Star Wars: The Clone Wars

Star Wars: The Clone Wars (2008)

| DVD
  • 2

Star Wars-sarjan seitsemännessä elokuvassa sukellamme keskelle kloonisotien riepottelemaa galaksia, jossa jedi-ritarit yrittävät pitää Tasavaltaa koossa.

julkaistu 2008-01-03 / päivitetty 22.08. klo 16:04

KUVA 4

Star Wars: The Clone Wars
Star Wars: The Clone Wars 

KUVA 3

Star Wars: The Clone Wars
Star Wars: The Clone Wars 

KUVA 2

Star Wars: The Clone Wars
Star Wars: The Clone Wars 

KUVA 1

Star Wars: The Clone Wars
Star Wars: The Clone Wars 

Star Wars: The Clone Wars

Ohjaus Dave Filoni
Näyttelijät Matt Lanter, Ashley Eckstein, James Arnold Taylor, Samuel L. Jackson
Maa Yhdysvallat / Singapore
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Lucasfilm Animation, Lucasfilm ja Warner Home Video Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jälleen kerran George Lucas, tuo legendaarinen Star Wars -elokuvien luoja, kuljettaa meidät tähtien tuolle puolen, kaukaiseen galaksiin, jossa olemme käyneet näinä päivinä kenties jo pari kertaa liian usein. Tällä kertaa katsojille esitellään tuo myyttinen galaksi tietokoneanimoituna versiona.

Kysymys on syksyllä 2008 Cartoon Networkilla alkaneesta Star Wars -televisiosarjasta (animoitu sekin), tai oikeastaan sen pilotista, jollaisena Star Wars: The Clone Wars toimii. Eikä tämä oravanpyörä tähän ole pysähtymässä: Lucas suunnittelee parhaillaan alkuperäisten Star Wars -elokuvien saattamista jälleen uuteen uskoon 3D-tekniikan avulla. Jotenkin tästä kaikesta herää kysymys, miten kaveri jaksaa vääntää samaa tarinaa monta kymmentä vuotta? Tällä kertaa Lucas on tosin tyytynyt virallisesti pelkkään tuottajan rooliin, ohjausvastuu luovutettiin kokemattomalle Dave Filonille ja käsikirjoittamisessakin Lucas oli mukana vain ideointitasolla.

Star Wars: The Clone Wars elokuvassa sukellamme keskelle kloonisotia, joiden riehuessa Tasavalta on menettämässä valtaansa separatisteille, ja jedit ovat hätää kärsimässä. Ajallisesti tarina sijoittuu jonnekin sinne Star Wars 2: Kloonien hyökkäys- ja Star Wars 3: Sithin kosto-elokuvien välimaastoon, jolloin Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker olivat vielä ylimpiä ystäviä. Suhteellisen lyhyen ajan käsittävässä elokuvassa pääsemme seuraamaan Anakinia ja Obi-Wania, jotka lähetetään etsimään Jabba The Huttin kidnapattua poikaa (kyllä vain: Jabban poikaa!), jonka synkkääkin synkempi Kreivi Dooku (Sir Christopher Leen ääni) on ilmeisesti kaapannut. Tehtävä on sikäli tärkeä, että Jabba on luvannut kloonisodissa tukensa Tasavallalle, jos he onnistuvat palauttamaan hänen siepatun poikansa. Panokset ovat siis taas kerran korkealla, mutta Anakinin puntti ei tärise sen enempää kuin Obi-Waninkaan. Mukaan tehtävälle he saavat Anakinin uuden oppipojan, nuoren Ahsoka Tanon. Taustatukena on tietenkin koko Tasavallan tuttu porukka, aina Yodasta Kapteeni Rexiin ja Padme Amidalasta Mace Winduun (Samuel L. Jacksonin ääni).

On myönnettävä, että Lucasin huolella ja rakkaudella luomasta rikkaasta fantasiamaailmasta löytyy kyllä loputtomasti kiinnostavia tarinoita filmattavaksi, jos vaan rahaa ja intoa löytyy. Tuo maailma ja sen rajoissa yllättävän mukavasti toimivat ajattomat tarinat ovat olleet aina Star Wars -elokuvien vahvimmat puolet. Näin on tälläkin kerralla. Tarina itsessään on mukaansatempaava ja mielenkiintoinen. Siihen loppuvatkin hyvät uutiset.

Puhuttiinpa sitten piirretystä Star Warsista tai niistä alkuperäisistä liveversioista, ongelmatkin ovat näköjään samat: käsikirjoitus tökkii todella pahasti ja dialogi on kuin murrosikäisen kirjoittamaa. Tarina alkaa kuin seinästä ilman pohjustusta, eikä se lopu mihinkään. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, koska kysymyksessä on TV-sarjan pilotti, mutta Lucasin elokuvien kanssa tulee helposti sellainen olo, ettei hän osaa lopettaa tarinoitansa. Aina on vielä jotain. Niinpä käsikirjoituksetkin tuntuvat huolimattomilta ja hätäisesti kirjoitetuilta.

Ö-luokan dialogia pahentavat piirretyt näyttelijät, jotka ovat yhtä inhimillisiä kuin asuntovaunut. Vaikka Lucasin mukaan heidän päämääränään oli viedä tietokoneanimoidut elokuvat uudelle tasolle, nämä kömpelösti toteutetut piirrokset toimivat vain avaruustaisteluissa mekaanisia laitteita, robotteja, avaruusaluksia ja sen sellaisia kuvattaessa. Avaruudessa tapahtuvissa taisteluissa näkymät ovat kieltämättä paikoin huikeita ja toiminta imaisee helposti katsojan mukaansa. Kun taas mukaan tulevat oudosti piirretyt, lähes tikku-ukoilta näyttävät anorektiset ihmiset ja humanoidit, jotka liikkuvat kuin koneet, elokuva menettää kaiken visuaalisen kiinnostavuutensa ja sitä on vaikea ottaa tosissaan. Uskomatonta kuinka pahasti Lucasfilm Animationin luomat näkymät jäävät tyylillisesti jälkeen esim. Pixarille (Ratatouille, 2007) tai ImageMoversille (Beowulf, 2007).

Toimintaa täynnä oleva sataminuuttinen on täynnä hienosti toteutettuja taistelukohtauksia ja sisältää runsaasti uutta nippelitietoa Star Wars-maailmasta, joten sarjan fanit tulevat varmasti ottamaan tämänkin installaation lämmöllä vastaan. Kaikki muut saattavat suhtautua hieman nuivasti tällaiseen puumaisen jäykältä näyttävään animaatioon, joka on selkeästi suunnattu koulu-ikäisille.

Teksti: © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202