Song to Song

Song to Song (2017)

  • 3

Malickin on sanottu menettäneen otteensa, mutta oikeastaan Song to Song on aivan kelvollinen huitaisu.

julkaistu 2017-04-27 / päivitetty 01.11. klo 13:01

KUVA 2

Rooney Mara ja Ryan Gosling
Rooney Mara ja Ryan Gosling 

KUVA 1

Rooney Mara, Michael Fassbender ja Ryan Gosling
Rooney Mara, Michael Fassbender ja Ryan Gosling 

Song to Song

Ohjaus Terrence Malick
Näyttelijät Ryan Gosling, Natalie Portman, Michael Fassbender, Rooney Mara, Cate Blanchett, Val Kilmer, Holly Hunter
Maa Yhdysvallat
Pituus 128 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Terrence Malickin nykykauden tavaramerkiksi muodostunut vahvasti elliptinen leikkaus ja assosiatiivinen kerronta alkoi tosissaan Tree of Lifessa (2011), joka otettiin festivaalipiireissä vastaan lähes riemunkiljahduksin. Toki jo vaikka Onnellisten ajan (1978) kuvavirrassa on paljon samaa, annoskoossa.

Mutta ohjaajan ja hänen ympärilleen kerääntyneen kollektiivin sädekehä alkoi himmetä heti To the Wonderissa (2012) ja Knight of Cupsissa (2015), joilta puuttui Tree of Lifen iso kehystys. Malick halusi selvästi palata pieniin tarinoihin, sellaisiin kuin debyyttielokuva Julma maa (1974), suurten – ja kiistattomien mestariteosten – Veteen piirretty viiva (1998), The New World (2005) ja The Tree of Life jälkeen.

Siitä tulemme Song to Songiin, joka näkyy angloamerikkalaisessa mediassa saaneen mojovan tyrmäyksen. Elokuva on katsannon suppeudelta ja aiheistoltaan kahden edellistyön sukulainen. Taasko tätä? Kyllä, mutta ei se ole lainkaan niin hullu juttu.

Keikkalavojen taakse ja kiiltäviin lasipalatseihin sijoittuva kolmiodraama, jossa rakkaus tahtoo peittyä lyhytjänteisen hedonismin ja turvallisessa limbossa haahuilun sumuun – “laulusta lauluun” – on aiheen, paikan ja näyttelijöidenkin (Rooney Mara, Ryan Gosling, Michael Fassbender, Natalie Portman) osalta suorastaan yllättävän lähestyttävä ja ajanmukainen. Seksiä, huumeita ja indieuskottavia muusikoitakin, vaikka elokuvan myyminen niillä hipoo jo huijausta.

Niin, Malickin kerronta siis poikkeaa totutusta, totutusti: kohtaukset jäävät kesken; aika hyppii ennakkoimattomasti; hahmot elävät puolielokuvallisessa tilassa, jossa kuvauksen kohteena on yhdessäolon tunne, ei sen realistinen manifestaatio maailmassa. Yhä vain, tyyli on toimiessaan ihmeellinen. Sen näkeminen halpana kliseenä kertoo lähinnä vastarinnasta, jonka syväopittu paketoinnin ja liioitellun selkeyden elokuvakonventio aiheuttaa törmätessään johonkin itselleen vieraaseen.

Mutta on olennaista huomauttaa, että juuri Song to Songissa tuo tyyli yskii välillä erityisen häiritsevästi. Elokuva alkaa kimpulla Malick-konventioita, joka vaikuttaa melkein itsetietoiselta provokaatiolta. Sinfoniseksi kutsuttu vuorovesien tyyli kääntyy loppukolmanneksella teemaa turhaan toistavaksi jankkaamiseksi.

Teema on sen, mitä hahmot kuiskaillen kutsuvat rakkaudeksi ja tämän tarinan aiemmissa versioissa jumalaksi tai armoksi ja toisaalta egoismin tai “luonnon” välinen konflikti. Malickin kanssa tästä aiheesta ei pääse eroon. Ja etsiessä ensimmäistä varomattomasti, päädytäänkin toisen luokse, mistä seuraa kärsimystä.

Tarinaa voi varmasti sanoa naiiviksi, ja sellaistahan on malickilainen monologisointi. Viesti on joka tapauksessa selvä ja vilpitön, ei mitään mystistä huuhaata.

On helppo jättää huomiotta, että sisarteoksineen Song to Song edustaa tänä päivänä melko yksin 1960-70-lukujen Uuden Hollywoodin parasta henkistä perintöä. Sen taika syntyy pienissä improvisoiduissa hetkissä, naturalistisessa näyttelytyössä, leikkauspöydällä ja virtuaalisen filminauhan loppumattomien kilometrien marginaaleissa.

Song to Song on osittainen ohilyönti, mutta ei Malickin ote ole mihinkään herpaantunut. Toivottavasti jo paluu historialliseen, vähemmän henkilökohtaiseen aiheeseen tänä vuonna ilmestyvässä eurooppalaistuotannossa Radegund osoittaa sen suuremmalle yleisölle. Siksi toivottavasti, koska rahahanojen kuivumisesta on puhuttu jo jonkin aikaa.

Teksti: 2017 Aleksi Salonen

Lue myös:
Knight of Cups
Maailma Terrence Malickin kameran läpi
To the Wonder
Tree of Life

Seuraa meitä

PINNALLA

Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
The Florida Project: Bria Vinaite ja Brooklynn Prince

Missä ovat elokuvat köyhistä amerikkalaisista?

Samu Oksanen | Essee | 12.03.

Oscarit sen kirkastivat: köyhyyden ytimeen sukeltavista elokuvista on huutava pula, vaikka keskustelu moninaisuudesta käy kuumana.

Lue lisää »
Brooklynn Prince ja Bria Vinaite

The Florida Project

Aleksi Salonen | 01.02.

Kuka uskoo Mikki Hiireen? Tai edes gentrifikaation Helinä-keijuun?

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet ja Armie Hammer

Call Me By Your Name

Aleksi Salonen | 23.01.

Ehkä vasta nyt valkonkankailla on kuvattu kahden miehen rakkautta yhtä uppoutuneesti kuin naisen ja miehen.

Lue lisää »
 Vicky Krieps ja Daniel Day-Lewis

Phantom Thread

Aleksi Salonen | 22.02.

Mestarin sisarteos tutkii rakkautta, joka on riski saastumisesta.

Lue lisää »
Tom Hanks ja Meryl Streep

The Post

Samu Oksanen | 01.02.

Steven Spielbergin resonoiva trilleri Watergate-skandaalin esinäytöksestä muistuttaa lehdistön valppaudesta demokratian elinehtona.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Pennywise (Bill Skarsgård) elokuvassa Se.

Se

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.01.

Järisyttävän pelottava Se on pohjimmiltaan nostalginen kaverusten kasvutarina lapsuudesta teini-iän kynnykselle.

Lue lisää »
Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
Shahab Hosseini ja Taraneh Alidoosti

The Salesman

Samu Oksanen | Blu-ray | 06.02.

Väkevässä Oscar-draamassa seksuaalinen hyökkäys paljastaa iranilaisen keskiluokan pinnan alla kuohuvat emootiot.

Lue lisää »

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202