Star Trek Into Darkness

Star Trek Into Darkness (2013)

  • 2

Enterprisen poimuajo nykii. Jatko-osassa vain Benedict Cumberbatchin baritoni hyväilee.

julkaistu 2013-06-04 / päivitetty 13.06. klo 19:07

KUVA 2

Chris Pine
Chris Pine 

KUVA 1

Benedict Cumberbatch ja Karl Urban
Benedict Cumberbatch ja Karl Urban 

Star Trek Into Darkness

Ohjaus JJ Abrams
Näyttelijät Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana
Maa Yhdysvallat
Pituus 132 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Vuoden 2009 Star Trek oli yksi uudelleenlämmittely lisää niitä vilisevillä markkinoilla. Hiottu visuaalinen ilme, hauskahko hahmodynamiikka ja pikkunokkela juoni tekivät JJ Abramsin ja työryhmän (mm. Lost) scifi-jännäristä kuitenkin kassamagneetiksi ketterän kivireen.

Avausosan värikäs pirteys on Star Trek Into Darknessin myötä tiessään. Jatko-osan satunnainen, merkityksettömänä jouksenteluna näyttäytyvä juoni on umpitavallinen kostotarina ja tekosyy tasaisesti annostellulle, geneeriselle avaruustoiminnalle. Kirkin (Chris Pine) ja Spockin (Zachary Quinto) suhde käsitellään näyttelijöiden hyvistä yrityksistä huolimatta alleviivaavien, falskien avainhetkien kautta.

Erityisen kehnoja ovat Uhuran (Zoe Saldana) ja Spockin sukupuolistereotyyppinen ja epäuskottava parisuhde sekä tähtilaivaston komentaja Marcuksen (muun muassa RoboCopista ja Alastomasta lounaasta tuttu kasvo Peter Weller) ylimalkaisesti hahmotellut kytkökset omaan tyttäreen ja elokuvan konnaan.

Kun eksoottiseen seikkailuun sinänsä – ilmeisen oikein – keskittyneen Star Trekin riippakiviä oli Eric Banan persoonattomaksi jäänyt pahis Nero, on toimintapainotteisemman jatko-osan ilkiö (Benedict Cumberbatch) sen harvoja iloja.

Muassa television uudessa Sherlock Holmesissa ja Pappi Lukkari Talonpoika Vakoojassa vakuuttanut Cumberbatch tuo taas hahmoonsa äkkipikaista älyä ja arkaaista karismaa.

Sanalla sanoen avaruusseikkailussa ei ole lainkaan oman painovoiman tuntua. Tapahtumat aloittava terrori-isku ja sitä pian seuraava hyökkäys tyylillä suunniteltuun uus-Lontooseen ovat inhimillisesti merkityksettömiä – ei verta tai tuskaa – ja yksityiskohdiltaan järjettömiä – tähtilaivaston eliitti kerätään hätäprotokollan mukaan yhteen lasiseinäiseen huoneeseen.

Kirkin traagiseksi tarkoitettu uhraus on yhtä tyhjiön kanssa, kun sen lopullinen tulema on jo aiemmin paljastettu. Elokuvaan tasaisin väliajoin niitatut moraalivalinnat ovat paljon irrallisempia kuin vaikka Battle Star Galacticassa, joka ei suinkaan aina loistanut diegeettisesti motivoidussa kirjoittamisessa.

Harva odottanee Abramsin tulevilta Star Wars-jatko-osilta ihmeitä, mutta tällä kipparointikurssilla 2000-luvun alkua tullaan aikanaan pitämään sarjan hyvinä vuosina.

Star Trek Into Darkness on kuulemma pullollaan viittauksia sarjan shatneriläisiin ja stewartiläisiin vuosiin. Kenties trekkerit saavat niistä sisäänpäinkiertyvää iloa.

Teksti: 2013 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202