Stuck on You

Stuck on You (2003)

  • 2

Mitään suuria yllätyksiä ei ole luvassa, mutta toisaalta huumori toimii siinä missä ennenkin.

julkaistu 2004-01-08 / päivitetty 03.10. klo 15:03

KUVA 2

Matt Damon ja Greg Kinnear
Matt Damon ja Greg Kinnear 

KUVA 1

Matt Damon, Greg Kinnear ja Eva Mendes
Matt Damon, Greg Kinnear ja Eva Mendes 

Stuck on You

Ohjaus Bobby Farrelly ja Peter Farrelly
Näyttelijät Greg Kinnear, Matt Damon, Eva Mendes, Cher
Maa Yhdysvallat
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 20th Century Fox ja Conundrum Entertainment.

Farrelly-veljekset jatkavat edelleen vanhalla, ilmeisen hyväksi todetulla kaavalla: molemmat kirjoittavat ja toimivat ohjaajina. Välillä krediitit vaihtelevat, mutta sillä ei oikeastaan ole mitään väliä, koska joka tapauksessa elokuvat ovat heidän kahden yhteisiä projekteja, alusta loppuun. Tässä mielessä he muistuttavat kovasti Coenin ja Wachowskin veljeksiä.

Farrellyjen uusin elokuva, Stuck on You, on edelleen täysin samasta puusta veistetty kuin heidän aiemmatkin elokuvansa aina Nuijasta ja tosinuijasta Me, Myself & Ireneen. Vaikka Stuck on Yousta puuttuukin edeltäjiensä vahva alapäähuumorin leima, se on kuitenkin rakenteeltaan ja käsikirjoitukseltaan hämmästyttävän samanlainen. SoY on pohjimmiltaan aika hempeä ja hyväsydäminen elokuva.

Bo (Matt Damon) ja Walter (Greg Kinnear) ovat lantiosta yhteenkasvaneet veljekset, jotka omistavat hampurilaisravintolan pienessä amerikkalaiskaupungissa. Bo on tyytyväinen rauhalliseen ja stressittömään elämäntyyliin, mutta Walter haaveilee jostain suuremmasta: näyttelijän urasta Hollywoodissa! Aluksi Bo ei oikein lämpene ideasta jättää tutut kotinurkat, mutta lopulta hänkin on valmis pakkaamaan laukkunsa ja suunnistamaan L.A:iin veljensä unelman perässä. Päätetään, että tullaan sitten takaisin jos ei homma ota tuulta purjeisiin.

Ja eihän se meinaa millään ottaa: elämä on rankkaa isossa kaupungissa. Eräänä päivänä veljekset kuitenkin törmäävät elokuvastudion parkkipaikalla Cheriin, joka tekee Walterille lupaavan ehdotuksen. Tästä vahingosta alkaa veljesten matka huipulle.

Lähtökohdat onnistuneeseen komediaan ovat tälläkin kertaa kohdallaan. Useimmiten Farrelly-veljekset ovat keksineet mehukkaita juttuja elokuviinsa, eikä Stuck on You ole siinä suhteessa mitenkään erilainen. Jälleen revitään huumoria joillekin ehkä hieman arastakin aiheesta, mutta nytkään ei naureta itse vammaisuudelle, vaan sen aiheuttamalle tilannekomiikalle ja reaktioille, joita se aiheuttaa muissa.

Konsepti toimii kieltämättä jonkun aikaa hyvin, vaikka ei jaksakaan naurattaa ihan loppuhetkille asti. Käsikirjoitus on farrellyille tuttuun tapaan hieman hidas ja ylipitkä, mutta jos huumori uppoaa, niin rytmin olemattomuutta tuskin huomaa, eikä se tällaisessa elokuvassa suoraan sanoen tunnu kovin merkitykselliseltä. Elokuvan lopetus on myös perinteisen ällömakea, mutta sekin on jo näiden veljesten kohdalla niin tyypillistä, että sitä tuskin edes noteeraa.

Voisi siis sanoa, että ne jotka ovat viihtyneet aiempien Farrelly -veljesten elokuvien äärellä, tulevat todennäköisesti viihtymään tämän uusimmankin komedian parissa. Mitään suuria yllätyksiä ei ole luvassa, mutta toisaalta huumori toimii siinä missä ennenkin. Hieman lisää kiinnostavuutta elokuvaan tuovat useat cameoroolit: ruudulla käyvät pyörähtämässä Cher omana itsenään, Jack Nicholson, Meryl Streep ja Jay Leno.

Teksti: © 2004 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202