott Glenn vanhana viisaana nolojen one-linereiden automaatti. Kanadalainen televisiotähti Ian Tracey on Police Officer #1.

Blu-Ray:Blu-Ray-julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 DTS HD MA -ääniraita. Lisämateriaalina lyhytanimaatioita elokuvan digimaailmoista ja katsaus elokuvan äänimaailmaan.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202